Politiet har umiddelbart hverken motiv eller spor af gerningsmanden efter forsøget på forgiftning af drikkevandet i Greve.
Foto: Martin Zakora

Politiet har umiddelbart hverken motiv eller spor af gerningsmanden efter forsøget på forgiftning af drikkevandet i Greve.

Danmark

Drikkevand i Greve forsøgt forgiftet med stryknin

Politi indtil videre uden spor af den person, der har forsøgt at forgifte Greves borgere med rottegift.

Danmark

Roskilde Politi står uden spor af den person, der har forsøgt at putte rottegiften stryknin i drikkevandet ved en vandboring i Greve.

Det var tirsdag først på eftermiddagen, at et kontrolbesøg ved en boring i Håndværkerbyen afslørede, at den plexiglasskal, der dækker boringen, var blevet brudt op.

Nede i pumpemaskineriet fandt man en beholder med rester af stryknin i, oplyser vicekriminalkommissær Ove Pedersen.

Vand fra København Boringen forsyner 35.000 Greve-borgere med vand, men er nu lukket. Vandet hentes i stedet fra København.

Greve Vandværk oplyser, at prøver fra vandet er blevet hasteanalyseret, og der er fundet spor af rottegiften. Embedslægeinstitutionen har vurderet, at der ikke har været nogen sundhedsfare.

Det var et rent tilfælde, at man præcist kan sige, at boringen er brækket op natten til tirsdag. Da der jævnligt skulle tages måleprøver fra boringen, var en tekniker også på besøg mandag.

»Det er et tilfælde, at man var der to dage i træk. Vi hører gerne fra borgere, der har set nogen luske omkring i området«, siger Ove Pedersen.

Leder efter spor og motiv
Ifølge ham har politiet forsøgt at danne sig et overblik over, om der er nogen særlige problemstillinger i området, som kunne antyde et motiv. Men da sagen blev kendt torsdag aften, kunne han kun bekræfte, at politiet ikke har nogle afgørende spor.

Politiet har afmonteret forskellige rør i den tekniske del af boringen for at kunne undersøge præcist, hvordan giften er puttet ned i vandet. Ifølge Ritzaus oplysninger har Roskilde Politi også orienteret efterretningstjenesten om sagen.

Hvis man forvolder fare for andres liv og sundhed ved at forgifte drikkevandet, giver straffeloven mulighed for, at straffen kan gå helt op til 10 års fængsel.

Vandværkerne: Ondskabsfuldt

Hos Foreningen af Vandværker i Danmark vurderer landsformand Solveg Nilsson sagen fra Greve som meget alvorligt.

»Det er noget, vi ikke har oplevet før, og som vi havde håbet, at vi ikke skulle opleve. Det virker meget ondskabsfuldt«, siger hun.

Samtidig benytter hun sagen til igen at opfordre alle landets vandværker til at sikre deres boringer med alarmer.

»Vi har tidligere efter 11. september anbefalet vores medlemmer, at de installerer en form for alarm, så de får besked, så snart nogen åbner en boring. Især de boringer, der ligger i nærheden af byområder«, siger hun.

Ifølge Solveg Nilsson er det ekstremt sjældent, at der forekommer hærværk mod vandboringer – og hun har aldrig tidligere hørt om, at nogen forsætligt har forsøgt at forgifte vandet. Ifølge hende er det heller ikke helt enkelt at få et giftstof ned til vandet.

»Det må være nogen, der har et kendskab til, hvordan boringen er indrettet«, siger hun.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce