Direktør for museet Trine Halle er i gang med at etablere et arkiv over Magasins mange dokumenter og fotos. Næste år udkommer en bog om stormagasinets historie.
Foto: Thomas Borberg

Direktør for museet Trine Halle er i gang med at etablere et arkiv over Magasins mange dokumenter og fotos. Næste år udkommer en bog om stormagasinets historie.

Københavneriet

På besøg i Magasin du Nord Museum: »En tur til Magasin var en årlig begivenhed, som man klædte sig pænt på for at deltage i«

Da to jyske købmænd åbnede Magasin for 149 år siden, tog det byens borgere med storm. Man klædte sig pænt på før et besøg, og de, der havde konto, kom først i køen. Det lille stykke københavnshistorie kan opleves på museum.

Københavneriet

Så kom papirtrusserne.

»Minitrusser af papir, eller rettere cellulosefilt, er blevet en kolossal salgssucces i denne sommer. De kom først i afdelingen for toiletartikler og føres nu både der og i afdelingen for dameundertøj. Ideen er oplagt, ikke mindst til feriebrug: Man køber seks par trusser i patronhylster af cellofan, bruger et par om dagen og smider dem væk om aftenen. Ingen vask, ingen opbevaring af snavsetøj. Seks par koster 3,75 kr.«.

Denne lille hilsen fra 1960’ernes brug-og-smid-væk-samfund kan man læse i Magasins personaleblad, Bikuben, fra 6. august 1968. Bare et lille eksempel på, hvad man kan finde i de mange blade, hæfter, annoncer og kataloger, der sammen med mange andre effekter, tøj og porcelæn, malerier, legetøj, porcelænsplatter og skilte, befinder sig i det lille Magasin Du Nord Museum, der ligger bag det gamle stormagasin i Vingårdstræde 6. I det samme gamle hus, hvor restauranten Kong Hans ligger i kælderen.

Det kan godt være lidt af en stor mundfuld for mange inkarnerede københavnere at sluge, at så københavnsk og traditionsrig en virksomhed som Magasin faktisk ikke oprindelig er et københavnsk foretagende.

Det er modehistorie, erhvervshistorie, forbrugerhistorie, byhistorie. En hurtig lille lærerig oplevelse

Stifterne, de to jyske købmænd Theodor Wessel og Emil Vett, grundlagde De Forenede Hvidevareforretninger i 1868. Først efter at have etableret sig med stormagasinet i Aarhus og senere i Aalborg åbnede de en filial i København. Efter en kort tid på Strøget etablerede de sig på Kongens Nytorv i bygningen, hvor det fornemme Hotel Du Nord hidtil havde ligget.

De begyndte med at leje sig ind underetagen og etablerede sig op gennem 1870’erne på de øvre etager. I 1891 byggede Wessel og Vett en helt ny bygning til det, der indtil midt i 1950’erne hed Magasin du Nord.

Det var størrelsen

Direktøren for det lille museum er historikeren Trine Halle. Ud over den daglige drift af museet er hun i gang med at etablere et egentligt arkiv med de mange dokumenter, tryksager og fotos, der har hobet sig op igennem de mange år med handel på matriklen, og når Magasin til næste år kan holde sit 150-års jubilæum, udkommer en bog om stormagasinets historie, som Trine Halle er medforfatter på.

Dengang Magasin åbnede på Kongens Nytorv, hvad var det så, københavnerne fik, som de ikke havde haft før?

»Det var størrelsen, mængden og volumen. Det tog virkelig københavnerne med storm dengang. Indtil da havde en butik i København jo været en lille enhed, hvor kunden blev mødt af en disk med en ekspedient, der spurgte: Hvad skulle det være, frue? – og så hentede han eller hun det, kunden bad om. I Magasin var det helt anderledes. For det første er selve bygningen enorm. Dengang kom man ind fra Kongens Nytorv i en kæmpehal, hvor lyset væltede ned fra ovenlysvinduer, og der var frit udsyn til alle gallerierne med varer opefter. Man kunne gå lige ind fra gaden og bevæge sig rundt blandt varerne, røre ved dem, lugte, smage. Og så var der elevatorer og senere rullende trapper. Man kunne bare gå igen uden at være forpligtet til at købe noget. Fidusen fra Magasins side var, at de fleste var blevet fristet af noget undervejs. Så det kunne godt være, de kom én gang til. Først tredje gang købte de så måske den stol, det slips, den bog, eller hvad det nu var, de havde set sig varme på. Det er jo den samme mekanisme i dag. Men i slutningen af 1800-tallet har et besøg i Magasin været en overvældende oplevelse for de fleste«.

Var det ikke kun de fine folk fra borgerskabet, der kom der?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Nej, det var en meget bredere kreds. Det københavnske borgerskab var for det første ikke stort nok til, at de kunne have det for sig selv. Men Magasin kørte også med rimelig lave priser. De bedste varer til den bedste pris, sagde de. Fonnesbech var det dyreste stormagasin i København. Crome og Goldsmith, der kom til senere, var, ligesom Daells Varehus, billigere. De satsede også meget på postordre. Det har Magasin aldrig gjort. Jeg har ikke hørt om, at man blev afvist i døren, hvis man mødte op i arbejdstøj. Men det er slet ikke sikkert, man kom i Magasin, hvis man ikke havde råd. Jeg har talt med folk, der i dag er omkring 70 år gamle. De fortæller, at en tur til Magasin var en årlig begivenhed, som man klædte sig pænt på for at deltage i. Efter Anden Verdenskrig, har jeg hørt, kunne personalet sagtens finde på at springe kontantkunderne over og i stedet henvende sig til kontokunderne. De, der havde konto, var finere«.

Lille tidskapsel

I mange år havde Magasin sine egne fabrikker på Amager og Østerbro. Her fremstillede man møbler, men også ’hvidevarer’, altså lagener, duge, håndklæder, der blev solgt under Magasins eget varemærke. Den sidste Magasinfabrik, der lå i Landskronagade på Østerbro, lukkede i midten af 1950’erne.

Magasin Du Nord Museum er et lille museum. Det er ikke de store redegørelser og problemstillinger, man bliver præsenteret for. Men museumsgæsten får et lille kik ind i en lille del af en del af Københavns historie i samlingen, der består af genstande, som mere eller mindre tilfældigt er blevet gemt af personalet gennem tiderne.

»Man kan ikke kalde Magasin Du Nord Museum et autoriseret historisk museum«, vedkender Trine Halle:

»Museet er ikke kurateret af professionelle museumsfolk. Men alle, der kommer herind, oplever det som en positiv tur i en lille tidskapsel. Her jo fri entré, og vores rundvisninger er gratis. Det er et ekstra tilbud om at få et kik ind i en særlig københavner- og danmarkshistorie set fra stormagasinets perspektiv. Det er modehistorie, erhvervshistorie, forbrugerhistorie, byhistorie. En hurtig lille lærerig oplevelse. Nu man alligevel er en tur i byen«.

Fra manuskriptet til Magasin interne radioavis 31. oktober, 1944:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»I morgen skal der være mørklagt fra klokken 16.45. Husk at komme tidligt på torsdag, hvis De er interesseret i Kunstforeningens lodtrækning, som finder sted klokken 8.30 i Hovedhallen«.

Keep Copenhagen Weird

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce