Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
En skilsmisse betyder tit, at huset skal sælges. Og hvis det er belånt, og pengene flyttet over på mandens pension, er det ekstra surt for kvinden.
Foto: KIM NIELSEN

En skilsmisse betyder tit, at huset skal sælges. Og hvis det er belånt, og pengene flyttet over på mandens pension, er det ekstra surt for kvinden.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

100.000 kvinder risikerer at blive snydt

Den nye pensionslov er en bombe under de kvinder, der har belånt friværdien og flyttet pengene over på en ratepension i mandens navn

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis en skilsmisse truer, kan en af de senere års populære skattefiduser komme til at give alvorligt bagslag for tusindvis af kvinder.

Masser af danske ægtepar har belånt friværdien i deres hus og flyttet pengene over på en ratepension.

Og pensionen står af skattemæssige årsager typisk i mandens navn, selv om begge har betalt til den.

Indrettet sig med fælles pension Men med de nye regler om deling af pensioner ved skilsmisse kan ejeren af pensionen nu tage den med ud af ægteskabet - i mange tilfælde sammen med en god bid af friværdien.

Der skal nemlig ikke længere deles lige over med ægtefællen som i dag.

Den nye lov, der træder i kraft til nytår, efterlader i langt de fleste tilfælde kvinderne med aben, siger familieretsadvokaten Jørgen U. Grønborg til Politiken.dk.

»Loven griber afgørende ind i de allerede etablerede formueforhold mellem landets cirka en million ægtepar, som har indrettet sig ud fra de gældende regler«, påpeger Jørgen U. Grønborg, der også står bag hjemmesiden www.familieadvokaten.dk.

Den ene står uden forsørgelse
Efter hans beregninger er der hos omkring 100.000 danske par så store forskelle mellem mandens og kvindens pension, at en skilsmisse efter nytår vil føre til helt urimelige resultater.

»Det er ofte helt tilfældigt, hvem af ægtefællerne, der står som ejer af pensionen. Men nu kan den ene tage en opsparing med, der er resultatet af fælles slid og afsavn, og som skulle tjene til begges forsørgelse i alderdommen«, siger Jørgen U. Grønborg, der er arg modstander af loven.

Ægtepagt kan være løsningen

Bankerne og realkreditinstituttene har i årene med kraftige prisstigninger på boliger markedsført muligheden for at belåne huset og flytte pengene over på en pension med skattefradrag.

Hvis en kvinde er gået med til det, vil hun ved en skilsmisse efter 1. januar miste retten til halvdelen af pengene på pensionsopsparingen - og hendes halvdel af huset er mindre værd, fordi friværdien er flyttet væk.

Et par kan godt aftale, at de alligevel deler pensionerne, hvis de skal skilles.

Det kræver imidlertid en tinglyst ægtepagt, som begge har skrevet under på.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden