Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kom med til Ibyen-festen, der lagde Distortion ned torsdag aften. Kilde: Politiken / Interview: Liva Manghezi / Foto og tilrettelæggelse: Aske Salling Petersen

iBYEN Prisen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Årets Københavner: »Når jeg kritiserer Danmark, så er det jo ikke de lyse nætter og de nye kartofler, jeg tænker på«

Ibyen-prisen er så meget last week. Anne Lise Marstrand-Jørgensen er allerede videre i kampen for ligeværdighed, ytringsfrihed og menneskerettigheder.

iBYEN Prisen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der sker ret meget for Anne Lise Marstrand-Jørgensen.

Da Københavneriet sætter sig ved køkkenbordet i den tidligere isfabrik på Indre Nørrebro, hvor den 44-årige forfatter, venligboer og aktivist bor sammen med sin mand, fire børn, to katte og en hund, er der ikke gået mere end et par døgn, siden hun modtog Ibyens pris som Årets Københavner.

REPORTAGE

Men Marstrand-Jørgensen har siden da allerede nået at være i fokus i Medieland ved yderligere to lejligheder.

Først var hun en af initiativtagerne til den appel til Folketinget fra 63 debattører, der blev trykt i weekenden i en række medier under overskriften ’Begræns ikke ytringsfriheden’. Her sigtede de 63 underskrivere mod aftalen, der blev indgået i sidste uge mellem regeringen og flere partier i Folketinget om at kriminalisere visse ytringer fra religiøse forkyndere.

Derefter kom hun, sammen med mange ligesindede, i søndags i fokus, da statsminister Lars Løkke Rasmussen i sin grundlovstale talte om, at »danskerne har så svært ved at se ting, der er tæt på, at de slet ikke opdager, hvilket dejligt land vi bor i« og »Jeg forstår ikke de mennesker, som skammer sig over Danmark. Jeg forstår ikke, at ens modvilje mod regeringen er så stærk, at man vil skade sit fædreland«. Det fik TV 2 News til at hidkalde Marstrand-Jørgensen til nyhedsfladen for at få hendes svar på den kritik.

Foto: MIRIAM DALSGAARD

»Statsministeren blander jo tingene lidt sammen«, rekapitulerer Årets Københavner over for Københavneriet hen over kaffekopperne på Nørrebro.

»Når jeg kritiserer Danmark, så er det jo ikke de lyse nætter og de nye kartofler, jeg tænker på. Jeg tænker på regeringens overgreb over for menneskerettighederne, ytringsfriheden og de danske idealer om at behandle alle lige og retfærdigt. Og, kan jeg tilføje for at glæde statsministeren, de idealer tænker jeg meget på af ren og sker kærlighed til vores land og det samfund, vi har bygget op her i Danmark«, siger hun og tilføjer:

»Når Lars Løkke slår sig op på, at vi andre ikke er stolte af vores land, er det jo bare klassisk, usympatisk politisk strategi. Den metode, man altid har benyttet sig af, når man vil lukke munden på kritikere. Det er jo det samme, som når visse medlemmer af Dansk Folkeparti kalder Venligboerne for landsforrædere. Det er bare udtrykt lidt pænere«.

Så er det jo bare symbolpolitik

Oven på køkkenhylden står symbolet på den hæder, som Marstrand-Jørgensen fik af Ibyens læsere under Distortion i Istedgade i torsdags. Den lille rustikke skulptur passer meget godt ind i møblementet her i baggården, hvor Årets Københavner bor. Men inden vi kommer nærmere ind på prisen, skal Anne Lise Marstrand-Jørgensen lige have fyret et par salver af mod de nye ytringsbegrænsende særlove.

»Det kommer jo ikke til at virke. Hvis man vil høre ekstremistisk hatespeech, kan man jo bare gå på YouTube. Det er uden for den danske regerings kontrol. Så det er jo bare symbolpolitik. Man kan kun bekæmpe ekstreme holdninger i en fri og åben debat, sådan er det«, siger hun.

