Jyllands-Postens chefredaktør mener, at DR's dokumentarfilm 'Den hemmelige krig' er kampagnejournalistik mod regeringen. Derfor er Anders Fogh Rasmussen (V) i sin gode ret til at svare igen.
Foto: LINDA JOHANSEN

Jyllands-Postens chefredaktør mener, at DR's dokumentarfilm 'Den hemmelige krig' er kampagnejournalistik mod regeringen. Derfor er Anders Fogh Rasmussen (V) i sin gode ret til at svare igen.

Danmark

Chefredaktører: O.K. at Fogh kritiserer DR

Tre dagblades chefredaktører mener, det er i orden, at statsministeren kritiserer medierne. Men det er tvivlsomt, om der er belæg for kritikken, mener Politikens chefredaktør.

Danmark

Statsminister Anders Fogh Rasmussens (V) kritik af Danmarks Radio vækker harme hos landets medieforskere og den politiske opposision.

Men chefredaktører på tre af landets største dagblade mener, at Fogh er i sin gode ret til at lange ud efter DR.

»Lige som alle andre har statsministeren lov til at kritisere, hvem han vil. Det er helt i orden«, siger Berlingske Tidendes chefredaktør Niels Lunde.

Reaktionen kommer, efter at Anders Fogh Rasmussen i dag skarpt kriserer DR for at fordreje sandheden om regeringens ageren i krigen i Afghanistan i filmen 'Den hemmelige krig'.

Debat giver demokrati Niels Lunde mener, at det er naturligt, at statsministeren er kritisk over for medierne, lige som de er kritiske over for ham og regeringen hver dag. Også selv om statsmininsterens kritik af et enkelt medie er usædvanlig og rammer hårdt.

»Jo mere debat, der er i det offentlige rum, jo sundere demokrati har vi«, siger Lunde, der ikke vil forholde sig til, om han mener, der er hold i statsministerens kritik af DR's dokumentarfilm.

DR laver kampagnejournalistik
Også Jyllands-Postens Carsten Juste bakker statsministeren op.

»Han har en klar ret til at kritisere«, siger han.

»Man må sige, at DR i meget udpræget grad har præsteret et stykke kampagnejournalistik«, siger Carsten Juste og bemærker, at det ikke er første gang, Fogh oplever at blive angrebet af medierne på usagligt grundlag.

»DR's angreb på regeringen minder om Politikens angreb på regeringen under Muhammedsagen, hvor Politiken skrev intenst om, hvordan Fogh havde fejlet i sin håndtering. Regeringen har ret til at kritisere, at den synes, filmen er et usagligt angreb, der er helt ude i hampen«, siger chefredaktøren.

Regeringen har gjort hvad den kunne
Carsten Juste mener, at dokumentarfilmen 'Den hemmelige krig' fordrejer virkeligheden.

»Den handler om, hvad der skete i 2002 - før Søren Gade blev forsvarsminister, i en tid, hvor alle var mere eller mindre skræmte efter terrorangrebene i New York, og man var meget opsat på at fange Osama Bin Laden. Regeringen kunne kun reagere på de informationer, der tilflød den, og det er det, forsvarsministeren har gjort. Jeg synes faktisk, filmen viser et forvredet og fordrejet billede af virkeligheden«, siger Juste.

Han erkender, at det er usædvanligt, at en statsminister kritiserer en enkelt journalistisk produktion:

»Det er en spektakulær kritik. Det er DR's kampagnejournalistik også«, siger han.

Statsminister har ytringsfrihed
Også Politikens chefredaktør Stig Ørskov mener, at statsministeren skal kunne kritisere medierne.

»En statsminister har ytringsfrihed, lige som alle andre. Men netop fordi han er statsminister, skal fakta være på plads, når han angriber den største statsejede medievirksomhed for at fordreje oplysninger«, siger han.

Og det er tvivlsomt, om DR har problemer med dokumentationen, mener Stig Ørskov efter at have læst DR's redegørelse.

»Set i det lys er statsministerens udtalelser stærkt problematiske«, siger han.

Burde have blandet sig før
Politikens chefredaktør undrer sig over, at statsministeren først nu benytter sig af sin frihed til at kritisere pressen.

»Han burde have brugt sin ytringsfrihed allerede under Muhammedkrisen. Dengang sagde han, at han ikke kunne kritisere et enkelt medie, så jeg kan have svært ved at forstå hans begrundelse for at tale nu. Argumentationen hænger simpelthen ikke sammen «, siger Stig Ørskov, som samtidig minder statsministeren om, at han har et ansvar for ikke at bidrage til selvcensur i Danmarks Radio.

»Hvis det bliver resultatet, har statsministeren for alvor skabt problemer for pressefriheden«, siger han.

Fogh: Fakta skal være rigtig

Selv afviser Anders Fogh Rasmussen i dag, at han blander sig i Danmarks Radios journalistik.

»Jeg anerkender, at DR har forpligtelse til at være kritisk over for den til enhver tid siddende regering. Men det er et krav at fakta skal være rigtigt, og det har det ikke været her«, siger statsministeren til TV2 News.

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce