Henrik Dahls 15-årige datter sad først varetægtsfængslet i Vestre Fængsel
Foto: Linda Johansen

Henrik Dahls 15-årige datter sad først varetægtsfængslet i Vestre Fængsel

Danmark

Forældre til varetægtsfængslede savner informationer

Forældre til de varetægtsfængslede børn og unge efter urolighederne på Nørrebro savner besked om deres børns situation. 10 forældrepar samles til møde i eftermiddag.

Danmark

Hvordan har min datter det? Hvornår hører jeg fra hende? Kan jeg gøre noget?

Spørgsmålene snurrer i øjeblikket rundt i hovedet på forældrene til de 20 unge under 18 år, der i øjeblikket sidder låst inde blandt voksne straffefanger i hovedstadens fængsler.

»Problemet er, at vi ikke kan få noget at vide om, hvordan vores barn har det? Når vi ringer til fængslet, siger de, at de har tavshedspligt og henviser os til politiet. Når vi ringer til politiet, får vi at vide, at det ikke er overskueligt på nuværende tidspunkt«, siger Henrik Dahl.

Henrik Dahls 15-årige datter er varetægtsfængslet i 14 dage. Hun blev anholdt på Nørrebro torsdag formiddag klokken 10:30, da hun ifølge politiet var i færd med at grave brosten op på Rantzausgade. Efter tre rædselfulde døgn med meget begrænset viden om sin datters ve og vel, har han kaldt flere forældre til de mindreårige sammen.

Uden en lyd i 36 timer Faren modtog nyheden om sin datters anholdelse fra pigens storesøster. Fredag blev datteren så varetægtsfængslet i Vestre Fængsel i København. Der gik halvandet døgn, før datteren fik lov til at ringe hjem i to minutter.

»Jeg havde hørt om, at en 15-årig pige var brudt sammen i retten. Det viste sig så, at det altså var min datter. Hun hulker og er lille bitte i telefonen, men vi har kun haft to minutter, så vi når jo bare at få sagt, at vi elsker hende, og vi spørger, om der er noget, vi kan gøre for hende?«, forklarer Henrik Dahl.

Henrik Dahls datter tilhører den yngste og meget følelsesmæssigt påvirkede gruppe af unge, der er blevet fængslet. En gruppe, politiet nu har bragt fra Vestre Fængsel til Sandholmlejren.

»Vi har fået to minutter med hende igen i dag, og det lyder til, at forholdene i det mindste er bedre end i Vestre Fængsel. Og jeg må altså også sige, at jeg er meget overrasket over, at man kan finde på at placere så unge mennesker dér«, siger Henrik Dahl.

Starter forældregruppe
Henrik Dahl mødes i eftermiddag med 10 forældrepar for at diskutere, hvordan de bedst kan hjælpe deres børn.

»Jeg har været meget overrasket over, at vi ikke modtog et opkald fra min datter noget før. Det troede jeg faktisk var en rettighed, hvilket jeg jo så må sande åbenbart ikke er tilfældet. Jeg havde da også troet, at man ville blive oplyst om, hvordan man kunne få kontakt med sit barn og sådan. Min datter skal søge om en besøgstilladelse, som så skal sendes til os og skrives under, hvorefter den skal godkendes. Det er en proces, der kan tage det meste af en uge. Vi får mulighed for at besøge dem én gang om ugen. I en forældregruppe kan vi oprette et informationsnetværk og udnytte de forskelliges ressourcer. Vi kan for eksempel også hjælpe hinanden med at få breve og lidt slik frem til dem«, siger Henrik Dahl.

Dømt på forhånd

Henrik Dahls datter, der går i niende klasse og var indtil ryddelsen af Ungdomshuset bruger af stedet.

»Min datter har bedyret sin uskyld overfor os og har også kæret dommerens kendelse i retten. De eneste beviser, jeg har hørt om, er en bunke brosten, der ligger på en politistation. Min datter har været glad for Ungdomshuset, og vi har diskuteret meget, hvor langt man må gå«, siger Henrik Dahl, og tilføjer:

»Jeg føler mig stødt, når Lene Espersen nærmest direkte siger på tv, at vi er dårlige forældre og dømmer de anholdte på forhånd. Og lad mig sige det sådan, at hvis vores datter viser sig at have gjort de ting, som hun er sigtet for, kommer vi til at diskutere det her meget mere med hende«, siger Henrik Dahl.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  Søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce