Politiken lancerer nyt historiemagasinLæs mere

De oprindelige Jellingesten (billedet) får en konkurrent fra på lørdag, hvor asa-trossamfundet Forn Sidr opstiller  en ny Jellingesten til ære for de nordiske guder.
Foto: CLAUS BONNERUP

De oprindelige Jellingesten (billedet) får en konkurrent fra på lørdag, hvor asa-trossamfundet Forn Sidr opstiller en ny Jellingesten til ære for de nordiske guder.

Danmark

Ny Jellingsten på lørdag

Det hedenske trossamfund Forn Sidr opstiller ny Jellingsten på lørdag. Efter strid med menighedsråd og politikere har trossamfundet nu selv fundet en placering

Danmark

En omstridt og meget omtalt alternativ Jellingsten ser på lørdag langt om længe dagens lys.

Asa-trossamfundet Forn Sidr, der bekender sig til den gamle nordiske tro, har efter en del lokal strid om stenen fundet en privat grund at opstille den på.

Den præcise placering afsløres først lørdag formiddag. Men det står nu klart, at det bliver i gåafstand fra Fårup Sø, hvor interesserede mødes klokken 9.30.

Byrådspolitiker blandede sig Den ægformede sten, der rejses i forbindelse med trossamfundets ni års fødselsdag, er udsmykket med blandt andet runer og solhjul af kunstner og stenhugger Filip Møller fra Horsens.

Forn Sidr, der er et godkendt trossamfund med omkring 600 medlemmer, ville oprindeligt have skænket Jelling Kommune den alternative Jellingsten til minde om dyrkelse af guderne Odin og Thor.

Men den lokale menighedsrådsformand lagde sig imellem, og så gik der byrådspolitik i sagen.

Ikke provokation

Til sidst valgte Forn Sidr at trække tilbuddet for selv at finde et sted at rejse stenen til minde om dyrkelse af guderne Odin og Thor uden politikernes indblanding.

»Vi tilbød kommunen et rigtigt fint kunstværk og uden ønske om at provokere. Men det gik der så meget menighedsrådspolitik i, at vi trak os. Vi har betalt rigtigt mange penge selv for stenen, som ikke er en provokation, men en fejring af vores tro. Derfor håber vi nu, at stenen, som kommer til at stå flere kilometer fra de berømte Jellingsten, vil blive godt modtaget både af andre asatroende og af byens borgere«, siger formanden for Forn Sidr, Linda Nørgaard.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce