Danske banker spionerer for CIA

Danske bankkunder risikerer, at private oplysninger havner hos CIA, når der overføres penge til udlandet.

Danmark

Når helt almindelige danskere ordner et mellemværende med en bekendt i Malmø, lejer et feriehus i Spanien eller støtter en muslimsk organisation i Pakistan, risikerer de at blive overvåget af amerikanske myndigheder som CIA.

I løbet af de seneste uger har de danske banker og sparekasser udgivet nye betingelser for pengeoverførsler til udlandet.

I de nye betingelser står der – typisk med små bogstaver, sidst i papirerne – at oplysningerne om transaktionen kan ende hos de amerikanske myndigheder.

Kunder er informeret Ved således at advare kunderne har pengeinstitutterne gjort deres pligt, mener den ansvarlige underdirektør i Finansrådet, Tina Füssel.

»Før havde man ikke mulighed for at tage sine forholdsregler, altså sige: Så vil jeg ikke gennemføre betalingen alligevel. Nu har vi sørget for, at kunderne bliver informeret«, siger Tina Füssel.

Strider mod dansk lov
Men det er slet ikke nok for Datatilsynets direktør, Janni Christoffersen.

Hun fastslår, at det strider imod dansk lov om databeskyttelse at sende personlige og følsomme oplysninger til USA, hvor retssikkerheden og databeskyttelsen ikke er på niveau med EU’s krav. Og bankerne har et ansvar for at sikre deres kunder, og at reglerne bliver overholdt, fastslår Janni Christoffersen.

Direktørerne for datatilsynene i alle EU-lande mødtes for to måneder siden og blev enige om, at bankerne og især deres internationale central, SWIFT, er ude i »alvorlige krænkelser« af EU’s regler og forlanger »øjeblikkeligt stop« for lovovertrædelserne. Og de advarer om, at de ansvarlige i bankerne må regne med at blive straffet, hvis de ikke retter ind.

»Intet valg«

Men i praksis er det nærmest umuligt at gennemføre internationale betalinger uden om SWIFT, siger bankernes organisation, Finansrådet. Og selv om SWIFT har hovedkvarter i den ’europæiske hovedstad’, Bruxelles, er der ingen vej uden om at udlevere oplysningerne til de amerikanske myndigheder, siger Francis Vanbever, den ansvarlige chef i SWIFT.

»Det er ikke ligefrem sådan, at vi bliver stillet over for et valg«, siger han.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden