Få meter igen og du har passeret porten ind til ro, fred og fordybelse. Vestre Kirkegård er et perfekt sted at tage til, hvis sommerens storbyræs bliver lidt for meget.
Foto: Thomas Borberg (arkiv)

Få meter igen og du har passeret porten ind til ro, fred og fordybelse. Vestre Kirkegård er et perfekt sted at tage til, hvis sommerens storbyræs bliver lidt for meget.

Klummer

Ibyens klummeskribent: Ramt af storbysyndromet? Bare rolig, kirkegårdene kan kurere dig

Der kan være svært at finde et åndehul i storbyens travlhed på cykelstier, cafeer og i parker. Heldigvis findes der kirkegårde, der kan befri dig fra sommerklaustrofobien.

Klummer

Hvis københavnsk sommer anno 2017 er for 27. gang at blive torpederet af en vildfaren turistcyklist (så lad dog være med at give dem motorer, altså!), at få at vide, at man helst ikke skal hænge for meget ud på Nørrebro, hvis man er ung og skeptisk anlagt over for kugleregn (klart, klart, det er jo bare her, jeg bor, så no problem …), og desuden får Das Bootsk klaustrofobi af cafeerne, søerne og parkerne, hvor stadig mere desperate københavnere, der ikke fik slået kloen i en billig charter til syden, sætter stadig mere paniske sommerfiltre på deres Aperol-billeder med veninderne – #Summer, #Hot, (#Not!) – hvad gør man så?

For vi gider jo heller ikke sidde derhjemme, vel!? Tager en tur på kirkegården, sgu da!

Flere af de københavnske kirkegårde er dog allerede invaderet af ateister og motionister i hobetal, og særligt Instagram-berømtheder som Assistens og Bispebjerg er blevet overrendt af selfiestænger og solbadere de senere år.

Det er bestemt ikke behageligt, og hvis du som jeg hellere vil forsøge at overbevise Sørine Gotfredsen om kvindefodbolds kvaliteter end tilbringe to minutter i selskab med kinesere på jagt efter H.C. Andersen, må du se dig om efter alternativer.

Og de findes skam: eksempelvis på Garnisons og Vestre Kirkegård, hvor der stadig er fred. For levende såvel som for døde. For sjælen. For sindet. Og for det meste også fra andre mennesker.

Garnisons Kirkegård er et fredfyldt sted for sjælen

Garnisons Kirkegård åbenbarer sig bag en uanselig baggårdsagtig passage omtrent der, hvor Østerbrogade og Dag Hammerskjölds Allé går hver til sit. Midt i byen og alligevel gemt væk. Og til trods for placeringen mellem den russiske og amerikanske ambassade er det her muligt at glemme hackere, handelssanktioner og fake news et øjeblik.

Mellem de massive træer, bellisserne, der bryder kirkegårdens 50 nuancer af grøn, og gravstene i alverdens former og størrelser er her rum for ro. Omgivet af grosserere, grever og baroner. Og så alligevel alene. Her sænkes skuldrene.

Garnisons blev indviet i 1671, og her ligger blandt andet »støvet af 226 Krigere fra 1864« i en fællesgrav. Kirkegården har også lagt jord til ofrene for den københavnske pestepidemi i 1711, og i dag huser den resterne af Inger Christensen, Buster Larsen og Verner Panton. Mærk lige historiens vingesus.

Her får tilværelsen perspektiv, og i narcissismens tidsalder kan det være sundt at blive mindet om, at man blot er et ubetydeligt komma i den store historie. Og at livet i øvrigt rinder ud inden for en overskuelig fremtid – 100 likes og Calvin Klein-kasket eller ej.

Vestre Kirkegård giver dig overskud

Garnisons er dog ikke større, end den kun kan behandle en mellemstor omgang sommerklaustrofobi. Er du helt ramt af storbysyndromet, som undertegnede var det for nylig, må det tunge skyts findes frem: Vestre Kirkegård. Skandinaviens største med sine 537.000 kvadratmeter ordnet anarki.

Her er afdelinger for muslimer, katolikker, færinger og faldne.

En gravsten er besmykket med et Che Guevara-citat. Andre har inskriptioner på kinesisk. Korsfæstede kristusfigurer og obelisker. Brede alleer og næsten udviskede, labyrintiske stier, hvor man kun kan se få skridt frem for sig. Solstrejf, halvmåner og stjerner. Blandt andre en række socialdemokratiske koryfæer, som traditionen tro stedes til hvile omkring ’det røde hav’, der kandiderer kraftigt til titlen som hovedstadens mest idylliske oase.

Kan du mærke, hvordan overskuddet vender tilbage? #Aaaah!

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce