0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Opposition: Fogh følger i halen på Bush

Statsministeren har ikke været i kontakt med hverken USA's præsident eller andre i koalitionen for at drøfte ny strategi i Irak.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
JENS DRESLING
Foto: JENS DRESLING
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der har ikke været telefonforbindelse eller anden kontakt mellem den danske statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) og Det Hvide Hus, selv om situationen i Irak forværres, og strategien for den koalition, som har soldater i Irak, er under forandring.

Det bekræftede Fogh, da han her til morgen orienterede Udenrigspolitisk Nævn om regeringens overvejelser om at ændre strategien i Irak. Det sker ud fra en vurdering af, at »situationen er utilfredsstilende«, som Fogh formulerede det i går med samme bekymrende øjne, som USA og England nu også ser på krigen med.

»At der ikke har været kontakt viser bare, at der ikke er tænkt én eneste selvstændig dansk tanke omkring ændret strategi og tilbagetrækning af de danske tropper«, sagde udenrigspolitisk ordfører Mogens Lykketoft (S).

Enhedslistens Frank Aaen supplerede ved at kalde den danske regering for halehæng til USA.

»Vi har set det før. Nu sker det igen: Fogh følger lige i halen på Bush«, sagde han.

Ingen plan for tilbagetrækning
Han efterlyste på mødet en plan for, hvornår regeringen kalder de danske soldater hjem, men fik det ikke.

»Statsministeren er ikke indstillet på at trække styrkerne hjem«, måtte Lykketoft konstatere efter mødet.

Fogh Rasmussen bekræftede efter mødet, at han ikke har været kontakt til USA eller andre parter i koalitionen i forbindelse med de nye overvejelser om indsatsen, men han afviste kritikken fra oppositionen. Men han erkendte samtidig, at den danske melding efter de amerikanske og britiske bekymringer over situationen i Irak ikke er tilfældig.

»Det er ikke tilfældigt, for jeg følger jo også den offentlige og internationale debat, og det ville da være underligt, hvis den danske regering ikke melder ud nu, for vi overvejer jo hele tiden, hvordan målene om at skabe demokrati og frihed i Irak bedst kan løses«, sagde Fogh.

En løbende justering
Statsministeren afviser, at der kan blive tale om at ændre det nuværende mandat, som placerer danske soldater i Irak frem til sommeren 2007. Men han er åben overfor den amerikanske militære ledelse, som for nylig har udstukket 12-18 måneders tilstedeværelse som en mulighed.

»Vi lægger vægt på, hvad USAs militære ledelse – som jo er tættest på – vurderer, men det er dog alt for tidligt at lægge sig fast. En nye strategi vil ikke gælde fra en bestemt dato, men være udtryk for en løbende justering«, sagde Fogh.

Umiddelbart er der ikke indkaldt til møder blandt de lande, der har soldater i Irak, oplyste Fogh.

Forskellige meldinger fra DF
I går havde regeringens støtteparti Dansk Folkeparti lidt forskellige meldinger. Partiets udenrigsordfører Søren Espersen lagde en hård kurs og argumenterede for fortsat kamp mod oprørerne i Irak, mens DFs næstformand Peter Skaarup åbnede for snarlig tilbagetrækning.

Til mødet i Udenrigspolitisk Nævn var ingen af dherrer til stede, og Dansk Folkeparti var repræsenteret af Søren Krarup. Han konstaterede kort, at Dansk Folkeparti står bag regeringen.

Fogh afviste, at støttepartiet vakler.

»Jeg regner med, at Dansk Folkeparti bakker op bag regeringens linje. Jeg er fuldstændig fortrøstningsfuld«, sagde statsministeren.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce