Statsminister Fogh vil ikke lade sig interviewe af denne mand, Cavling-vinder Bo Elkjær (tv), om noget, der har med Irak at øge.
Foto: Jesper Stormly

Statsminister Fogh vil ikke lade sig interviewe af denne mand, Cavling-vinder Bo Elkjær (tv), om noget, der har med Irak at øge.

Danmark

Ombudsmand kræver ny forklaring fra Fogh

Hverken Fogh eller Per Stig Møller har tillid til Cavling-prisvinder, som derfor ikke kan få interview om Irak-krigen. Ombudsmanden kræver en forklaring.

Danmark

Folketingets ombudsmand kræver en forklaring på, om både statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) og udenrigsminister Per Stig Møller (K) reelt har 'blacklistet' en journalist på Ekstra Bladet, der har skrevet kritisk om Irak-krigen.

Ombudsmand Hans Gammeltoft-Hansen har tidligere frikendt Fogh Rasmussen for denne beskyldning med henvisning til, at Statsministeriet har oplyst, at han ikke har givet interview om Irak-krigen siden 2004.

Famøs mail fra spindoktor Men ombudsmanden har nu genåbnet sagen, efter at det er kommet frem, at statsministerens spindoktor, Michael Ulvemann, i en e-mail har forklaret, at der er blevet givet sådanne interview, men at Statsministeriet stiller 'minimumkrav' til journalisterne.

»Jeg beder Statsministeriet om i udtalelsen at redegøre for, hvordan ministeriets oplysninger til mig i brev af 4. april 2006 om, at statsministeren ikke har givet interview om Irak-krigen siden februar 2004, forholder sig til at en af ministeriets ansatte i ovennævnte mail af 14. august 2006 oplyser at statsministeren 'senest' har givet interview til tre nyhedsmedier om Irak-krigen og 'desuden svaret på alle de spørgsmål, der bliver stillet omkring Irak, når journalister har spurgt«, skriver Hans Gammeltoft-Hansen i et brev til Statsministeriet.

»Jeg skal endvidere bede Statsministeriet redegøre for det nærmere indhold af de 'minimumkrav' der bliver nævnt i ovennævnte e-mail af 14. august 2006, og om Bo Elkjær (Ekstra Bladet) opfylder disse. Statsministeriet har således ikke i sit brev til mig af 4. april 2006 nævnt disse krav«, skriver ombudsmanden.

Udenrigsministeriet: Han gengiver ikke loyalt
Når Gammeltoft-Hansen er gået ind i sagen skyldes det, at Bo Elkjær har klaget over, at han i over to år hverken har kunnet få et interview med Anders Fogh Rasmussen eller Per Stig Møller om Irak-krigen.

Bo Elkjær vandt i 2004 den fornemste journalistiske hædersbevisning, Cavlingprisen, for sin dækning af netop Danmarks deltagelse i krigen.

På trods af denne hædersbevisning har Udenrigsministeriet imidlertid forklaret ombudsmanden, at 'udenrigsministeren ikke kan have tillid til, at hans udtalelser i forbindelse med et eventuelt interview vil blive gengivet loyalt i en efterfølgende artikel'. Også dette får nu Hans Gammeltoft-Hansen til at bede Udenrigsministeriet om 'den nærmere begrundelse for den manglende tillid'.

Overrasket journalist

Bo Elkjær siger, at oplysningerne viser, at han reelt bliver blacklistet.

»Der er ikke længere tvivl om, at der sker en forskelsbehandling fra såvel Stats– som Udenrigsministeriets side. Jeg er noget overrasket over, at de ikke skulle have tillid til mig, når jeg netop gør alt tænkeligt for at høre alle parter – herunder deres side. Samtidig er Statsministeriet blevet grebet i at lyve over for ombudsmanden, når de har forklaret, at jeg kun er en blandt mange, som forgæves har bedt om et interview om krigen«, siger Elkjær.

Michael Ulvemann sendte e-mailen til Danmarks Journalisthøjskole i forbindelse med, at han blev inviteret til at deltage i arrangement om blacklisting af journalister.

Spindoktoren takkede høfligt nej, men forklarede samtidig at temaet ikke havde hold i realiteterne.

»Lad mig understrege: Ingen journalister er blacklistet. Men vi stiller et minimumkrav, der går ud på at statsministeren kan forvente en fair, tilstræbt objektiv og professionel tilgang, når han bruger tid på at give et solointerview«, skrev Michael Ulvemann.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce