Foto: BORBERG THOMAS
Danmark

Politiet forsøger igen at udvise romaer til Kosova

Efter tre års pause forsøger Rigspolitiet nu at sende en roma-asylansøger tilbage til Kosova, selv om FN skriver, at romaer stadig kan være i fare.

Danmark

Hvis det står til Rigspolitiet, skal Allmir Avdo ud af landet og tilbage til Kosova mod hans vilje.

Han er roma, har været i Danmark siden 2001 og flygtede fra Kosova, da en gruppe albanere satte ild til hans og brorens hus.

FN's Flygtningehøjkommissariats retningslinjer fra sommeren 2006 påpeger, at romaer stadig er i fare i de områder, hvor de er en minoritet. Og at de ikke kan sendes tilbage til Kosova mod deres vilje.

Men alligevel har Rigspolitiet efter tre år, hvor de ikke har forsøgt at tvangsudsende romaer, nu valgt at prøve igen.

»Vi sender ingen asylansøgere hjem, hvis FN i Kosova ikke godkender det. Vi forelægger altid sagerne og venter på accept fra dem, inden vi udsender flygtninge«, siger Hans-Viggo Jensen, der leder Udlændingeafdelingen hos Rigspolitiet.

Han vil ikke kommentere den konkrete sag, men siger at Rigspolitiet forelægger sager for FN i Kosova (UNMIK), når de vurderer, at der er en mulighed for at sende flygtninge tilbage.

Gryden holdes i kog

Hvorfor forelægger I sagen, når UNMIK's retningslinjer påpeger, at romaer ikke kan sendes tilbage mod deres vilje?

»Det er UNMIK's egne anbefalinger. Vores job er at holde gryden i kog. Så vi afprøver muligheden ved at forelægge konkrete sager, og venter på deres vurdering«, siger Hans-Viggo Jensen.

Det er tre år siden, at Rigspolitiet har forsøgt at sende romaer tilbage til Kosova. Dengang afslog UNMIK.

Hvordan forholder Rigspolitiet sig til UNHCR's retningslinjer?

»Vi noterer dem. Men vi forelægger konkrete sager«, siger Hans-Viggo Jensen.

Dansk Flygtningehjælp undrer sig
Generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp, Andreas Kamm, undrer sig over, at politiet nu tager skridt til at sende en roma tilbage til Kosova mod hans vilje, når FN skriver, at det kun kan ske ad frivillighedens vej.

I følge Eric Støttrup Thomsen, der er medarbejder på advokatfirmaet Berna de Laborde, som fører Allmir Avdos sag, fortæller, at Allmir nu sidder i Kriminalforsorgens institution i asylcentret Sandholmlejren.

Det har ikke været muligt at få kontakt til Allmir Avdos advokat.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce