Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Lærke Posselt
Foto: Lærke Posselt

Direktør. Cofoco-direktør Torben Klitbo (til højre) stod selv i køkkenet, da den første takeaway åbnede i 2003.

iBYEN Prisen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Årets takeaway er hurtigere end McDonald’s

Cofoco Le Marché lagde hele kimen til en af byens største restaurantkoncerner.

iBYEN Prisen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vinderen af Årets Takeway kunne sikkert også godt have vundet, selv om vi ikke havde skrevet 2011.

For Cofoco Le Marché har været en succes fra den dag, den første gang slog dørene op for otte år siden. Dengang bestod det, som nu er en kæde med tre filialer, kun af én butik: Den lå på Istedgade 100, i et lillebitte lokale, hvor Torben Klitbo, i dag direktør for Cofoco-koncernen, selv stod i køkkenet, kun hjulpet af et par medarbejdere.

Dengang hed den blot Cofoco, som står for Copenhagen Food Consulting, og det hele var meget begrænset: pladsen, som sagt, men også åbningstiderne – kun åbent om søndagen – og så menukortet.

Der var, dengang som nu, to forskellige slags middagsmad at vælge imellem, den ene lidt dyrere end den anden. Og så kunne man supplere med det tilbehør, som stadig er fast på Le Marché: grønne bønner, en grøn salat, kartoffelpuré og focacciabrød. Plus en tiramisu til dessert. Det var det.

Men de begrænsede forhold skræmte ikke kunderne væk. Tværtimod nåede køen ofte ud ad døren og flere husnumre ned ad Istedgade hver søndag.

Tredje filial netop åbnet
»Det var populært helt fra starten«, siger Torben Klitbo, når han husker tilbage på tiden i Istedgade i 2003.

Kundegrundlaget var så stort, at han vovede at åbne en rigtig restaurant – Cofoco – i Abel Cathrines Gade året efter. Den lille takeaway lukkede i samme ombæring, men Klitbo havde hele tiden i baghovedet, at der skulle være mere takeaway, når de rigtige forhold var på plads.

Det skete i 2006, hvor Cofoco Le Marché slog dørene op på Værnedamsvej, med lidt bedre plads, men ellers samme koncept som den første. Senere fik den en søster på Østerbrogade og nu også på Falkoner Allé.

Vi har ikke noget imod at tænke på os selv som en McDonald’s-kæde, bare med et andet niveau.

Tilsammen har Le Marché’erne skaffet solid franskinspireret mad på bordet hos mange, mange travle københavnere. Og over 3.000 af dem har kvitteret ved at stemme på kæden som Årets Takeaway.

Det gør Torben Klitbo meget glad: »De fedeste priser at vinde er jo dem, hvor det er de mennesker, vi laver mad til, der stemmer på os«, siger han.

STEM PÅ Cofoco-koncernen er i dag vokset betragteligt i forhold til dengang. Nu står han som direktør i spidsen for restauranterne Public House, Scarpetta, Vespa, Numéro 64, Les Trois Cochons, Restaurant Cofoco og madmagasinet Copenhagen Food.

Snart kommer en stor udvidelse med eventlokaler og storkøkken i det tidligere Madeleines Madteater i Drechselsgade også til. Men ifølge Klitbo er det stadig grundtankerne fra den første lille biks, der er omdrejningspunktet for alt, hvad der sker i restaurantimperiet.

»Det har altid været udgangspunktet at gøre det uhøjtideligt, ukrukket og at have et simpelt menukort. Den store volumen gør, at vi kan sælge det billigere til folk «, siger Klitbo.

McDonald’s er pejlemærke
Maden hos Le Marché har afsæt i det franske køkken, men med danske råvarer og variationer.

»Vi følger jo også med udviklingen. Lige nu er det nordiske køkken en stor indflydelse overalt, og vi tænker også over, om det skal være mere sundt, og om der skal flere grøntsager i. Men vi er ikke fanatiske. Vi skal ikke bestemme, om folk skal være sunde. Vi skal bare give muligheden for, at man kan få et godt, nærende måltid hos os«, siger Klitbo.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce



Desuden kan man regne med en god sovs – det lægger Klitbo stor vægt på, fortæller han. Og så går det tjep, når man først er kommet gennem køen i en Le Marché-filial.

Ofte går der kortere tid, fra du bestiller, til du får maden udleveret på Le Marché, end hvis du gik ind på McDonald’s for at hente din fastfood.

Sammenligningen med den amerikanske burgergigant har Torben Klitbo intet imod. Faktisk ser han lidt McDonald’s som et pejlemærke for den hurtige takeaway-proces.

»Vi har ikke noget imod at tænke på os selv som en McDonald’s-kæde, bare med et andet niveau. Det gå hurtigt og skal være nemt. Jeg er ret sikker på, at en stor årsag til Le Marchés succes er, at vi giver folk mere kvalitetstid. Du har din mad efter tre minutter, og så kan du komme hjem til familien med noget godt at spise uden at skulle tænke på indkøb og madlavning«, siger han.



For de Cofoco Le Marchés fans, der har langt til de tre eksisterende filialer, er der godt nyt. Klitbo og Co. er slet ikke færdige med at ekspandere. Der er planer om at åbne flere afdelinger. Hvor mange vil tiden vise, men Torben Klitbo har et bud:

»Mon ikke vi har otte butikker inden udgangen af 2012? Det er i hvert fald målet«.

Røg ud med nyhedsbrevet

Nogle af brugerne på Ibyen.dk har kritiseret Cofoco undervejs i afstemningen. Ikke for produktet i takeaway’en, men fordi, at Cofocos nyhedsbrev i sidste uge indeholdt en opfordring til at deltage i afstemningen om prisen som Årets Takeaway. Hvis man stemte deltog man i lodtræningen om catering for 10 personer. Det er af flere brugere blevet opfattet som et forsøg på at bestikke sig til sejren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Torben Klitbo forstår godt, at nogle kan stille sig kritiske på den baggrund. Men på den anden side siger han, at Cofoco ikke har gjort andet, end de fleste andre nominerede gør, når de sender beskeder ud på Facebook eller mail og beder deres netværk om at hjælpe dem på vej i afstemningen. Cofocos netværk er bare meget omfattende, og den fordel er Klitbo bevidst om. Af samme årsag har Cofoco heller ikke opfordret folk til at stemme på dem, men bare til at stemme.

”Vi ved godt, at vi er store og at vi har et stort netværk. Hver måned har vi over 45.000, der spiser i vores restauranter og takeaway, og der er 37.000, der får vores nyhedsbrev. Vi håbede selvfølgelig at folk ville stemme på os, men vi prøvede at gøre det sobert. Vi har ikke sagt ’stem på os, så er I med i lodtrækningen’, men bare ’gå ind og stem, så er I med’. Vi kan jo heller ikke bruge en sejr, som vi har købt os til, til noget”, siger Torben Klitbo.

Læs mere:

IBYEN

Jens Hartmann Schmidt

Spis! Drik! Se!  Sådan skal du bruge 10 timer i Københavns Hollywood

Casper Dalhoff

Stjernekok åbner nyt sted på Christianshavn:  Her er 5 ting, du skal spise og drikke i september

Martin Lehmann

Det bedste stambord, den klammeste kælder og den smukkeste park:   25 københavnere udpeger deres yndlingssted i byen

Tobias Nicolai/Tobias Nicolai

Ibyens store burgerguide:  Hvor spiser man Københavns bedste burger? Vi viser vej til 12 saftige bud

Ivan Boll

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Mads Elsøe (Arkiv)

Ibyens gadeguide:  Gammelt slumkvarter bobler af gode spisesteder

Martin Lehmann

Stor bydelsguide:  Sådan skal du bruge 10 timer i Københavns rå mutant-bydel på ydersiden af Nørrebro

Emma Sejersen

Velkommen til hovedstaden:   Den ultimative byguide til nye studerende i København

Erik Petersen

Hjælp, min ven skal giftes:  Den perfekte polterabend? Her er 12 anderledes ideer

Louise Herrche Serup

Mor er støjfølsom, far er nærig, og naturvin smager surt:   Her er 10 af de bedste forældrevenlige spisesteder i København

OLESEN PETER HOVE

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Veras

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København

Jacob Ehrbahn (arkivfoto)

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Nanna Navntoft

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Jens Dresling

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Maud Lervik

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Mads Nissen

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

Louise Serup

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

Jens Dresling

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

Maud Lervik

Ingen gramseri. Ingen racisme. Ingen diskrimination. Er det her fremtidens natklub i København?

»Man bliver grinet af eller får en kommentar som: »Slap dog af, jeg synes bare, din røv er god, tag det som et kompliment«

Inger Christine Løwe

»Jeg ved, at kommentarerne vil komme, for mit tøj vil af nogle blive opfattet som et råb om opmærksomhed«

Peter Hove Olesen

Rundspørge:  Kvinder overvejer, om de kan forsvare sig med nøgler og paraplyer, når de færdes alene om natten

Nanna Navntoft

Sådan svarer du igen:   Råb »kogte gulerødder!« til dem, der chikanerer dig i nattelivet

Philip Davali/Philip Davali

Send os dit tip:  Hvordan skaber vi et tryggere natteliv?

Peter Hove Olesen

Guide:  Her er 3 københavnske klubber med safer space-politik

Peter Hove Olesen

Natklub-ejer:  »Det største problem, vi har, er at mænd ikke kan opføre sig ordentligt, er for fulde eller for nærgående«

Peter Hove Olesen

Mød Club Mafia:  20 unge patruljerer byens natklubber. De er færdige med diskrimination, sexisme og racisme

Olivia Loftlund

38 organisationer tager afstand fra Distortion-leders status­opdatering:  Vi føler os ikke trygge til jeres gadefest

Joachim Adrian

Distortion-leder undskylder:  Jeg forsøgte at være sjov, og det gik helt galt

Anmeldelser