»Den form for lovgivning rammer fuldstændig asymmetrisk: En lille minoritet af forskruede imamer skal have mundkurv på. Mens man stadig godt må ytre sig positivt om nazisme og pædofili. Martin Henriksen, der er folketingsmedlem for Dansk Folkeparti, må godt sige, at muslimer der håndhæver æresbegreber, skal sendes hjem til tortur. Det har manden faktisk sagt. Han bliver ikke straffet. Det vil aldrig ske, netop fordi vi har ytringsfrihed. Men nu kan vi altså straffe en imam, der opfordrer til stening. Det holder jo ikke. Det strider jo imod vores princip om lighed for loven, og i øvrigt er de rent konkrete handlinger og opfordringer til samme jo allerede omfanget af straffeloven. Så det er bare symbolpolitik«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Højt til loftet i København

I torsdags, en uge efter hun blev Årets Københavner, var Anne Lise Marstrand-Jørgensen med til at indvie WelcomeHouse, Københavns Kommunes aktivitetshus for asylansøgere ude i Valby.

»Københavns Kommune er bare så gode til at tage imod flygtninge. Alene det, at det hedder Welcome House og ikke refugee.... et eller andet bureaukratisk. I det hele taget synes jeg, at mange københavnere er fantastiske til at tage imod indvandrere og flygtninge«, siger Anne Lise Marstrand-Jørgensen.

»Det er derfor, jeg elsker København: Her er højt til loftet og plads til mangfoldighed. Jeg tror også, at det er derfor, Ibyens læsere stemte, som de gjorde. Jeg betragter prisen som en cadeau til Venligboerne, den er mindst lige så meget til dem, som til mig«.

Keep Copenhagen weird

Foto: DRESLING JENS

Læs mere:

IBYEN

Ibyen guider:  Hvor skal man spise is i København denne sommer? Her er 13 virkelig gode bud

Fra kaffe­kombucha til cold brew:   Her er 7 varianter af kold kaffe, du kan skylle sommeren ned med

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Ibyen guider:  Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

The General Store.

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Herman H.J. Lynges antikvariat på Silkegade i indre København er Skandinaviens ældste antikvariat.

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København


    Anmeldelser af forskellige madboder på Københavns nye madmarked Reffen på Refshaleøen. 

Få overblik:  Her er oversigten over alle Københavns madmarkeder

»Må man ta' hunden med sig ind i himlen...?«. Ibyen guider til byens bedste karaokedestinationer.

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Der er masser af folkekøkkener i København. Vi guider til 9 af dem.

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

På Darcy's Kaffe i Blågårdsgade på Nørrebro er både kaffen og læsestoffet værd at komme efter.

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

På Restaurant Trio i Axel Towers er udsigten god, selv når man sidder på tønden.

Guide til Københavns tag­restauranter:  Her kan du spise, drikke og ... ja, tisse med en udsigt

Kafeteria på Statens Museum for Kunst
er bare én af byens nye forbedrede museumscafeer.

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

»Et lille hyggeligt og hjemligt sted, hvor man selv smider sin opvask over i en spand, og hvor de bare laver lækker grøn mad«, siger kokken Frederik Bille Brahe om Morgenstedet på Christiania.

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Den italienske restaurant Cicchetti, der ligger på Nørrebro i København, drives af Nina Krysiza Sørensen og Rikke Kolding Pedersen.

Fra shawarma til friterede østers:   Kokken på Cicchetti fortæller om sine yndlingssteder i København

Claus 'Røde' Christensen er en kok af den klassiske skole. I 2013 vandt han prisen som 'kokkenes kok' , uddelt af Fonden til fremme af dansk gastronomi.

Hvor ligger byens mest undervurderede restaurant?  Kokken Røde Claus anbefaler spisesteder i København

Caféen Snacks & Blues på Guldbergsgade på Nørrebro i København.

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Richard Hart er født i London, uddannet kok og har arbejdet som chefbager på det berømte Tartine Bakery i San Franscisco. Nu ejer han Hart Bageri på Frederiksberg.

»Helt ærligt, det er jo et helvede at tage børn med ud at spise«:   Stjernebageren Richard Hart anbefaler spisesteder i København

Nadine Levy Redzepi arbejder på Noma og udgav i 2017 kogebogen 'Downtime'.

»For mig er det det bedste sted i Europa«:   Nadine Redzepi anbefaler spisesteder i København

Frederik Plum slår et slag for den ydmyge vodka, men skal han forkæle sig selv går han ikke af vejen for en tør rom fra Hampden eller Phantom Spirits,  en japansk whisky eller en 10-15 års sherryfadslagret single malt fra Speyside.

Hvad bliver Aperol Spritzens afløser?   Drink-eksperten klæder dig på til en ny sommersæson

Bruna Mia Dieni (th.) og hendes mor, Jytte Bertelsen, kunne sidste år fejre 40 års jubilæum for grillbaren Chicky Grill i Kødbyen.

»Alle skal opleve Freddys Bar«:  Kvinden bag Chicky Grill anbefaler spisesteder i København

Yilmas Secilmis overtog i 2012 sin fars slagterforretning, Ali Baba, der har ligget på Halmtorvet siden 1978.

»Sushi er overvurderet«:   Slagter Ali Baba fra Vesterbro anbefaler spisesteder i København

I sin nye restaurant i Ryesgade dyrker Lisa Lov selv sine krydderurter i et baglokale under lamper, der normalt bruges til dyrkning af cannabis.

Tigermom anbefaler spisesteder i København:   »Du ville aldrig tænke på at gå derind på grund af navnet, men det er bangin’ indisk mad!«

Adam Aamann bliver også kaldt smørrebrødskongen og ejer foruden en cateringvirksomhed flere restauranter og spisesteder rundt om i byen.

Hvad er byens mest overvurderede madtrend?  Adam Aamann anbefaler spisesteder i København

Sake kan være et langt bedre match til mad end vin, mener sake-sommelier Henrik Levinsen

Jo, du kan godt drikke japansk sake til din mad. Faktisk kan det være et bedre match end vin

K-Bar er den ældste rene cocktailbar i København, og Kirsten Holm er en af byens mest rutinerede bartendere. Hendes yndlingscocktail er en klassisk margarita - gerne med mezcal i stedet for tequila.

Derfor skal du aldrig putte sugerør og knust is i din drink:  Få gode råd af ejeren af Københavns ældste cocktailbar

Jonas Gehl fra Prolog fik interesse for kaffe, da han arbejdede i Emmerys. Siden da har han nørdet og kan i dag kalde sig Danmarks bedste barista.

Kender du den skjulte pizza-perle i Husum?  Manden bag kaffebaren Prolog anbefaler spistesteder i København

Kamilla Seidler har arbejdet på toprestauranter verden over. Mest kendt blev hun for Gustu, Sydamerikas bedste restaurant, i La Paz i Bolivia. Ud over at være en gourmetrestaurant i 3.600 meters højde var det også et socialt projekt, der skulle give fattige bolivianere en kokkeuddannelse.

Stjernekok Kamilla Seidler guider til byens spisesteder:  Ja, der er et sted, alle københavnere burde kende

Sønderjyske Rasmus Oubæk har stået bag gryderne på michelinrestauranter, men er også kendt som manden bag burgerkæden Jagger.

Bearnaise­kongen anbefaler spise­steder:  »Lige nu bliver meget mad lavet for at komme på Instagram«

Nils Thyge fra Bar'Vin giver denne uges bud på god vin ude og hjemme.

»Beaujolais er ved at være i topform«:  Ejeren af Bar'Vin giver vintips

John Michael Jensen rykkede i 2017 fra sin mobile pølsevogn ind på en fast adresse i Kødbyen. Det var det sted, rejsemagasinet Condé Nast Traveler for nyligt inkluderede i en liste over de 22 bedste spisesteder i København.

Hotdog-John anbefaler spisesteder i København:   »Det er fandeme godt, og det er heller ikke dyrt. De laver byens bedste tarteletter«

Klaus Wittrup står bag en af byens mest populære burgerbarer, Gasoline Grill. Vi spørger ham, hvor han selv går ind, når han går ud.

Byens bedste shawarma? God mad på budget?   Manden bag Gasoline Grill anbefaler spisesteder i København

Jeppe Nothlev er barchef på cocktailbaren Ruby og giver denne uges bud på, hvad man skal drikke i weekenden.

Nu skal der skåles i vermouth:  Barchefen på Rubys giver cocktailtips