Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Faderhusets selskab Human A/S ejer Ungdomshuset. Derudover har frikirken siden august stiftet tre nye selskaber.
Foto: MORTEN LANGKILDE

Faderhusets selskab Human A/S ejer Ungdomshuset. Derudover har frikirken siden august stiftet tre nye selskaber.

Danmark

Frikirken Faderhuset er også en forretning

Religionsforsker kalder det ualmindeligt, at Faderhuset - som ejer Ungdomshuset i København - ud over at være en frikirke også driver virksomhed.

Danmark

Faderhuset er ikke kun en frikirke, men en forretning. En forretning som gennem forskellige selskaber forsøger at skaffe midler til menighedens kristelige visioner.

Det ene selskab hedder Human A/S, som ejer det omstridte ungdomshus på Jagtvej 69 i København. Af selskabets årsrapport for 2005 fremgår det, at selskabets formål er forretning på et kristent grundlag. Men Human A/S er ikke det eneste selskab, som er tilknyttet Faderhuset.

Siden slutningen af august i år har Faderhuset stiftet tre nye selskaber: Cyrus Development ApS, Oktober Gruppen holding ApS og Bandholm Hotel Aps.

Tre selskaber består af de samme mennesker Fælles for de tre selskaber er, at ledelsen og bestyrelsen stort set består af de samme mennesker med Faderhusets leder, Ruth Evensen, i spidsen. Derudover kan nævnes Ruth Evensens mand, Knut Evensen. Deres sønner Asbjørn Joseph og Simon Peter Evensen. Ruth Evensens niece, Kristina Bøjstrup Darling, børne- og familiepastor, Carl Anker Mortensen, og Agner Dalgaard. Sidstnævnte var leder af Faderhusets skole, Samuelskolen i Rødovre, som Undervisningsministeriet lukkede i sommer.

Agner Dalgaard er nu blevet direktør i selskabet Cyrus Development ApS, der skal tjene penge på køb og salg af ejendom.

»Vores formål er at skaffe midler til kirkens visioner og til humanitært arbejde i både Danmark og i udlandet«, siger Agner Dalgaard, der gør opmærksom på, at frikirker ikke får statsstøtte.

Professor: Ikke kutyme for frikirker at drive virksomhed
Armin W. Geertz, som er professor i religionsvidenskab ved Århus Universitet mener ikke, at det er kutyme blandt frikirker at drive virksomhed.

»Set ud fra de frikirker, der søger om godkendelse som trossamfund, har jeg ikke indtryk af, at det er normalt, at frikirker også driver forretning«, siger Geertz, der også er formand i det udvalg, som rådgiver Kirkeministeriet om nye trossamfund.

Faderhuset vil tjene deres penge selv
Ruth Evensen ved godt, at det ikke er normalt for frikirker at drive forretning, men ser selskaberne som en ny indtjeningsmulighed – både personligt og til velgørende formål.

»I stedet for at tigge om penge til vores idéer og visioner, får vi nu mulighed for at tjene nogle selv«, siger hun.

På spørgsmålet om at tjene penge på et salg af Ungdomshuset, svarer Faderhusets leder: »Ja, det kunne vi, men vi arbejder ikke kun for at tjene penge, men ud fra vores overbevisning, og lige nu skal vi ikke sælge huset«.

Fond vil give mere end fem millioner kroner

Fonden Jagtvej 69 forsøger at købe Ungdomshuset tilbage til de unge, men Faderhuset har hidtil afvist.

Ifølge bestyrelsesmedlem og advokat i fonden, Knud Foldschack, skal han dog mødes med Ruth Evensens advokat mandag.

»Vi er villige til at give mere end de fem millioner kroner, vi hidtil har budt«, siger han.

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce