Ifølge demonstranterne var det politiets adfærd, der udløste balladen på Nørrebro.
Foto: Uffe Kongsted

Ifølge demonstranterne var det politiets adfærd, der udløste balladen på Nørrebro.

Danmark

268 anholdt efter demonstration på Nørrebro

En demonstration for Ungdomshuset på Nørrebro udviklede sig i går til uroligheder. 268 personer blev anholdt. Fem unge kræves fængslet for vold mod politiet.

Danmark

268 unge blev anholdt, da en demonstration til fordel for Ungdomshuset på Nørrebro i København i aftes udviklede sig til uroligheder.

Fem af dem kræves senere i dag varetægtsfængslet for vold mod politiet, mens resten løslades, oplyser den centrale vagtleder for kriminalpolitiet i København.

»De fem bliver sigtet for vold mod politiet ved at have kastet sten mod politifolk eller have sparket betjente. De fem bliver fremstillet i grundlovsforhør med krav om fængsling«, siger vagtleder Steen Mikkelsen.

Stort set alle anholdte er til morgen blevet løsladt. Vagtlederen tilføjer, at ingen politifolk kom noget alvorligt til under urolighederne.

Demonstrationen – til fordel for det omstridte Ungdomshuset på Jagtvej i København – begyndte fredeligt i går eftermiddag, men udviklede sig.

»Vi ville ikke slås« Ifølge Ungdomshusets talsmand, Adam, var der adskillige demonstranter, der måtte en tur på skadestuen.

Efter hans opfattelse var det politiet, der fik tingene til at udvikle sig.

»Vi har hele tiden meldt klart ud, at vi selv bestemmer, hvornår vi vil slås. Og det ville vi ikke i denne her weekend«, siger han.

Hele formålet med demonstrationen var ifølge talsmanden at illustrere, hvad det omstridte Ungdomshuset står for, og hvorfor det er så vigtigt at bevare det.

»Politiet vælger så helt uprovokeret at køre ind i vores demonstranter, og så er det jo klart, at folk vil forsvare sig. Det er helt hul i hovedet, og jeg forstår ikke, hvad der foregår i politiledelsen«, siger Adam.

Politiet: Vi var nødt til at gribe ind
Politiets forklaring på demonstrationens uheldige udvikling ser noget anderledes ud end demonstranternes.

»Det er noget sludder at begynde at sige, at det er politiets skyld. Hvis de her mennesker havde demonstreret ganske stille, fredeligt og lovligt, så havde de også fået lov til det i et retssamfund som vores. Men når de ikke kan opføre sig ordentligt, så har vi altså en forpligtelse til at gribe ind«, siger politiets talsmand Flemming Steen Munch.

Demonstrationen var anmeldt til flere medier, men ikke til politiet.

Kast med frugt
Politiet fik en aftale i stand med en demonstrationsleder om en rute, og om at reglerne for demonstrationer skulle overholdes.

Da demonstrationen nåede til Dronning Louises Bro ved 17-tiden, var der ifølge politiet flere demonstranter, der i strid med reglerne var maskeret, og der blev kastet ting – mest frugt – mod politiet.

Politiet vurderede, at demonstrationen ikke skulle ind til byen, og demonstranterne – i alt omkring 800 – trak mod Folkets Park i Stengade. Her blev der brudt brosten op, lavet bål og barrikader og kastet sten og flasker mod politiet.

Politiet: Mindelser om 18. maj 93
Det udviklede sig til stenkast og kampe, der bringer minderne tilbage til 18. maj-urolighederne i 1993, siger politiets talsmand, Flemming Steen Munch.

Han understreger, at man via det massive politiopbud ikke mistede kontrollen over tingene denne gang.

Senere på aftenen blev der tændt bål i Prinsessegade ved Christiania, men da politiet nåede frem var ballademagerne forsvundet.

Politiet kan til morgen ikke sige, om hændelsen i Prinsessegade havde forbindelse til urolighederne på Nørrebro.

Ritt skælder ud på de unge

På Københavns Rådhus siger overborgmester Ritt Bjerregaard (S) klart fra overfor de unge.

»Vi vil have en by, hvor folk kan være trygge, og vi forventer selvfølgelig, at også disse unge mennesker opfører sig på en måde, så byen er tryg at færdes i«, siger hun til B.T.

Kampen om Ungdomshuset har præget København i årevis, med Ritt Bjerregaard mener ikke, at hun personligt kan skaffe en løsning.

»Lige nu kan jeg ikke se, at jeg kan gøre noget, men jeg er da selvfølgelig bekymret over, at der foregår voldelige ting i byen, så det vil jeg da sætte mig ind i«, siger hun til avisen.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce