Byretten har varetægtsfængslet over 200 demonstranter og deslige under urolighederne i København.
Foto: Thomas Borberg

Byretten har varetægtsfængslet over 200 demonstranter og deslige under urolighederne i København.

Danmark

Forsvarer: Retsmøder var en cirkusforestilling

Beskikket forsvarsadvokat for anholdte under urolighederne på Nørrebro finder retsforløbet mod de mange varetægtsfængslede dybt deprimerende.

Danmark

»Det har nærmest været umuligt at overbevise dommeren om noget som helst«.

Sådan siger forsvarsadvokat Jakob Arevad til Politiken.dk.

Under retsmøderne har han i tre dage fungeret som beskikket forsvarer for godt 20 af de hundredvis af anholdte under urolighederne i København.

Ifølge advokaten har langt de fleste af hans klienter blot været uheldige med at have været inden for rækkevidde, da politiet lagde lovens lange arm om Nørrebro under de seneste dages uroligheder.

Gik efter smøger »En fyr ville gå sin gamle far, der kom med toget, i møde og gik uden om demonstrationen for at undgå urolighederne. Men han blev altså anholdt i Sjællandsgade, da politiet 'rusede' folk sammen. Et par kammerater gik efter smøger og sidder nu i Vestre Fængsel«, fortæller Jakob Arevad.

»Jeg sidder tilbage med en rigtig dårlig smag i munden. Jeg har en klar fornemmelse af, at der er en hel del uskyldige tilskuere eller forbipasserende personer, der nu sidder varetægtsfængslet. Det er dybt deprimerende«, siger Jakob Arevad.

Byretten var et cirkus
Ifølge advokaten har politiets strategi med masseanholdelser været forfejlet. Og situationen blev ikke bedre, da de anholdte kom for en dommer.

»Det har været en cirkusforestilling uden program. I alle tilfælde har kun én eller to politimænd talt på hele politistyrkens vegne, og henvist til politirapporter, udfærdiget af en enkelt betjent. Og når man som betjent i en politirapport for eksempel skriver, at samtlige 44 anholdte med hundrede procent sikkerhed har kastet med sten, så skal betjenten altså også være sikker,« siger forsvaren.

Ville ikke fremskaffe mobiltelefon

Ifølge Jakob Arevad har generaliserende politirapporter og billeder fra TV2 NEWS udgjort grundlaget for de langt de fleste af varetægtsfængslingerne.

»Der har selvfølgelig været tilfælde, hvor den enkelte politimand med sikkerhed har set en person kaste med sten. Men i tilfælde har der været tvivl, og når en fyr, der med sin konfiskerede mobiltelefon har filmet og påstår, at optagelsen kan bevise hans uskyld, mener jeg ikke, at det er rimeligt, at anklageren afslår det som umuligt at fremskaffe telefonen fra politiets varetægt, før dommeren sender fyren i Vestre Fængsel«, siger Arevad og tilføjer:

»Jeg kan jo ikke sige, hvorfor dommerne handler, som de gør. Men jeg ved, at de har været under et stort pres«.

Byretten i København har varetægtsfængslet 218 personer, siden urolighederne begyndte torsdag 1. marts.

/ritzau/

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

Forsiden

Annonce