0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tillykke med prisen: Bornholmer-gourmet er Årets Spisested

Ibyen-læserne har kåret Kadeau til årets spisested. Michelin-vinderen står i kontrast til drukgadens brogede fortid

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Kadeau har to afdelinger - én på Bornholm og én på Christianshaven - og er startet af tre unge bornholmere. I år vinder de Ibyen-prisen for Årets Spisested for anden gang Kilde: politiken.tv / Mikkel Stoumann Fosgrau

iBYEN Prisen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
iBYEN Prisen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kadeau har vundet, lyder det i telefonen, og straks er to af ejerne på vej fra Tokyo til Christianshavn for at modtage vores eller snarere vores læseres hyldest - Ibyenprisen for Årets Spisested.

Og jeg er på vej fra AE-cafeen i Nordvest. Træder ind i restauranten. Møder videojournalisten. Jeg skal overrække Ibyen-pokalen.

»Hvem skal jeg overrække den til«?

»Magnus«, svarer videojournalisten.

»Magnus? Hvem fanden er det«?

»Ham derovre«.

Ok.

»Magnus! Hej du. Du har vundet årets spisested. Tillykke med prisen!«.

»Takker, det er jo anden gang, I fejrer os«, siger den blåtrøjede med fuldskæg og briller og stiller op til interview foran videokameraet. (Kadeau vandt også prisen for tre år siden, red).

'Vi er mest bornholmere'

Jeg dingler lidt rundt. Det er her, folk har betalt tusindvis af kroner for strandskaller, søpindsvin, markhø og skovkogler.

I aften byder menuen blandt andet på blæksprutte, strandkvan og havgus. Gastro lavet af overvejende bornholmske råvarer i ærkenordiske omgivelser. Loftets beton bliver skjult af de organiske træmøbler, runde og med swung, af træskabe og træhylder med tørrede krydderer og potteplanter.

Egenlig føler Kadeau sig mest hjemme på Bornholm, hvor alle ejerne er fra, og den første restaurant ligger, fortæller Magnus med efternavnet Høegh Kofoed

»Vi ser os stadig som bornholmere, vi bor der om sommeren, det er meget normalt for bornholmere og øboere i det hele taget at have en særlig kærlighed til sin hjemstavn«.

En gade med en vild fortid

Succesen på øen var så stor, at de måtte åbne et spisested i hovedstaden, nærmere bestemt Wildersgade.

Udenfor slentrer en grønlandsk mand med en ølpose som et symptom på gadens historie. Det var her, Gasserne bundede ud på Eiffel Bar, det var her Jokeren gik i den alkoholglade Gasolin’-poet Mogens Mogensens fodspor, det var her Jokeren så fodbold på Bøllet - det brune værtshus Fingerbøllet - angiveligt FCK-kampe med Henrik List. Høje på det hele.

Kulturlivet lever stadig i gaden. Særligt filmfolk og producenter tager til og fra arbejde her, cafeerne er rykket ind, Emmerys på hovedgadehjørnet med hvid økologi og nu også denne gourmet-restaurant.

Sammen dækker de over Wildersgade vilde fortid. Udenfor passerer et par dyre blå frakker med solbriller forbi. Et symptom på, at Kadeau ligger i den stille og kedelige ende af gaden med virksomhedslokaler og dyrt nybyggeri.

Det betyder ikke, at det går stille for sig her på gadens uomtvistelige kvalitetshjørne. Den tidligere typiske christianshavner ville næppe have råd til beværtningens franske dråber, men middelklassekøbenhavnere, forstadsbilister og de rigere sk