Foto: Martin Lehmann
Danmark

En million danskere pulser videre

Nu må der skrappere midler til, siger flere eksperter.

Danmark

To år i træk har andelen af danskere, der daglig ryger, været stort set uændret. Dermed er de senere års næsten uafbrudte fald i antallet af rygere stoppet og en forebyggelsesmæssig succes af historiske dimensioner omsider gået i stå.

De spritnye tal over danskernes rygevaner viser, at 24,7 pct. af alle danskere over 13 år røg daglig i 2006.

Stagnation Det er så tæt på tallene fra 2005 og 2004, at Sundhedsstyrelsen, Hjerteforeningen, Danmarks Lungeforening og Kræftens Bekæmpelse, der står bag den årlige undersøgelse, selv siger, at »der reelt er tale om en stagnation«. Stagnationen i faldet af rygere er sat ind på trods af massive oplysningskampagner, truende advarsler på cigaretpakkerne, flere og flere røgfri arbejdspladser og et øget antal tilbud om hjælp til tobaksafvænning.

Alligevel vælger 1.125.000 danskere at ryge hver eneste dag året igennem.

Skrappere midler i brug
Talsmændene for de fire organisationer bag rygerundersøgelsen er enige: Der skal skrappere midler til, hvis man vil have flere til at holde op.

Nu er det den hårde kerne af rygere, der er tilbage, siger de.

»Vi er nok nået dertil, hvor vi kan nå med de midler og den viden, vi har i dag. Hvis vi vil have rygertallet til at dale yderligere, må der stærkere kort i spil. Først og fremmest må vi have en strammere lovgivning mod passiv rygning end den, Folketinget vil sætte i værk til næste år. Der er alt for mange undtagelser fra reglerne til, at det kan blive rigtig effektivt«, siger overlæge og forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse Hans Storm.

Flertal for generelt forbud
Det synspunkt bakkes op af befolkningen, hvor der ifølge den nye undersøgelse for første gang er flertal – 54 pct. – for et generelt forbud mod rygning på offentlige steder, f.eks. alle offentlige bygninger og indkøbssteder, storcentre, museer osv.

Endnu flere – 63 pct. – går ind for et generelt forbud mod rygning inden døre på arbejdspladserne. I de nye rygeregler, der indføres fra 1. april 2007, er der indført en stribe undtagelser fra rygeforbuddene.

Den nye undersøgelse afslører samtidig, at den sociale skævhed på rygeområdet er større end nogen sinde. De bedst uddannede skodder cigaretterne på livet løs, og i dag ryger kun 16 pct. blandt højere funktionærer.

Det er nærmest rekordlavt.

Flere ufaglærte ryger
Til gengæld ryger 42 pct. af de ufaglærte arbejdere daglig, og det tal er faktisk 4 pct. højere end året før. Her er der altså ikke blot tale om stagnation, men om reel stigning i andelen af rygere.

»Det er en meget trist udvikling. For øget rygning er også lig med øget sygelighed«, siger Hans Storm.

Charlotte Fuglsang, direktør i Danmarks Lungeforening, mener, at den sociale ulighed i rygning er et stort problem.

»Hvis man ryger 20 cigaretter om dagen, koster det 11.000 kr. om året. Når vi så ser, at det er de ufaglærte og dårligst lønnede, der ryger mest, er det oplagt, at vi her står over for en udsat gruppe, hvor rygningen både rammer familien økonomisk og sygdomsmæssigt. Så når vi snakker rygestop, er der virkelig noget at hente i denne risikogruppe«, siger Charlotte Fuglsang.

Kommuner skal være opsøgende
Specialkonsulent i Sundhedsstyrelsens afdeling for forebyggelse Jørgen Falk, som siden 1995 har været tovholder på de årlige rygeundersøgelser, mener, at det er nødvendigt at gå tættere på hver enkelt ryger, end de store kampagner muliggør.

»Kampagner kan være udmærkede til at få debat og som en slags paraply for arbejdet. Men hvis vi vil nå de allertungeste hardcore rygere, skal vi helt ind på livet af hver enkelt af dem. Den mulighed får vi nu, hvor kommunerne, som alt andet lige er tættest på borgerne, fra og med årsskiftet overtager en meget væsentlig del af det sundhedsforebyggende arbejde. I dag skal borgerne selv henvende sig for at få hjælp til rygestop, men jeg mener, at kommunerne selv skal være opsøgende«, siger Jørgen Falk.

Erfaringerne fra lande som Irland, Norge, Sverige, Canada og USA viser, at det – primært gennem restriktiv lovgivning – er muligt at komme længere ned i rygeprocent end Danmarks 25.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

I Californien ryger nu kun 14-16 pct. af borgerne, og i Sverige ryger 15-18 pct. cigaretter. Svenskernes højere totalforbrug af tobak, 24 pct., skyldes, at de svenske mænd ikke kan slippe deres højtelskede snus.

Smertegrænsen er otte pct.

Overlæge Hans Storm mener dog, at der er en grænse for, hvor lavt man kan bringe rygertallet ned. »Når vi taler om et produkt som tobak, med en så alvorlig grad af tilvænning, kan vi aldrig nå et 0. Smertegrænsen ligger nok omkring 8 pct. Så lavt er antallet af rygere i dag blandt danske læger«, siger Hans Storm. Hans Storm og repræsentanterne for de øvrige organisationer mener, at netop lægerne bør påtage sig et større ansvar for at snakke rygning med patienterne. »Vi læger har en slags angst for at gå for tæt på folk. Men det bliver vi simpelt hen nødt til, hvis vi skal få flere til at kvitte tobakken«, siger Hans Storm.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce