Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Dansk bistand til afviste asylansøgere i Kosova

På lørdag ankommer en psykiater sammen med det første assistancehold fra Danmark til Kosova for at sikre ordentlig behandling af afviste asylansøgere.

Danmark

Regeringens kovending i sin politik over for de psykisk syge kosovoalbanske flygtninge får allerede nu konsekvenser, skriver Berlingske Tidende.

På lørdag ankommer en psykiater nemlig sammen med det første assistancehold fra Danmark til Kosova.

Holdet er første skridt i forsøget på at sikre ordentlig behandlig til de mennesker, som Danmark har sendt retur til Kosova, selv om de er traumatiserede af deres voldsomme oplevelser under borgerkrigen.

149 sendt hjem En dokumentarudsendelse på TV 2 viste forleden, hvordan familier, der er sendt retur efter at have fået afslag på asyl i Danmark, lever under kummerlige forhold og ikke får den medicin og behandling, de har brug for.

Samme dag offentliggjorde integrationsminister Rikke Hvilshøj (V) en plan for øget hjælp til det forarmede land - blandt andet med genopbygning af sundhedsvæsenet - og en plan for to års behandlingsgaranti for de kosovoalbanere, der sidder i Danmark og venter på at blive sendt tilbage. Hjælpen til de 149, der er sendt tilbage siden sidste sommer, foregår i samarbejde med Udenrigsministeriet, og projektet varetages af Dansk Flygtningehjælp, der allerede opererer i området.

»Jeg er glad for, at Udenrigsministeriet og flygtningehjælpen har kunnet rykke så hurtig ud. Nu gælder det om at få afklaret de praktiske problemer, så vi kan komme til at hjælpe de her mennesker«, siger integrationsminister Rikke Hvilshøj (V).

Lovforslag på vej

Arbejdet for det første hold kommer til at handle om at identificere de hjemsendte, der har brug for hjælp og rydde de praktiske problemer med myndighederne af vejen, så operationen kan komme i gang.

»Vi skal sørge for, at de får den medicin, de har brug for, og vi skal sikre ordentlig opfølgning, så vi forhåbentlig kan kurere de her mennesker. Men vi skal også have Kosovas sundhedsvæsen op at stå, så det i fremtiden selv kan behandle de syge«, siger Rikke Hvilshøj.

I marts fremsætter hun det lovforslag, som hun har forberdt de seneste månder, og som skal bane vej for en toårig behandlingsgaranti for de, der i øjeblikket venter på at blive sendt hjem.

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce