Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Foto: FRANDSEN FINN
Danmark

VKO-opgør om udlændingepolitik ulmer videre

For en måned siden krævede konservative Allan Niebuhr en mere menneskelig udlændingepolitik. Siden har der været stille, men internt slås regeringspartierne stadig om udlændingepolitikken.

Danmark

Hvis der ved årets slutning skal kåres en vinder i den klassiske politiske disciplin at springe op som en løve og falde ned som et lam, så vil den 55-årige konservative formand for Indfødsretsudvalget, Allan Niebuhr, befinde sig i favoritfeltet.

»Der er sager, der skriger til himlen«, brølede Allan Niebuhr for en måned siden til Berlingske Tidende.

Tæv i luften

Det var udvisningssagerne, han talte om, og han talte i særdeleshed om den forældreløse 15-årige dreng Rams fra Sri Lanka, der skulle udvises til sit krigshærgede hjemland.

Men næppe havde Niebuhr sagt, at regeringens udlændingepolitik skulle være fair og menneskelig, og at det ikke var loven, men administrationen, det var galt med, før der begyndte at falde brænde ned over politiassistenten fra Sønderjylland.

Hos Venstre konstaterede Birthe Rønn Hornbech, at Allan Niebuhr burde »gå til møder – i stedet for at gå til medierne«, Jesper Langballe fra Dansk Folkeparti mente, at det var et forsøg på at score stemmer, mens integrationsminister Rikke Hvilshøj (V) sagde at »Allan Niebuhr har det privilegium – i forhold til den almindelige dansker – at han kan komme til mig og komme et spadestik dybere«.

Kritik fra DJØF
Da ministeren senere blev indkaldt til samrådsmøde om sagen, var Allan Niebuhr ikke til stede og der kom ikke et eneste kritisk konservativt pip. Bagefter sagde Steen Gade fra SF:

»Beskeden fra Rikke Hvilshøj var enkel. Venstre og DF står ubrydeligt fast, og hvis de konservative vil brokke sig, så skal de gøre det bag lukkede døre«.

Derpå slog formanden for DJØF, Per Hansen, fast, at Allan Niebuhrs angreb på embedsmændene var »oprørende«, og selv om Allan Niebuhr bedyrede, at han ikke havde været ude på at placere aben på embedsmændenes skuldre, så var det det indtryk, han efterlod.

Siden har der været tavst omkring Niebuhr, og hvis det er, hvad man får ud af 15 minutters berømmelse, så skulle man måske hellere tie stille. Det gør Allan Niebuhr også. Han går i hvert fald ikke rundt og brøler, men adspurgt siger han det samme som for en måned siden. At han er enig i, at der skal føres en stram udlændingepolitik, men den skal være fair og menneskelig.

Baglandet bakkede op
»Siden jeg kom med de meldinger, er jeg blevet ringet op af mange borgerlige, der siger, at det er rart, der stadig er borgerlige politikere, som kan lægge den anskuelse ind, at vi skal være retfærdige over for udlændinge. Vi skal have en hård udlændingelov og en stram udlændingepolitik, men den skal bare være fair, og den skal sikre, at de mennesker, der uforskyldt kommer i en prekær situation, også sikres en ordentlig behandling«.

Allan Niebuhr og de konservatives udlændingeordfører Henriette Kjær har allerede været til møde med integrationsminister Rikke Hvilshøj og hendes embedsmænd for at diskutere forvaltningen af lovgivningen og for at se på de praksisnotater, som embedsmændene kigger i, når de træffer deres afgørelser.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Noget særlig præcist kom der ikke ud af det møde, men de skal mødes igen.

»I den sag, som jeg påpegede omkring den 15-årige dreng, der fandt man jo en løsning, uanset at det ikke var på grund af det, jeg sagde. Så jeg vil stadig vove at påstå, at der er en mulighed for at se på de praksisnotater og muligvis også ændre på nogle ting. Vi må jo undersøge det, for hvis den politiske vilje er – og det er den hos den konservative gruppe – at vi gerne vil have et mere menneskeligt ansigt på udlændingepolitikken, så må vi undersøge, om den mulighed er til stede. Ellers må vi tage vores forholdsregler næste gang, der skal ses på udlændingelovens indhold«, siger Allan Niebuhr.

Venstre og DF står fast
Mens Allan Niebuhr stadig mener, at der må kunne skaffes rum for et skøn i embedsmændenes administration, så høster han ikke megen ros for sin indsats hos sine kolleger i Dansk Folkeparti og Venstre.

»Allan Niebuhr følte sig lidt ilde til mode ved de historier, der bliver bragt, og man kan da også undertiden, hvis man er lidt naiv, lade sig besnære af dem. Men når han så bliver gået på klingen af journalister, så må han jo erkende, at han ikke har noget at have sin følelse i. For han er faktisk fuldstændig enig med os i lovgivningen, og så skal han prøve at tørre den af på embedsmændene, og det synes jeg er lidt synd for embedsmændene, som jeg har den dybeste respekt for«, siger Søren Krarup, udlændingeordfører for Dansk Folkeparti. Venstres udlændingeordfører Irene Simonsen siger:

»I modsætning til Allan Niebuhr så kommer jeg til møderne i Integrationsudvalget. Så derfor ved jeg, hvordan sagerne behandles. Ordet skøn skal i den her sammenhæng ikke forstås, som det forstås i retskrivningsordbogen, men som det forstås juridisk. Der er objektive kriterier«.

»Han skal komme til møderne«
At Allan Niebuhr stadig fastholder, at der skal et lidt mildere ansigt på udlændingepolitikken, gør ikke Irene Simonsen mild.

»Så synes jeg, at han skal se at møde op til de møder, han bliver inviteret til, så han kan få indsigt i tingene. Nu er jeg snart træt af ham Niebuhr. Ja«.

Niebuhr: Jeg har opbakning fra gruppen
Til det siger Allan Niebuhr:

»Jeg er medlem af Integrationsudvalget, men ikke ordfører. Jeg er ordfører og formand for Indfødsretsudvalget, og der er jeg hver gang, så jeg ved godt, hvad jeg snakker om. Men hvorvidt jeg er til møderne eller ej, er måske knap så interessant. Det er mere interessant, hvad den konservative gruppe har af ønsker om udlændingepolitikken. Vi står ved den udlændingepolitik, vi har lavet, men vi vil bare gerne have, at den skal være fair.. Jeg ved i hvert fald så meget, at jeg udtaler mig på en samlet gruppes vegne«, siger Allan Niebuhr.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Over for Politiken bekræfter partiets udlændingeordfører Henriette Kjær, at Allan Niebuhr har gruppens opbakning.

Så selv om Allan Niebuhr ikke brøler som en løve, så bræger han stadig, og budskabet er det samme, som det hele tiden har været. Han og Henriette Kjær skal mødes med Rikke Hvilshøj og embedsmænd for at se, om det kan lade sig gøre at træffe et mildere skøn i sager, som forekommer åbenbart urimelige. Ifølge Allan Niebuhr skal det ske hurtigst muligt.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce