Flertal: Dårlige vagtlæger skal kunne fyres

Vagtlæger, der ikke magter jobbet, skal kunne sættes fra den del af deres arbejde, mener flere sundhedsordførere. Flertal i Folketinget vil have hele vagtlægesystemet kulegravet.

Danmark

Det skal have konsekvenser, når vagtlæger gentagne gange forsømmer at give patienterne den nødvendige undersøgelse og behandling.

Det mener bl.a. Patientforeningen Danmark, og flere sundhedsordførere er enige, skriver Berlingske Tidende.

»Vagtlægearbejde er meget krævende, og derfor skal der være mulighed for at sige til læger, der ikke magter arbejdet, at de ikke kan fungere som vagtlæger,« siger Karsten Skawbo-Jensen, formand for Patientforeningen Danmark, til Berlingske Søndag.

Brian Mikkelsen afvist Siden kulturminister Brian Mikkelsen for tre uger siden stod frem med beretningen om, hvordan han med over 40 graders feber blev afvist af lægevagten, har eksempler på patienter, der er blevet dårligt behandlet hos landets vagtlæger, nærmest stået i kø.

Et flertal i Folketinget har nu krævet ordningen kulegravet:

»Der er alt for mange tilfælde, hvor vagtlægens dårlige behandling har fået alvorlige konsekvenser for patienter,« siger formanden for Folketingets sundhedsudvalg, Birthe Skaarup (DF):»Jeg er ikke på jagt efter lægerne, med efter bedre betjening af borgerne. Og hvis der er grund til at klage, skal det selvfølgelig have samme konsekvenser for vagtlægen som for alle mulige andre«, siger hun.

Den konservative sundhedsordfører, Helle Sjelle, er enig:

»Hvis man ikke kan udføre arbejdet forsvarligt, skal man heller ikke have jobbet,« siger hun.

Flere sanktioner allerede

Også Socialdemokraternes sundhedsordfører, Lone Møller, er åben for en mere striks praksis over for vagtlægerne, hvis det viser sig, at de samme vagtlæger gang på gang får kritik for sjusk og fejl.

»Men vi ved endnu ikke, hvor stort problemet er«, understreger hun.

Sundhedsstyrelsen har imidlertid allerede i dag en række sanktioner, der kan iværksættes over for læger, herunder vagtlæger, der får kritik for udførelsen af deres arbejde, understreger kontorchef Anne Mette Dons:

»Alle afgørelser fra Patientklagenævnet bliver vurderet i Sundhedsstyrelsen, hvor vi ser på lægens samlede sag, grovheden af fejlen og risikoen for gentagelse«, siger hun.

»På den baggrund kan vi afgøre, om der f.eks. skal iværksættes et skærpet tilsyn med lægen eller gives påbud om at ændre adfærd. Sker det ikke, kan der enten blive tale om en virksomhedsindskrænkning eller i værste fald om at fratage vedkommende autorisationen«.

politiken.dk

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce