Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Mere end 100 dræbte hver dag gennem oktober måned har fået medier og eksperter til at tale om borgerkrig i Irak.
Foto: MAHMOUD AL- BADRI/AP

Mere end 100 dræbte hver dag gennem oktober måned har fået medier og eksperter til at tale om borgerkrig i Irak.

Danmark

R vil give irakiske flygtninge opholdstilladelse

Integrationsministeren mener ikke, der er grund til at ændre regler trods den »borgerkrigslignende« tilstand i Irak.

Danmark

Irakiske flygtninge skal væk fra asylcentrene og have mulighed for at arbejde og bo i eget hus.

Den optrappede konflikt i Irak, som amerikanske medier som New York Times og nogle eksperter nu kalder en 'borgerkrig', gør det udsigtsløst at sende irakiske asylansøgere hjem, mener de radikale.

Derfor forslår partiet, at irakerne og andre fremtidige flygtninge i samme situation skal have mulighed for en midlertidig opholdstilladelse.

Sidder fast i lejre Som det er nu, står 583 irakere til at blive sendt ud, fordi de har fået afslag på asyl i Danmark. De kan ikke tvangsudsendes, fordi integrationsministeriet ikke har en aftale med de irakiske myndigheder. Men de sidder i såkaldte udsendelseslejre, hvor der ikke er mulighed for at arbejde eller uddanne sig.

»Loven skal gælde for de flygtninge, hvor det efter 18 måneder er udsigtsløst at vende hjem. Og vi må sige, at især efter oktober måned, der var den blodigste i Irakkrigen, er det udsigtsløst at sende irakiske flygtninge hjem«, siger Morten Østergaard, integrationsordfører for de radikale

Betingelsen for en midlertidig opholdstilladelse skal være, at flygtningene ønsker at vende tilbage til deres land, når der igen er stabile forhold. Og ikke ødelægger hjemsendelsen ved for eksempel at smide passet væk.

Hvilshøj: Reglerne skal ikke ændres
Integrationsminister Rikke Hvilshøj (V) mener ikke, at man kan give flygtningene midlertidige opholdstilladelse.

»Det ville være det samme som at undergrave Flygtningenævnet, der i dag vurderer de enkelte asylansøgninger«, siger hun.

Ministeren mener, at den enkelte iraker har ansvaret for at rejse tilbage, når de får afslag på asyl, og påpeger, at det er muligt at vende tilbage til Irak. Omkring 300 irakere er allerede rejst hjem.

Så det vil ikke få betydning for asylansøgerne, at man taler om borgerkrigslignende tilstande?

»Nej. Asylansøgninger bliver vurderet ud fra den enkelte flygtnings situation. Om han eller hun er personligt forfulgt. Det ændrer ikke noget, at der er konflikt i et område«, siger Rikke Hvilshøj.

Hun påpeger, at FN's Flygtningehøjkommissariats vurderinger af konfliktområder allerede bliver taget med i betragtningerne, når Flygtningenævnet vurderer asylsager.

K vil vente med at vurdere situationen
Den konservative integrationsordfører, Henriette Kjær, går heller ikke ind for de Radikales lovforslag om ændre asylansøgernes situation i Danmark.

»Men jeg har da tænkt over det i og med, at der kommer meldinger om borgerkrigslignende tilstande«, siger hun.

Hun vil vente med at tage stilling til spørgsmålet, indtil integrationsministeriet kommer med nye rapporter fra Irak.

Vil ikke skabe falsk forventning

»Men hvis man vurderer, at der er tale om borgerkrig i Irak, så må man overveje, hvordan flygtningene kan få et mere normalt liv, mens de er i Danmark«, siger hun.

Henriette Kjær kan ikke tilslutte sig forslaget, hun mener, at det vil give asylansøgerne en falsk forventning om at kunne blive i landet.

I de radikales forslag vil flygtningene kunne sendes tilbage til deres land igen, når FN's organisationer vurderer, at det er forsvarligt.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce