En række politikere vil nu have set vagtlægeordningen og særligt aflønningssystemet efter i sømmene.
Foto: CLAUS BONNERUP

En række politikere vil nu have set vagtlægeordningen og særligt aflønningssystemet efter i sømmene.

Danmark

Politikere vil have kulegravet vagtlægeordning

Både regering og opposition vil have gransket vagtlægeordningen, der belønner læger for at undlade at køre ud til patienterne.

Danmark

Vagtlægeordningen skal have en overhaling. Mange vagtlæger afviser at tage ud og besøge patienter, når de ringer, men beder dem vente til næste dag og se egen læge.

En årsag kan være, at vagtlægerne tjener mest, hvis de bliver ved telefonen og ikke tager ud til den syge.

Et bredt flertal i Folketinget vil straks have undersøgt sammenhængen mellem aflønning af læger og antal besøg. Formanden for Sundhedsudvalget, Birthe Skaarup (DF) tager allerede til formiddag fat på indenrigs- sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

»Jeg havde ikke drømt om, at en læge tjener mere ved at tage telefonen end at besøge en patient. Det lyder mærkværdigt i mine ører. Vi ved godt, at penge trækker, og hvis det er trenden, duer det bare ikke. Der er flere eksempler med unge mennesker, som ringer ind, med f.eks. ondt i maven og bliver afvist, selv om det jo kan være symptomer på mange ting. Blindtarmsbetændelse f.eks.,« siger Birthe Skaarup.

Ministeren afvist Hun vil bede ministeren undersøge hele området med det samme. I weekenden kom det frem, at en dødssyg kulturminister Brian Mikkelsen (K) blev afvist med over 40 i feber af vagtlægerne. En privatordning indlagde ham med det samme, og det reddede formentligt hans liv.

En læge, som bliver ved telefonen får 86.17 kroner per konsultation, mens de kun får 37.26 kroner. hvis de sender en læge ud.

»Der er ikke andet at sige, end at den ordning ligesom ansporer til at lægerne ikke kører ud. Det må vi kigge på. Det er så vidt jeg ved et overenskomstspørgsmål, så det er ikke så let at lave om fra den ene dag til den anden. En begrundelse er, at de bruger længere tid i telefonen på en konsultation, hvis de ikke kører ud. Men det er bekymrende, hvis det er økonomien, der afgør, om man tilser en patient eller ej,«siger Socialdemokraternes sundhedsordfører Lone Møller.

Regering bakker op

Regeringspartierne Venstre og Konservative bakker op om undersøgelser.

»Det er mange ting ved vagtlægeordningen, vi bør se nærmere på, herunder på, hvordan telefonkonsultationer og besøg aflønnes. Jeg vil gerne have en oversigt over, hvor mange forskellige ydelser, der er, og en oversigt i udvalgte kommuner over, hvor mange besøg, der er i sammenhæng med patienternes tilfredshed,« siger Jørgen Winther (V), der selv er uddannet læge.

»Vi skal først og fremmest have flere oplysninger, så vi kan drøfte det på et seriøst grundlag.«

Sidste år klagede 102 til Patientklagenævnet over vagtlægerne, og næsten hver tredje fik medhold. Ud af 79 afgjorte sager har 30.4 procent udløst kritik af den pågældende vagtlæge.

»Jeg er enig i, at vi skal have undersøgt området og herunder se på, hvordan det økonomiske aspekt påvirker hyppigheden af besøg,« siger sundhedsordfører Helle Sjelle (K).

Birthe Skaarup påpeger, at det ikke skal være nødvendigt at kunne betale for en privat vagtlæge.

»Det er ikke alle og enhver, der har råd til at betale 1.500 kroner for en privat læge. Vi har altid stået for, at der ikke skal være penge mellem patient og læge, de skal kunne få den samme behandling i det offentlige som i det private,« siger Birthe Skaarup.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce