Fogh er enig: Borgmester taler som en imam

Nicolai Wammen taler tvetunget, mener statsministeren. Flere ministre advarer om, at protester kan gå ud over selvstyret.

Danmark

Tonen over for kommunerne er blevet voldsomt skærpet de seneste dage med personlige angreb fra indenrigsminister Lars Løkke Rasmussens (V).

Men han får fuld opbakning fra statsministeren:

»Jeg synes, at Lars Løkke Rasmussen har udtalt sig godt og præcist, og jeg har ikke noget at lægge til og trække fra. Det står rigtig godt«, siger Anders Fogh Rasmussen (V).

I går sammenlignede Lars Løkke Rasmussen Århus’ borgmester, Nicolai Wammen, med en imam, fordi Wammen på den ene side siger, at der ikke er penge nok i Århus, samtidig med at han selv som medlem af bestyrelsen i Kommunernes Landsforening har aftalt kommunernes økonomi med regeringen.

K lægger afstand til udtalelse Den kontante sammenligning med imamernes opførsel under Muhammed-krisen chokerer Socialdemokraterne. I regeringen vækker den heller ikke begejstring. »Det er ikke min måde at udtale mig på. Jeg synes, at alle skal tænke sig godt om«, siger miljøminister Connie Hedegaard (K), som også advarer kommunerne om, at de sætter selvstyret under pres. Det samme gør nu finansminister Thor Pedersen (V). Regeringen har skærpet retorikken, efter at protesterne mod regeringens rammer for næste års økonomi breder sig. Nicolai Wammen opfatter personangrebet som et udtryk for, at regeringen er presset. »Jeg er dybt overrasket over, at landets statsminister bakker op om et så voldsomt personangreb og den sammenligning. Det er for mig udtryk for, at regeringen er presset og prøver at flytte fokus væk fra, at man holder kommunerne i ekstremt stram snor ved at gå til angreb på min person«, siger Nicolai Wammen.

Løkke: tvetunget tale
Det afviser Lars Løkke Rasmussen.

»Det her citat kommer i en oprigtig irritation over, at der er folk i KL’s ledelse, som er ved at tænde ild under hele aftalesystemet og dermed også hele det kommunale selvstyre. For det hviler på, at regeringen kan have tillid til, at de aftaler, vi indgår, også omsættes i virkelighedens verden«, siger Lars Løkke Rasmussen, der selv er ærgerlig over sammenligningen:

»Det var det billede, der faldt mig ind. Det kan man sige var ærgerligt, men det kan jeg jo ikke rigtig løbe fra. Det afgørende her var tvetungetheden, og den er uomtvistelig, så når jeg i et langt interview sætter de ord på, er det en oprigtig irritation over at være tilskuer til det dobbeltspil«.

I sidste uge beskyldte Lars Løkke Rasmussen en række borgmestre for at være i en »ulækker alliance« med pædagogernes fagforening, BUPL«. Hertil svarede Aalborgs borgmester, Henning G. Jensen, at »ministeren må være syg i hovedet«.

Aftalen skal holdes

Udmeldingerne har fået krigen, om hvem der skal stå til regnskab for nedskæringerne, til at blusse yderligere op. KL’s bestyrelse har vedtaget, at aftalen med regeringen skal holdes – også selv om det betyder, at nogle kommuner skal spare yderligere. Det vil formand Erik Fabrin (V) banke ind i hovedet på borgmestrene, som han mødes med i dag. Men imam-udtalelsen fik i går næstformand i KL Anker Boye (S) og Ritt Bjerregaard til at gå ud med et krav om, at regeringen betaler den milliard, kommunerne mangler, eller vedstår sig sin politik. »Det er forbløffende at møde en regering, som i den grad prøver at kaste ansvaret fra sig ved at angribe med nogle helt uhørte og upassende sammenligninger«, siger Københavns overborgmester, Ritt Bjerregaard (S).Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden