Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
PETER HOVE OLESEN  (arkiv)
Foto: PETER HOVE OLESEN (arkiv)

Mmmm. Havkatkraniet her kan opleves på restauranten Bror i Sankt Pederstræde. Her indtog Listen også et ristet torskehoved. Med et delikat øje.

Listen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Popbegreber og bullshitvendinger: Listens store mad- og drikkeparlør 2014

Her er den store indføring i blåmuslingestøv, ufiltreret vin og indladende tjenere.

Listen
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

MAD

Serveret på en seng af ... Medmindre det er ’serveret på en seng af brasilianske sambadeltagere’, må I godt holde op med at bruge den kliché.

Sat med en smule østersmajo
Eller rørt med en knivspids lakrids. Processen skal jo beskrives.

Skilt sauce
Fordi jævnet sauce er så småborgerligt.

Pulled oksebryst
Efter at pulled pork nu fås fra Tulip, må madintelligentsiaen jo videre.

Pulled torsk
Det, du kalder det uden at blinke, når torskefileten er desintegreret uopretteligt på panden under stegningen.

GrovFeast
Burgertype fra McDonald’s, hvor brødet er erstattet af savsmuld fra hamsterafdelingen i Bonnie Dyrecenter.

Sund fastfood
I det hele taget er fastfoodindustriens sunde udbud af mini-gulerødder, fiberboller, æbler i skiver og Ramlösa med citrus bare en anden måde at reklamere for usund mad på via skræmmeeksempler.

»Vi har tilbud på to for en tyver«
Hvis Listens livvidde var en sang, ville det være det catchy omkvæd.

Serveret med årstidens salat
Standardterm selv på de mere skodagtige cafeer. »Alting er jo i årstid et eller andet sted i verden«, siger de og fniser.

Håndskårne fritter
150 års industrialisering, og vi er tilbage, hvor vi startede.

Michelinkok
Kok, der har haft en michelinrestaurant, arbejdet på en michelinrestaurant, begået indbrud i en michelinrestaurant eller passeret Noma hver dag på vej på til sit arbejde i Udenrigsministeriets kantine.

Vintjener
Person, man gerne vil have til at gå sin vej, men som insisterer på at fortælle dig, hvordan vinbondens etik er.

Tatar
Før: Ret af skrabet råt oksekød. Nu: Alt der er råt. Se: tatar af østers, tatar af rødspætte, tatar af gulerod og utroligt nok også tatar af æbler. Hedder det ikke æblemos?

Mos
Før: Ret lavet af pureret frugt eller rodfrugt. Nu: små, klamme planter, der gror på sten og træer i skovene, friteret og serveret på Noma.

Skaldyrssymfoni
Før: Megahot ret på gourmetrestauranterne anno 1987. Nu: Megahot ret på Løjt Feriecenter.

Foie gras-sne
Eller muslingesne eller gulerodssne. Sne sne sne.

Eddikepulver og dehydrerede vandmænd
Væsker, der rent faktisk er våde, er så sidste år.

En cloud af ...
Det samme som en ’skum’. Bare meget coolere. Skum er så 2009.

Blåmuslingestøv
Who knows.

Kartoffel. Blomme. Tang
Det er meget in blandt menutekstforfattere at beskrive retter så kortfattet og uigennemsigtigt som muligt. Mere end tre ord anses for unødvendigt pludrende.

Rustikt
Vi har ikke gjort os umage.

»Det er meget jord-til-bord-agtigt«
Når kokken serverer en ellers usælgelig udskæring fra grisen. F.eks. fyldt hofteskål.

Glad gris
Det må ikke hedde svinekød længere.

Sousvide
Begreb for vakuumkogt kød, som ingen er enige om, hvordan vi bør udtale. Sus hvide? Su Vit? Sovsvide?

Et-eller-andet-otto
Nynordiske varianter af risotto såsom bygotto, speltotto og rugotto. Thi at bruge ris er amoralsk.

»Jeg hedder Simon og er jeres tjener i aften«
Er det os eller er tjenere bare enormt indladende nutildags?

Cancer Carrots
Slang for ’brændte gulerødder’ – de let forkulede gulerødder, der er moderne på nynordiske halløj-restauranter.

Terroir
»Man kan tydelig smage terroiret fra Lammefjorden i disse gulerødder. Det er jo gammel havbund!«, siger kokkene og serverer en gulerod så forkulet, at den ligeså godt kunne være fra Coop’s Xtra-discountserie.

»Prøv at smage øjet«
Sagt af tjener på restaurant Bror, mens han pegede på et ristet torskehoved, der stirrede vredt mod uendeligheden. Er vi fucking Indiana Jones?

Pop-up
Man kan først kalde sig en rigtig mand, når man har elsket, dræbt og åbnet et pop-up-gadekøkken på Vesterbro.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

DRIKKE

Naturvin/ærlig vin
Vin hvor mange ting kan og typisk er gået galt under produktionen. Men traditionel vin »er jo snyd«, som de siger på Manfred’s og kigger anklagende på dig.

Ufiltreret
Thi det at fjerne urenheder er amoralsk.

Flotte taniner
Sur.

Spontan øl
Nej, ikke den bajer, du lige tager med kollegaen efter arbejde, men øl lavet på vildgær. Hvis du synes, det smager skidt, er det dig, der er noget galt med.

Lysristede bønner
»Prøv og smag, den er meget frugtet«, siger hipster-kaffebryggere, mens de rækker dig en pistynd kop kogende vand, nogen har glemt en farveblyant i.

V60
220 kroners kaffefiltertragt i glas. Uundværlig instrument i Den Rituelle Hipsterkaffe Ophældningsceremoni.

Panje
Slang for champagne, der signalerer hvor afslappet du er i forhold til denne lidt opstyltede drik.

»Det er en italiensk vino rosso«
Sagt med stolt patos af ung tjener på smart nynordisk restaurant. Folk, der er helt uvidende om deres egen inkompetence, er så nuttede.

The Whisky Bible

Og The Beer Bible, The Rum Bible og The Cognac Bible. Det virker lidt unfair, at bibel-begrebet så ofte bruges til at sælge hård spiritus.

Læs mere:

IBYEN

Jens Hartmann Schmidt

Spis! Drik! Se!  Sådan skal du bruge 10 timer i Københavns Hollywood

Casper Dalhoff

Stjernekok åbner nyt sted på Christianshavn:  Her er 5 ting, du skal spise og drikke i september

Martin Lehmann

Det bedste stambord, den klammeste kælder og den smukkeste park:   25 københavnere udpeger deres yndlingssted i byen

Tobias Nicolai/Tobias Nicolai

Ibyens store burgerguide:  Hvor spiser man Københavns bedste burger? Vi viser vej til 12 saftige bud

Ivan Boll

Henrik Palle guider:  Her finder du Københavns bedste antikvariater

Mads Elsøe (Arkiv)

Ibyens gadeguide:  Gammelt slumkvarter bobler af gode spisesteder

Martin Lehmann

Stor bydelsguide:  Sådan skal du bruge 10 timer i Københavns rå mutant-bydel på ydersiden af Nørrebro

Emma Sejersen

Velkommen til hovedstaden:   Den ultimative byguide til nye studerende i København

Erik Petersen

Hjælp, min ven skal giftes:  Den perfekte polterabend? Her er 12 anderledes ideer

Louise Herrche Serup

Mor er støjfølsom, far er nærig, og naturvin smager surt:   Her er 10 af de bedste forældrevenlige spisesteder i København

OLESEN PETER HOVE

Her er 20 af de bedste gratis oplevelser i København

Veras

Ibyen klæder dig på:  Her er de bedste loppemarkeder i København

Jacob Ehrbahn (arkivfoto)

Spis ude på budget:  Her er Københavns bedste, billige restauranter ifølge 11 kokke og madnørder

Hurra!  Hvor holder man en fremragende fødselsdag i København? Ibyen giver dig 12 stærke bud

Nanna Navntoft

Ibyen Cheap Eats:  Her er de 20 bedste serveringer i København, der gør dig mæt for max 100 kr.

Jens Dresling

Ibyen guider:  Der er keramik overalt. Besøg disse 5 små værksteder, hvis du vil se noget af det mest interessante

Maud Lervik

Den store karaoke-guide:  Hvad skal I synge? Og hvor? Ibyen og musikanmelderne guider

Mads Nissen

Spis billigt ude:   Her er 9 folkekøkkener i København

Louise Serup

Syv hyggelige boghandlere:  Her serverer de byens bedste læsestof til kaffen

Jens Dresling

Guide:   Her er Københavns bedste museumscafeer

Maud Lervik

Ingen gramseri. Ingen racisme. Ingen diskrimination. Er det her fremtidens natklub i København?

»Man bliver grinet af eller får en kommentar som: »Slap dog af, jeg synes bare, din røv er god, tag det som et kompliment«

Inger Christine Løwe

»Jeg ved, at kommentarerne vil komme, for mit tøj vil af nogle blive opfattet som et råb om opmærksomhed«

Peter Hove Olesen

Rundspørge:  Kvinder overvejer, om de kan forsvare sig med nøgler og paraplyer, når de færdes alene om natten

Nanna Navntoft

Sådan svarer du igen:   Råb »kogte gulerødder!« til dem, der chikanerer dig i nattelivet

Philip Davali/Philip Davali

Send os dit tip:  Hvordan skaber vi et tryggere natteliv?

Peter Hove Olesen

Guide:  Her er 3 københavnske klubber med safer space-politik

Peter Hove Olesen

Natklub-ejer:  »Det største problem, vi har, er at mænd ikke kan opføre sig ordentligt, er for fulde eller for nærgående«

Peter Hove Olesen

Mød Club Mafia:  20 unge patruljerer byens natklubber. De er færdige med diskrimination, sexisme og racisme

Olivia Loftlund

38 organisationer tager afstand fra Distortion-leders status­opdatering:  Vi føler os ikke trygge til jeres gadefest

Joachim Adrian

Distortion-leder undskylder:  Jeg forsøgte at være sjov, og det gik helt galt