Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nerve- og sovemedcin i kombination med antipsykotika øger patientens risiko for at dø.
Foto: JENS DRESLING

Nerve- og sovemedcin i kombination med antipsykotika øger patientens risiko for at dø.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Psykisk syge dør af blandingsmedicin

Sundhedsstyrelsen advarer mod risikoen ved at blande antipsykotisk medicin sammen med sovepiller eller nervemedicin.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Psykisk syge har 60 procent højere risiko for at dø, hvis de får sove- eller nervemedicin sammen med antipsykotisk medicin.

Det påviser en arbejdsgruppe under Sundhedsstyrelsen, der samtidig konkluderer, at »alt for mange psykotiske patienter er i behandling med både et antipsykotisk lægemiddel og sove- eller nervemedicin, herunder Rivotril«.

»Det betyder, at cirka halvdelen af patienterne får alt for meget medicin«, siger overlæge i Sundhedsstyrelsen og formand for arbejdsgruppen Anne Mette Dons.

317 mistede livet på et år
Redegørelsen, der blev offentliggjort i går, viste, at 317 patienter, som fik begge typer medicin, mistede livet i 2004. Et tal, der chokerede ekspertgruppen.

»Vi var meget overraskede, og selv om der kan sås tvivl om dødsårsagen i nogle af tilfældene, så mener vi, at det er tilstrækkeligt dokumenteret til at advare om forbruget«, siger Anne Mette Dons.

Derfor indskærpede Sundhedsstyrelsen allerede i sidste uge alle landets læger om at udvise stor forsigtighed med at kombinere antipsykotika med angstdæmpende medicin og sovemedicin, de såkaldte benzodiazepiner.

Samtidig er et lovforslag om at give Sundhedsstyrelsen adgang til de enkelte lægers brug af antipsykotiske midler og sove-nervemedicin under behandling i Folketinget.

To tiltag, Sundhedsstyrelsen forventer, vil have en effekt på overmedicineringen.

»Jeg håber, at vi får de nødvendige redskaber, og jeg forventer, at indskærpelsen vil medføre et fald i antallet af sager«, siger Anne Mette Dons.

Personale i stedet for medicin
Formanden for de Praktiserende Lægers Organisation (PLO) Michael Dupont siger, at der kommer til at mangle personaleressourcer, hvis der skal skæres i medicinforbruget.

»Nu må vi prøve at søge andre midler på patienternes behov end medicin. Hvis man skal holde en urolig patient skak om natten, så kan man i stedet sætte en professionel til at gå med dem i hånden, men de ressourcer har vi ikke«, siger Michael Dupont.

Han understreger, at lægerne vil indrette sig efter Sundhedsstyrelsens anbefalinger, men siger, at det er utopisk, at psykisk syge patienter bliver fri af sove- og nervemedicin med et snuptag.

Sundhedsstyrelsen anbefaler i forvejen, at en patient ikke får benzodiazepiner, hvorunder eksempelvis nervemedicinen Stedsolid og Valium hører under, i mere end to til fire uger.

Hvis lægerne ikke overholder den anbefaling, får en ny anbefaling fra Sundhedsstyrelsen så overhovedet en effekt?

»Hvis Sundhedsstyrelsen vil have, at man skal stoppe med det, så må de forbyde produkterne. Men vi vil stille og roligt drosle ned under hensyntagen til vores patienter. Vi udskriver ikke medicin for at slå folk ihjel. Det vil jeg gerne slå fast«, siger Dupont.

En kalkuleret risiko
Formand for Lægeforeninges Lægemiddeludvalget Yves Sales mener, at Sundhedsstyrelsens redegørelse er et godt redskab til at øge lægernes opmærksomhed på den farlige medicincocktail.

»Ordinationen sker ofte akut, og vi kan blive bedre til at revurdere ordinationen og forbedre kommunikationen mellem den læge,der ordinerer og den læge, der overtager behandlingen«, siger Yves Sales.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men han frygter, at de psykisk syge bliver bange for deres medicin.

»Jeg vil nødigt have, at det kommer til at fremstå som om, at de antipsykotiske midler er skidefarlige i sig selv. Det er de ikke. Det er i kombination med de andre typer medicin«, siger han.

Også han dæmper forventningerne til, at ordinationen af blandingsmedicin falder markant efter Sundhedsstyrelsens anbefalinger.

»Vi taler om svært syge mennesker. Og hvis alternativet er, at de slår sig selv eller andre ihjel, så er det en kalkuleret risiko, man må tage«, siger Yves Sales.

Pårørende startede sagen
Sundhedsstyrelsen redegørelse kommer blandt andet efter den meget omtalte sag fra 2005, hvor en række pårørende til sindslidende mistænkte fejl- eller overmedicinering for at have kostet menneskeliv på bocentret Sundbygård på Amager. Her døde otte yngre patienter uventet inden for en periode på to år.

Knap 15.000 psykotiske patienter indgår i redegørelsen, der bygger på to undersøgelser med tal fra Landspatientregistret, Dødsårsagsregistret og Lægemiddelstatistikregistret.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden