Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Kenneth, der er hjemløs, har sammen med tre andre oprettet et vagtværn, der holder øje med de hjemløse om natten.
Foto: MIRIAM DALSGAARD

Kenneth, der er hjemløs, har sammen med tre andre oprettet et vagtværn, der holder øje med de hjemløse om natten.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Unge overfalder hjemløse for sjov

Folk uden tag over hovedet er ofre for meningsløs vold, som eksperter sammenligner med fænomenet ’happy slapping’.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Umotiveret vold mod hjemløse er ikke et ukendt fænomen, men nu er fænomenet for første gang undersøgt i Danmark.

Projekt Udenfor har talt med 50 hjemløse fra København, hvoraf 25 har været udsat for vold, mens 16 hjemløse fortæller, at de er blevet overfaldet, mens de sov eller lå ned.

Ofte foregår volden om natten og i indre by, og de hjemløse fortæller, at gerningsmændene som regel er tydeligt påvirkede.

»Det er gerne en form for ydmygende vold, som de hjemløse beretter om. De bliver slået, spyttet eller tisset på, og resultaterne tegner et billede af, at der er sket et skred i, hvad man synes, man kan tillade sig«, siger sociolog Serap Erkan, der har gennemført undersøgelsen.

Ofte unge i grupper
Det er første gang, at man har forsøgt at kortlægge de voldelige overfald, så der er intet klart billede af, om det er et stigende fænomen. Men ifølge Cliff Kaltoft fra Rådet for Socialt Udsatte er der tale om en ny type vold, som især begås af unge mænd i grupper.

Han opdeler voldsmændene i to slags: De, der synes, at hjemløse er nogle »afskum«, og de, der i det hele taget begår meningsløs vold med inspiration fra fænomenet ’happy slapping’ – vold mod tilfældige personer, der optages og fremvises via mobiltelefon.

»Og så er hjemløse jo nemme og uskyldige ofre. En del gerningsmænd tænker formentlig også, at det er mere risikofrit at lade volden gå ud over en hjemløs«, siger Cliff Kaltoft til Politiken.

Tendensen med unge mænd, der dyrker den meningsløse vold som afslutning på en bytur, bekræftes af sociolog Ole Gregersen fra Socialforskningsinstituttet, der også forbinder overfaldene med ’happy slapping’. Han tror, at omfanget er svært at kortlægge.

»De hjemløse tænker måske, at samfundet ikke er lydhør over for deres problemer. Derfor vil der være mange, der ikke anmelder, hvis de er blevet overfaldet«, siger han.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden