Ødelagte facader, brændte biler og en ekstraordinær politiindsats har lagt en stor økonomisk byrde på København oven på hærværk og hærgen efter Ungdomshusets rydning.
Foto: JENS DRESLING

Ødelagte facader, brændte biler og en ekstraordinær politiindsats har lagt en stor økonomisk byrde på København oven på hærværk og hærgen efter Ungdomshusets rydning.

Danmark

Regningen bliver på mindst 14 mio. kr. efter optøjer

Alene den kommunale oprydning efter urolighederne vil koste over 1 million kroner.

Danmark

København har ry for at være en beskidt og hærget by efter en normal weekends udskejelser, hvor skrald og glasskår flyder i gaderne.

Men det er intet mod synet, der har mødt kommunens oprydningsfolk efter weekendens uro.

»Omfanget af skaderne ser langt værre ud end efter optøjerne i december, hvor vi alt i alt havde udgifter på lige over 200.000 kroner«, siger Kim Jørgensen, der er driftschef ved Vej & Park København.

Asfaltbelægning skal skiftes
Han skønner, at prisen for kommunen denne gang bliver over 1 million og muligvis op omkring 2 millioner kroner. 50 mand har ekstraordinært været kaldt på arbejde for at gøre gaderne gangbare.

Over 1.000 kvadratmeter asfalt har fået så slemme sår efter brændende biler og containere, at belægningen skal skiftes helt ud.

Desuden skal brosten bankes på plads, graffiti fjernes og en del affaldskurve og bænke sættes i stand eller erstattes.

Og den samlede regning for gildet efter rydningen af Ungdomshuset løber indtil videre op i mindst 14 millioner kroner, viser et løst overslag, som Politiken har beregnet.

600 betjente på gaden hver dag
Rigspolitiet hverken kan eller vil gøre omkostningerne op, før aktionen er slut. Men ifølge Politikens oplysninger har mindst 600 betjente hver dag været på gaderne under urolighederne.

»600 mand lyder ikke usandsynligt. Men jeg kan hverken af- eller bekræfte det«, siger formand for Politiforbundet Peter Ibsen.

Han oplyser, at en betjent har en gennemsnitsløn på 125 kr. i timen og dertil kommer overarbejde-, tilkalde-, nat- og helligdagstillæg. Alene i mandskabstimer har politiet derfor indtil videre kostet mindst 6,5 millioner kroner.

Politibetjentene, der er kommet fra andre landets øvrige politikredse, skal ydermere indlogeres på hotel og have diæter for at arbejde langt fra hjemmet. Dertil kommer udgifter i forbindelse med materielle skader og alle de betjente, der sidder tilbage på kontoret, forklarer chefinspektør i Københavns Politi Per Larsen.

Københavns Politi har siden torsdag morgen overvåget byen fra luften med to helikoptere.

»Det koster 3.500 kroner i timen, som politiet afregner med flyvevåbenet«, oplyser informationsmedarbejder i Flyvertaktisk Kommando Allan Christensen.

Både alarmcentralen og Københavns Brandvæsen har haft ekstra mandskab i aktion. Udrykningskøretøjerne har især skullet af sted til brændende biler og affaldscontainere.

Prisen for afbrændte biler er i omegnen af 2,2 millioner kroner, idet Forsikringsoplysningen vurderer, at en totalskadet, kaskoforsikret bil i gennemsnit udløser en erstatning på 85.000 kroner. Hertil kommer et ukendt antal cykler.

Mærkbart omsætningstab
De afbrændte containere skal de enkelte ejendomme selv godtgøre.

Ifølge renovationsfirmaet R98 er der gået mindst 250 affaldsbeholdere og yderligere nogle glasbeholdere til. Værdien af det er over en halv million kroner.

På Nørrebro har de 350 butikker mistet 500.000 kroner i omsætning om dagen, fortæller formand for Nørrebro Handelsforening Johnny Beyer. Butikkerne kommer også til at betale for smadrede ruder og andet hærværk.

Endelig har Christianshavns Gymnasium lidt tab for omkring 1 million kroner, vurderer rektor. Her har ungdomshusaktivisterne natten til lørdag smidt computere og bøger ud på gaden og brændt dem.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce