Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Lærke Posselt
Foto: Lærke Posselt

Direktør. Cofoco-direktør Torben Klitbo (til højre) stod selv i køkkenet, da den første takeaway åbnede i 2003.

iBYEN Prisen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Årets takeaway er hurtigere end McDonald’s

Cofoco Le Marché lagde hele kimen til en af byens største restaurantkoncerner.

iBYEN Prisen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Vinderen af Årets Takeway kunne sikkert også godt have vundet, selv om vi ikke havde skrevet 2011.

For Cofoco Le Marché har været en succes fra den dag, den første gang slog dørene op for otte år siden. Dengang bestod det, som nu er en kæde med tre filialer, kun af én butik: Den lå på Istedgade 100, i et lillebitte lokale, hvor Torben Klitbo, i dag direktør for Cofoco-koncernen, selv stod i køkkenet, kun hjulpet af et par medarbejdere.

Dengang hed den blot Cofoco, som står for Copenhagen Food Consulting, og det hele var meget begrænset: pladsen, som sagt, men også åbningstiderne – kun åbent om søndagen – og så menukortet.

Der var, dengang som nu, to forskellige slags middagsmad at vælge imellem, den ene lidt dyrere end den anden. Og så kunne man supplere med det tilbehør, som stadig er fast på Le Marché: grønne bønner, en grøn salat, kartoffelpuré og focacciabrød. Plus en tiramisu til dessert. Det var det.

Men de begrænsede forhold skræmte ikke kunderne væk. Tværtimod nåede køen ofte ud ad døren og flere husnumre ned ad Istedgade hver søndag.

Tredje filial netop åbnet
»Det var populært helt fra starten«, siger Torben Klitbo, når han husker tilbage på tiden i Istedgade i 2003.

Kundegrundlaget var så stort, at han vovede at åbne en rigtig restaurant – Cofoco – i Abel Cathrines Gade året efter. Den lille takeaway lukkede i samme ombæring, men Klitbo havde hele tiden i baghovedet, at der skulle være mere takeaway, når de rigtige forhold var på plads.

Det skete i 2006, hvor Cofoco Le Marché slog dørene op på Værnedamsvej, med lidt bedre plads, men ellers samme koncept som den første. Senere fik den en søster på Østerbrogade og nu også på Falkoner Allé.

Vi har ikke noget imod at tænke på os selv som en McDonald’s-kæde, bare med et andet niveau.

Tilsammen har Le Marché’erne skaffet solid franskinspireret mad på bordet hos mange, mange travle københavnere. Og over 3.000 af dem har kvitteret ved at stemme på kæden som Årets Takeaway.

Det gør Torben Klitbo meget glad: »De fedeste priser at vinde er jo dem, hvor det er de mennesker, vi laver mad til, der stemmer på os«, siger han.

STEM PÅ Cofoco-koncernen er i dag vokset betragteligt i forhold til dengang. Nu står han som direktør i spidsen for restauranterne Public House, Scarpetta, Vespa, Numéro 64, Les Trois Cochons, Restaurant Cofoco og madmagasinet Copenhagen Food.

Snart kommer en stor udvidelse med eventlokaler og storkøkken i det tidligere Madeleines Madteater i Drechselsgade også til. Men ifølge Klitbo er det stadig grundtankerne fra den første lille biks, der er omdrejningspunktet for alt, hvad der sker i restaurantimperiet.

»Det har altid været udgangspunktet at gøre det uhøjtideligt, ukrukket og at have et simpelt menukort. Den store volumen gør, at vi kan sælge det billigere til folk «, siger Klitbo.

McDonald’s er pejlemærke
Maden hos Le Marché har afsæt i det franske køkken, men med danske råvarer og variationer.

»Vi følger jo også med udviklingen. Lige nu er det nordiske køkken en stor indflydelse overalt, og vi tænker også over, om det skal være mere sundt, og om der skal flere grøntsager i. Men vi er ikke fanatiske. Vi skal ikke bestemme, om folk skal være sunde. Vi skal bare give muligheden for, at man kan få et godt, nærende måltid hos os«, siger Klitbo.



Desuden kan man regne med en god sovs – det lægger Klitbo stor vægt på, fortæller han. Og så går det tjep, når man først er kommet gennem køen i en Le Marché-filial.

Ofte går der kortere tid, fra du bestiller, til du får maden udleveret på Le Marché, end hvis du gik ind på McDonald’s for at hente din fastfood.

Sammenligningen med den amerikanske burgergigant har Torben Klitbo intet imod. Faktisk ser han lidt McDonald’s som et pejlemærke for den hurtige takeaway-proces.

»Vi har ikke noget imod at tænke på os selv som en McDonald’s-kæde, bare med et andet niveau. Det gå hurtigt og skal være nemt. Jeg er ret sikker på, at en stor årsag til Le Marchés succes er, at vi giver folk mere kvalitetstid. Du har din mad efter tre minutter, og så kan du komme hjem til familien med noget godt at spise uden at skulle tænke på indkøb og madlavning«, siger han.

Annonce



For de Cofoco Le Marchés fans, der har langt til de tre eksisterende filialer, er der godt nyt. Klitbo og Co. er slet ikke færdige med at ekspandere. Der er planer om at åbne flere afdelinger. Hvor mange vil tiden vise, men Torben Klitbo har et bud:

»Mon ikke vi har otte butikker inden udgangen af 2012? Det er i hvert fald målet«.

Røg ud med nyhedsbrevet

Nogle af brugerne på Ibyen.dk har kritiseret Cofoco undervejs i afstemningen. Ikke for produktet i takeaway’en, men fordi, at Cofocos nyhedsbrev i sidste uge indeholdt en opfordring til at deltage i afstemningen om prisen som Årets Takeaway. Hvis man stemte deltog man i lodtræningen om catering for 10 personer. Det er af flere brugere blevet opfattet som et forsøg på at bestikke sig til sejren.

Torben Klitbo forstår godt, at nogle kan stille sig kritiske på den baggrund. Men på den anden side siger han, at Cofoco ikke har gjort andet, end de fleste andre nominerede gør, når de sender beskeder ud på Facebook eller mail og beder deres netværk om at hjælpe dem på vej i afstemningen. Cofocos netværk er bare meget omfattende, og den fordel er Klitbo bevidst om. Af samme årsag har Cofoco heller ikke opfordret folk til at stemme på dem, men bare til at stemme.

”Vi ved godt, at vi er store og at vi har et stort netværk. Hver måned har vi over 45.000, der spiser i vores restauranter og takeaway, og der er 37.000, der får vores nyhedsbrev. Vi håbede selvfølgelig at folk ville stemme på os, men vi prøvede at gøre det sobert. Vi har ikke sagt ’stem på os, så er I med i lodtrækningen’, men bare ’gå ind og stem, så er I med’. Vi kan jo heller ikke bruge en sejr, som vi har købt os til, til noget”, siger Torben Klitbo.

Læs mere:

IBYEN

Philip Ytournel/POLITIKEN

Se listen:  Her er 100 ting, du kan lave uden at forlade hjemmet

Lars Skaaning

Gamle natklubber, mysterier og bynørderi:  6 gode podcast, du skal høre, hvis du savner Københavns byliv

Miriam Dalsgaard

Quiz og vind med Ibyen:  Kan du genkende udsigten? Hvorfra tror du, disse 5 fotografier er taget?

Emma Sejersen

Se listen:  100 ting at glæde sig til, når verden er blevet fikset

Ditte Lysgaard Holm

Politikens madanmelder:   Sæt gaflen i disse 10 bøger, hvis du også savner gå ud og spise

Spil og vind med Ibyen:  Keder du dig? Her er puslespil, du kan fordrive tiden med

Mads Nissen

Mere end 30 anbefalinger:  Her er Københavns bedste takeaway til din corona­karantæne

Screendump fra YouTube

6 danse, du skal lære på Tik Tok derhjemme

Mik Eskestad

Se med hjemmefra:  Danske forfattere skriver tekster fra corona­isolation. Nu bliver de til teater på din skærm

Martin Lehmann

Ibyen guider:  Her er 17 steder, du kan gå til koncert, i biografen og på museum uden at gå uden for en dør

Bob Walker/Unsplash

Savner du også selskab?  Bekæmp din ensomhed med livestreaming fra zoologiske haver

Martin Lehmann

Oplev det her:  Pilou Asbæk, Ellen Hillingsø og 133 andre danske skuespillere har optaget et nyt teaterstykke på deres mobiltelefoner

Arbejdermuseet

Se billederne:  Føler du dig spærret inde? Så tænk på dengang, en familie på Nørrebro delte en lejlighed på 9 kvadratmeter

Cory Benford-Brown

Her er 5 måder, det lokale forretningsliv forsøger at få din hjælp på

Ingen fester? Intet problem:  Mikkeller har åbnet en digital ølbar. Og det er bare en af 6 festlige nyheder

Per Folkver

Ibyen guider:  Her er 7 af Københavns helt særlige træer, du kan udforske på din gåtur

Joshua Weissman

Madskribent:  5 virkelig gode mad­programmer, du kan streame gratis

Masser af tips til takeaway:  Her er Københavns 20 bedste måltider, der gør dig mæt for max 100 kr.

Joachim Adrian

Weekendguide:  Med alle disse tips kan du proppe dagene med musik, kunst, film, teater og mad

Miriam Dalsgaard

Ibyen guider:  5 steder at gå tur i København uden at rende ind i en masse mennesker

Hvad giver man sig til, når corona har lukket byen ned? Sanger Nana Nørgaard giver sine bedste bud