0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Regningen bliver på mindst 14 mio. kr. efter optøjer

Alene den kommunale oprydning efter urolighederne vil koste over 1 million kroner.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
 JENS DRESLING
Foto: JENS DRESLING

Ødelagte facader, brændte biler og en ekstraordinær politiindsats har lagt en stor økonomisk byrde på København oven på hærværk og hærgen efter Ungdomshusets rydning.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

København har ry for at være en beskidt og hærget by efter en normal weekends udskejelser, hvor skrald og glasskår flyder i gaderne.

Men det er intet mod synet, der har mødt kommunens oprydningsfolk efter weekendens uro.

»Omfanget af skaderne ser langt værre ud end efter optøjerne i december, hvor vi alt i alt havde udgifter på lige over 200.000 kroner«, siger Kim Jørgensen, der er driftschef ved Vej & Park København.

Asfaltbelægning skal skiftes
Han skønner, at prisen for kommunen denne gang bliver over 1 million og muligvis op omkring 2 millioner kroner. 50 mand har ekstraordinært været kaldt på arbejde for at gøre gaderne gangbare.

Over 1.000 kvadratmeter asfalt har fået så slemme sår efter brændende biler og containere, at belægningen skal skiftes helt ud.

Desuden skal brosten bankes på plads, graffiti fjernes og en del affaldskurve og bænke sættes i stand eller erstattes.

Og den samlede regning for gildet efter rydningen af Ungdomshuset løber indtil videre op i mindst 14 millioner kroner, viser et løst overslag, som Politiken har beregnet.

600 betjente på gaden hver dag
Rigspolitiet hverken kan eller vil gøre omkostningerne op, før aktionen er slut. Men ifølge Politikens oplysninger har mindst 600 betjente hver dag været på gaderne under urolighederne.

»600 mand lyder ikke usandsynligt. Men jeg kan hverken af- eller bekræfte det«, siger formand for Politiforbundet Peter Ibsen.

Han oplyser, at en betjent har en gennemsnitsløn på 125 kr. i timen og dertil kommer overarbejde-, tilkalde-, nat- og helligdagstillæg. Alene i mandskabstimer har politiet derfor indtil videre kostet mindst 6,5 millioner kroner.

Politibetjentene, der er kommet fra andre landets øvrige politikredse, skal ydermere indlogeres på hotel og have diæter for at arbejde langt fra hjemmet. Dertil kommer udgifter i forbindelse med materielle skader og alle de betjente, der sidder tilbage på kontoret, forklarer chefinspektør i Københavns Politi Per Larsen.

Københavns Politi har siden torsdag morgen overvåget byen fra luften med to helikoptere.

»Det koster 3.500 kroner i timen, som politiet afregner med flyvevåbenet«, oplyser informationsmedarbejder i Flyvertaktisk Kommando Allan Christensen.

Både alarmcentralen og Københavns Brandvæsen har haft ekstra mandskab i aktion. Udrykningskøretøjerne har især skullet af sted til brændende biler og affaldscontainere.

Prisen for afbrændte biler er i omegnen af 2,2 millioner kroner, idet Forsikringsoplysningen vurderer, at en totalskadet, kaskoforsikret bil i gennemsnit udløser en erstatning på 85.000 kroner. Hertil kommer et ukendt antal cykler.

Mærkbart omsætningstab
De afbrændte containere skal de enkelte ejendomme selv godtgøre.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce