Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
940px
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dataviz: 16.000 druknet i Middelhavet siden år 2000

Strømmen af bådflygtninge over Middelhavet er konstant og kræver årligt store tab af menneskeliv. Se hvilke år, der har krævet flest ofre siden 2000.

940px
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Flere end 16.000 mennesker har mistet livet eller er forsvundet i havet som følge af drukneulykker i Middelhavet siden år 2000. Særligt overfarten mellem Libyen og Italien har kostet mange menneskeliv, men også strædet ved Gibraltar er en risikofyldt rejse for migranter.

Politiken har fået adgang til 2.907 registrerede ulykker fra The Migrant Files, en database der oplister dødsfald og forsvundne migranter i hele Europa fordelt på en lang række dødsårsager – sult, mord, mangel på medicin, drukneulykker o.a.

Vi har filtreret tallene, så vi kun medtager tab i eller omkring Middelhavet og har valgt de ulykker, hvor mennesker er meldt druknet. Hver rød prik illustrerer en drukneulykke, hvor personer er omkommet eller meldt savnet. Jo større prik, jo flere ofre.

Fejlkilder

Tallet for døde og forsvundne immigranter opnås ved, at The Migrant File laver en global overvågning af nyhedskilder i og omkring Europa. Ved ulykker registreres døde og forsvundne med dato, geografisk data og det samlede antal. Det medfører selvfølgelig den risiko, at en drukneulykke registreres flere gange.

En anden usikkerhed er i de tilfælde, hvor lig skylder op på en kyst nogle dage efter en ulykke. Her kan man ikke med sikkerhed sammenkæde det dødsfald med en bestemt ulykke.

Og endelig er flere geografiske placeringer baseret på skøn. En beskrivelse af et forlis kan eksempelvis lyde, at »skibet sank på vej fra Libyen til Italien«, hvilket gør den præcise placering umulig.

Ifølge The Migrant Files vil det reelle dødstal være højere, end opgørelserne viser.

Artikel er opdateret 1. september 2015. Tidligere versioner har nævnt, at mere end 18.000 er druknede. Det skyldes, at andre flygtnignestrømme end over Middelhavet har indgået i beregningerne.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden