Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Anklageren, Jørgen Jensen, havde forlangt, at den 17-årige blev idømt otte års fængsel.
Foto: JOACHIM ADRIAN

Anklageren, Jørgen Jensen, havde forlangt, at den 17-årige blev idømt otte års fængsel.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Syv års fængsel til 17-årig terrordømt

Fængsel i syv år blev taksten, da Østre Landsret dømte den 17-årige Abdul Basit Abu-Lifa for at have været med til at forberede terrorangreb et eller andet sted i Europa.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Retten tog hensyn til Abdul Basit Abu-Lifas unge alder, da den idømte ham syv års fængsel.

Han blev fundet skyldig i at have assisteret to kammerater i Sarajevo med at forberede en terroraktion, som det lykkedes bosnisk politi at forhindre.

De to, dansk-tyrkiske AC og svensk-bosniske 'Maximus' blev idømt lange fængselsstraffe i Sarajevo, efter at de blev afsløret på fersk gerning i en lejlighed med 20 kilo sprængstoffer, en selvmordsvideo og et bombebælte.

Anklagerne havde forlangt, at den 17-årige blev idømt otte års fængsel - og fastslået, at hvis han havde været over 18 år, så ville kravet have været på 13 års fængsel. Forsvareren havde derimod argumenteret for, at straffen kom til at ligge på fængsel i to-tre år.

Tumultarisk forløb i terrorsag Dommen over Abu-Lifa faldt efter en dramatisk dag i Østre Landsret, der afsluttede den flere måneder lange retssag mod fire unge fra det, der ifølge anklageren havde været den danske del af terrorcellen.

Nævningene fandt alle tiltalte skyldige i terrorforberedelser - selv om retsformanden i sin retsbelæring, hvor han ridser sagen op inden deres votering, understregede, at beviserne efter hans mening ikke rakte til en domfældelse. Den mening delte nævningene ikke : De dømte alle fire med piber og trommer, da de kendte dem skyldige i alle anklagerne.

Sagen kom i høj grad til at bygge på de tiltaltes generelle adfærd og karakter. Der var indsamlet et omfattende materiale i form af blandt andet aflyttede telefonsamtaler og internet-chat.

Adskillige karaktervidner fortalte om en gruppe af unge, der drev længere og længere ud i muslimsk fundamentalisme i en grad, så det bekymrede omgivelserne. De blev så rabiate, at en bekymret skolelærer advarede Politiets Efterretningstjeneste mod en af de unges udvikling.

Forbindelser til rabiate muslimer
Samtidig viste det sig, at de tiltalte havde haft tætte kontakter til yderligtgående islamister herhjemme og i udlandet. I Danmark var de således i forbindelse med Said Mansour, der selv sidder fængslet for at sprede islamisk propaganda.

Og i England kunne de tiltalte knyttes til den rabiate imam Omar Bakri Muhammed og en mand, der kaldte sig 'Irhabi 007' - 'Terrorist 007'. Han har fungeret som en slags webmaster for al-Qaeda-grupper og deres sympatisører rundt om i Mellemøsten og Europa.

Dommerne omstødte nævningenes afgørelse
Men den afgørelse underkendte de tre juridiske dommere for tre af de fire tiltaltes vedkommende. Det betyder, at sagen mod de tre skal gå om - medmindre rigsadvokaten beslutter at opgive et nyt forsøg på at få de tre dømt for terrorforberedelserne.

Anklageren krævede, at de tre forblev varetægtsfængslede, mens rigsadvokaten vurderer sagen. Men det krav vandt ikke gehør hos landsdommerne, der løslod alle tre.

Flere berigelsesforbrydelser i sagen

Den ene af dem var alene tiltalt for at have været med i terrorcellen, mens de to andre også var tiltalt for en række mindre forbrydelser - blandt andet for tyverier af værdier fra passagerer i S-tog og for tyveri af et stort kontantbeløb fra et pengevekslingsbureau.

Det betød, at IAJ blev idømt fire måneders fængsel for et tilfælde af videovold - kendt som 'happy slapping' - og for tyveri af 100.000 kroner, mens AA fik en betinget dom uden straffastsættelse for ulovlig omgang med hittegods og tyverier af mobiltelefoner.

Politiken.dk

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden