Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Perspektiv. Når man tvinges til at kigge op i loftet, kan man lige så godt lægge sig ned på de flotte trægulve.
Foto: Finn Frandsen

Perspektiv. Når man tvinges til at kigge op i loftet, kan man lige så godt lægge sig ned på de flotte trægulve.

Udstilling

I dronningens festsale: »Det er sjovest, når man kan gøre noget i stedet for bare at stå stille«

Ibyen har slæbt tre børn med på Christiansborg Slot for at se, om stedets nye iPhone-spil kan få den unge målgruppe til at interessere sig for de ellers så stille sale.

Udstilling

Når man giver tre børn glatte, blå plastikfutter på og lukker dem ind på vidtstrakte bonede gulve, forvandles dronningens pompøse selskabslokaler til en stor fantastisk skøjtehal.

Flora Marie Svanholm Kjær, Clara Vega Birk Wiese, begge 11 år, og Alma Melina Svanholm Kjær på 8 år suser gennem Christiansborg Slot som skøjteprinsesser.

Jeg havde aldrig lagt mærke til alt det, hvis ikke jeg var blevet bedt om at kigge op.

Og brager igennem en gruppe turister, der er rundt med en guide.

De skøjter ikke rundt, fordi de keder sig. De leder.

»Er det her ikke dronningen?«, råber Clara spørgende efter de to andre.

»Jo, men det er jo et malet billede. Hun skulle være vævet«, svarer Flora og fiser søgende videre.

Dronningens store hænder

Pigerne er i gang med at spille museets nye mobilspil til de barnlige besøgende. ’Museumsmysteriet’ hedder det og handler om Edward Heidenreich, der vil stjæle en af museets kunstskatte – noget, der vil få ham til at føle sig som en konge.

Det er nu op til Flora, Clara og Alma at finde ud af, hvad det er, han vil stjæle, så de kan stoppe ham.

Heidenreich er heldigvis den arrogante type, der tror, han ved mere end dem, der spiller. Derfor stiller han syv gåder, der handler om de genstande, der er på Christiansborg Slot. Løser man dem, får man ledetråde og kan til sidst regne ud, hvad hans mål er.

Det første, man skal finde, er »den vævede udgave af landets dronning«.

»Ej, de gør da grin med hende. Se lige, hvor store de har lavet hendes hænder. De er jo vildt store og mærkelige«, siger Flora Marie Svanholm Kjær.

Pigerne er stoppet op foran en af Bjørn Nørgaards farverige gobeliner, der forestiller dronning Margrethe, som rækker prins Henrik et æble.

»Tror du ikke bare, det er det, der er kunsten i det?«, spørger Clara Vega Birk Wiese.

Hun har lagt hovedet lidt på skrå, mens hun undersøgende kigger på det enorme vægtæppe. Alma Melina Svanholm Kjær skøjter lidt rundt på stedet. Rastløs. De tre deler en enkelt iPhone, og de ældre piger har lidt overtaget mysteriet.

»Nååh, har du fundet den vævede dronning? Så fortæl mig, hvor mange halskæder den bedårende kvinde bærer«, knitrer Heidenreichs gådefulde stemme ud af mobilhøjtalerne.

Alma tæller sagte til otte. Hun er selv fyldt otte dagen forinden, så det er et vigtigt tal. De to andre har for travlt med kun at tælle til seks.

»Hi hi hi! Forkert!«, gnægger Heidenreich. Flora ser på sin søster og opdager, at de nok burde have lyttet.

»Skal vi ikke bare lukke spillet og starte forfra, Alma?«, spørger hun.

»Så kan vi hjælpes ad med at få alle ledetrådene«.

Har manglet et hverdagstilbud

Christiansborg Slot har i mange år først og fremmest fokuseret på at give børnene oplevelser i ferier og på helligdage og har ifølge Mai Stenbjerg, der er kulturmedarbejder på museet, manglet noget til børnene i hverdagen.

»Det virker, som om der er mere at lave for de børn, jeg har set herinde, siden vi lancerede appen. Vi ved jo godt, at det måske kræver meget af de voksne at have børn med herind«, siger hun.

Jeg synes, det skaber rammerne for, at børnene kan få en mere aktiv oplevelse på slottet, og forhåbentlig kan de også lære lidt.

Forhåbningen er, at mobiltelefon-spillet kan give børnene lyst til og mulighed for at fordybe sig mere under besøget i slottets kongelige repræsentationslokaler og lægge bedre mærke til de mange ting, der er i de majestætiske sale. For selvom lokalerne er flotte at se på, kan det være svært for børn at se det spændende i et langt træbord, et gammelt klaver eller et tæppe, der er hængt op på væggen.

Men når man bliver bedt om at lægge mærke til de utallige detaljer, får tingene mere liv, end de sparsomme tekster, der enkelte steder er sat op, kan give dem. Opmærksomhed gør slottet mere levende.

»Jeg synes, det skaber rammerne for, at børnene kan få en mere aktiv oplevelse på slottet, og forhåbentlig kan de også lære lidt, uden at det skal føles, som om de er i skole«, siger hun.

Allerede nu er det planlagt, at et spil bygget på samme mysterie-opskrift skal lanceres på Sønderborg Slot, og Mai Stenbjerg så da også gerne, at man lavede endnu flere historier til Christiansborg Slot.

Heidenreich vil røve flere museer

»Ud over de kongelige repræsentationslokaler har vi jo både ruinerne, der ligger under slottet, de kongelige stalde og festkøkkenet. Og det kunne være sjovt at lave flere historier, man kunne bruge der. Måske også en, der binder alle stederne sammen«.

Spillet ’Museumsmysteriet’ er udviklet til den nye danskudviklede museumsapp, ’Useeum’, og tanken er, at appen løbende skal udvides med missioner og programmer til andre museer. Flere kulturinstitutioner er allerede med. På to af dem, Christiansborg Slot inklusive, er spillet i brug, og på tre andre er man ved at indføre ’Useeum’.

»Mange museer har brug for et godt formidlingstilbud til børn. Derfor har vi udviklet et spil, som kan tilpasses andre museer og de emner, de ønsker at formidle, og vi håber, det vil motivere børnene til at besøge flere museer«, siger ’Useeum’s direktør, Rasmus Lybæk.

Selv om det kan virke oplagt at lave et spil til smartphones, når man gerne vil ramme det yngre publikum, har det også den praktiske funktion, at det ikke kræver, at museet skal stille fysiske ting frem. Det har været helt centralt for Christiansborg Slot.

»Vi er et slot, der stadig er i brug, og derfor skal vi kunne rydde det helt væk, når dronningen kommer«, forklarer Mai Stenbjerg.

Stilstand er kedeligt

Og det, at dronningen faktisk har været her, er noget, der fascinerer de tre piger.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Wow, tænk, at det er her, dronningen holder fest. Hun er altså virkelig heldig«, siger Flora, mens de futter rundt for at finde Dronningens Håndbibliotek, så de kan løse den næste gåde.

Alle tre piger er erfarne museumsgæster. De tager ofte af sted med deres familier, og de er ikke i tvivl om, hvad de synes, der er godt og skidt.

»Det er sjovest, når man kan røre ved ting og gøre noget, i stedet for at man bare skal stå stille. Det er fedt, når der sker noget« siger Flora Marie Svanholm Kjær.

Hendes yndlingsmuseum er selvsagt Experimentarium. Det er også de andres. Alma Melina Svanholm Kjær fremhæver dog også ’Hullet i rummet’ i Nikolaj Kunsthal, hvor man måtte røre ved alt, og hvor man kunne være fysisk.

I de royale sale er der overalt plantet små skilte, der indikerer, at man ikke må røre ved tingene. Og det er en af årsagerne til, at de tre piger er enige om, at museet ville være flot, men virkelig kedeligt uden det mysterium, de er i gang med at løse.

40 minutters sjov og spænding

Clara Vega Birk Wiese kaster sig ned på knæ, da de træder ind i det store bibliotek med bøger i flere etager. Hun elsker at læse og har aldrig set noget lignende.

De leder efter et »gyldent dyr, der kigger ned fra loftet«. De kigger op.

Før de bemærker de mange guldugler, der beskuer de besøgende i biblioteket, lægger de mærke til de enkelte blå prismer i de ellers hvide lysekroner. De kommenterer det store loftsmaleri, hvor storke flyver rundt i flok, og de undrer sig over, hvordan man monstro er kommet op til de øverste bøger, for de kan ikke se nogen stiger.

»Jeg havde aldrig lagt mærke til alt det, hvis ikke jeg var blevet bedt om at kigge op«, siger Flora.

De svarer rigtigt på Heidenreichs gåde og fortsætter deres tur rundt i de mange sale.

I løbet af 40 minutter har pigerne løst de syv gåder, fået alle ledetråde og regnet ud, hvad Heidenreich vil stjæle.

»Det var da let nok?« Clara kigger lidt uforløst ned på mobiltelefonen.

»Er der flere spil så?«, spørger Alma, der har stillet sig på tæer for at kunne se med på skærmen.

»Det var rigtig sjovt, fordi man kom rundt i mange af rummene«, konkluderer Flora.

»Ja, det var ret spændende«, medgiver Clara.

Vil have flere fakta

Faktisk så spændende, at de bliver enige om, at der godt måtte have været endnu flere historiske fakta.

»Vi har set, hvordan de kongelige boede engang, men ellers har vi jo ikke fået så meget at vide«, siger Alma.

Samtidig siger de, at der heller ikke må være for mange historiske fakta. Måske historien bare skulle have været lærerig i sig selv i stedet for alene at være en katalysator for, at man kiggede på tingene.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det kunne have været sjovt, hvis man for eksempel havde fulgt efter en af de gamle prinser, der legede gemmeleg eller sådan noget«, foreslår Flora.

De er dog ikke i tvivl om, at de gerne vil besøge et af de andre museer, der får appen og også komme tilbage til Christiansborg Slot, hvis der kommer en ny historie.

Da de kommer tilbage i foyeren og krænger de blå futter af skoene, stopper de op. Flora kigger undrende ned på sine fødder. Alma står og forsøger, at få vinterstøvlerne til at glide uden plastikskøjterne.

Lidt slukørede sjosker pigerne ud gennem slottets store port. Alma vender sig en sidste gang og kigger op ad den store marmortrappe.

»Kan vi ikke blive lidt?«

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce