Jyllands-Postens chefredaktør Carsten Juste er vred over udtalelser fra en religionsforsker om avisens motiver for at trykke tegningerne af Muhammed.
Foto: THOMAS BORBERG

Jyllands-Postens chefredaktør Carsten Juste er vred over udtalelser fra en religionsforsker om avisens motiver for at trykke tegningerne af Muhammed.

Danmark

Jyllands-Posten klager over forsker

Chefredaktør er vred over, at en religionsforsker har udtalt, at Jyllands-Posten bevidst offentliggjorde sine Muhammedtegninger for at håne og spotte en hellig figur i islam.

Danmark

Morgenavisen Jyllands-Postens chefredaktør Carsten Juste føjer endnu et kapitel til sagen om Jyllands-Postens Muhammedtegninger ved at klage over relligionsforsker Tim Jensen til rektor Jens Oddershede for Syddansk Universitet.

Carsten Juste er vred over en udtalelse fra Tim Jensen, som 14. oktober i år sagde til Politiken, at Jyllands-Posten bevidst offentliggjorde Muhammedtegningerne for at håne og spotte en hellig figur i islam.

»Oven i det«, sagde Tim Jensen til Politiken, »bragte avisen tegningerne for at opdrage på andre mennesker. Meningen var at sige: »Kære venner, I er ikke lige så kloge, som vi er, I er meget mindre udviklede end os, og nu skal vi lære jer, hvordan klaveret spiller«.

Inddrog rektor Efterfølgende skrev Carsten Juste til Tim Jensens overordnede, rektor for Syddansk Universitet, Jens Oddershede, for at få ham til at vurdere sagen og i øvrigt give retningslinjer for, hvordan avisen skulle indgive en officiel klage over Tim Jensen.

Fagbladet Forskerforum offentliggør i morgen, at Jyllands-Postens chefredaktør mener, at religionsforsker Tim Jensen ikke dokumenterer sine synspunkter forskningsmæssigt.

Rektor Jens Oddershede har henvist Carsten Juste til de to klageinstanser, der er, hvis man mener, at en forsker har udtalt sig uredeligt. En klage om uredelighed kan enten sendes til universitets eget praksisudvalg eller til Udvalgene Vedrørende Videnskabelig Redelighed, der hører under Forsknings- og Innovationsstyrelsen.

Afviser sindelagskontrol

Jens Oddershede understreger dog, at han som leder af Syddansk Universitet ikke vil kontrollere, hvad hans forskere udtaler sig om.

»Det ville være forkert, hvis forskerne skulle have deres udtalelser godkendt af rektor. Det handler jo om ytringsfrihed. Mit udgangspunkt er, at de udtaler sig redeligt, men i det hele taget er det ikke mig, der skal ind og kontrollere, om en forsker har belæg for sine udtalelser. Det ville øjeblikkelig lede til, at nogen talte om sindelagskontrol«, siger Jens Oddershede.

Han mener derfor, at Carsten Juste med sin henvendelse ønsker at få ham til at holde sine ansatte i stramme tøjler.

»Det er tankevækkende, at man nu forsøger at bruge ledere til at disciplinere de ansattes ytringsfrihed, som man i andre sammenhænge synes er vigtig«, siger Oddershede.

Carsten Juste understreger dog også, at han med sin klage ikke mener, at Tim Jensen ikke må ytre sig, men at det er vigtigt, at forskeren ikke udtaler sig som forsker, medmindre han har belæg for det.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce