Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

    Alt om FV19

Foto: WINTHER MADS
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Løsladte i terrorsag kan få store erstatninger

Det tre løsladte terrortiltalte fra sagen fra Glostrup kan se frem en erstatning på op til 1.700 kroner om dagen. De sad varetægtsfængslet i godt 15 måneder

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De fire terrortiltalte i sagen fra Glostrup har siddet varetægtsfængslet siden oktober 2005, men er nu tre frifundet for planlægning af terror. De tre kan nu se frem til en erstatning fra den danske stat.

»De har ret til erstatning, som der står i paragraf 1018a i retsplejeloven. Det, der falder i øjnene i denne sag, er, at de har været varetægtsfængslet meget lang tid«, siger professor i jura, Bernard Gomard, til Politiken.dk.

Dobbelt erstatning

Normalt er en erstatning for uberettiget varetægtsfængsling på 650 kr. om dagen. I de dage, hvor de tiltalte har siddet i isolation vil de få 850 kr. om dagen, og de tre løsladte har alle siddet i isolation på visse tidspunkter.

De beløb kan dog blive fordoblet, hvis sigtelserne er særligt belastende

»Jeg vil umiddelbart mene, at sigtelse for planlagt terror er belastende. Når sagen har været i medierne og er den første af sin slags i Danmark, så gør det sagen mere belastende«, siger starfferetsadvokat, Hanne Reumert.

Derfor kan de løsladte få op til 1.700 kroner om dagen og de får 5.200 for den første dag i politiets varetægt. Det skriver Rigsadvokaten på sin hjemmeside.

Kan nægtes ersatning
De tre tiltale kan ikke være sikre på at få deres erstatning. Stykke tre i paragraf 1018a lyder, at retten kan nægte erstatning, hvis retten har haft begrundet mistanke om, at de tre skulle have planlagt terror.

Selv om retten, de juridiske dommere, ikke mente at der var bevis for, at tre ud af de fire tiltalte gik med terrortanker, så er det altså ikke sikkert, at de får erstatning for de godt 15 måneder, de har været varetægtsfængslet.

Om de bliver nægtet erstatning, vil ingen af de eksperter, Politiken.dk har talt med, gætte på.

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden