Foto fra demonstration på Christianshavn lørdag eftermiddag.
Foto: JENS DRESLING

Foto fra demonstration på Christianshavn lørdag eftermiddag.

Danmark

Politiet brød ind hos politisk organisation

Foreningen Rød Ungdom fik ikke at vide, at politiet havde ransaget og gennemrodet deres lokaler. Politiet erkender, at reglerne kan være overtrådt.

Danmark

En totalskadet hoveddør og tydeligt gennemrodede medlemslister og andre papirer.

Ifølge medlem af Rød Ungdom Christina Søby, var det synet, der ventede hende, efter at ukendte havde været inde i den politiske ungdomsorganisations lokaler i løbet af lørdagen.

Kun det faktum, at hoveddøren var søgt skruet på igen, samt at naboer havde set politi forlade lokalerne, fortalte ungdomspolitikeren, at der ikke var tale om et almindeligt indbrud.

»Jeg har kigget alt igennem, og snakket med den vicevært, som har nøglen. Politiet har ikke lagt en besked om, at de har været der, og ikke kontaktet hverken medlemmer eller vicevært. Vi har ikke engang efterfølgende kunnet få politiet til at bekræfte, at de har været der«, siger Christina Søby,

Politiet erkender ransagning Faktisk blev ungdomspolitikeren først sikker i sin sag, da Politiken.dk fik bekræftet politibesøget i lokalerne på Nørre Alle hos politiets talsmand Flemming Steen Munch

»Der har vi været ude lørdag formiddag for at ransage, uden at der var personer til stede. Det må vi erkende. Og hvis der ikke er låst ordentligt af efterfølgende, så er det vores problem«, siger Flemming Steen Munch.

Skal I ikke også lægge en eller anden form for kvittering på, at I har været der?

»Hvis vi er inde at ransage et sted, hvor der ikke er nogen til stede, så ville det være normal praksis, at vi sikrer stedet, inden vi går, så alle mulige andre ikke kan komme ind. Og at vi selvfølgelig også underretter ejer eller administrator, eller hvem det nu måtte være. Det håber jeg da også er blevet gjort«, siger talsmanden.

Har kigget i medlemslister og mødereferater
Ifølge Rød Ungdom, er det ikke sket, ligesom der heller ikke er kvittering for eventuelle effekter, som politiet måtte have beslaglagt under deres gennemsøgning af den lovlige politiske organisations lokaler.

»De har kigget i medlemslister, mødereferater, politiske papirer, og alt muligt andet vi har haft liggende. Det er svært at sige hvad, vi kan bare se, at papirerne er blevet rodet i. Vi ved ikke, om de har taget noget, eller kigget i vores computer«, siger Christina Søby.

Hun understreger, at Rød Ungdom nu vil tage retslige skridt mod politiet.

Tager retslige skridt mod politi
»Vi har tænkt os at klage, og sætte en advokat på sagen. Det kan simpelthen ikke være rigtigt. Vi er en lovlig politisk organisation«, siger Christina Søby.

Det foreslår politiets talsmand Flemming Steen Munch da også ungdomspolitikerne at gøre.

»Jeg har kun deres ord for det (at politiet ikke har orienteret Rød Ungdom om ransagningen, red.), men det skal jeg da heller ikke betvivle. Hvis det er sket, så har vi begået en fejl, og det må vi så sørge for at få udbedret. De må få det (skaderne, red.) lavet, og så må de sende os dokumentationen«.

Andre må afgøre ansvar
Professor på Afdelingen for Proces- og Kriminalvidenskab ved det juridiske fakultet på Århus Universitet Gorm Toftegaard Nielsen ser klare procedurefejl ved ransagningen af Rød Ungdoms lokaler.

»Udgangspunktet er, at der skal en retskendelse til. Hvis det haster, så kan de undlade den, men så skal de pågældende have at vide, at de kan forlange det indbragt for retten indenfor 24 timer, og så skal de pågældende have lov til at udtale sig, inden retten træffer afgørelse. Man må heller ikke ødelægge mere end nødvendigt«, siger Gorm Toftegaard Nielsen, til Politiken.dk

Han eneste forbehold er, hvis der skulle være tale om en helt særligt alvorlig ransagelsesform, nemlig en hemmelig ransagning, hvor politiet ikke engang behøver orientere bagefter.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Kan give disciplinær sanktion

Men der var ikke tale om en hemmelig ransagning, for sådan nogle har politiet slet ikke foretaget sig i de senere dage, oplyser chefkriminalinspektør hos Københavns Politi, Per Larsen.

»Så havde vi heller ikke båret os så klodset ad, at man ville kunne se, at vi havde været der. Det må have været, da vi var rundt at kigge efter udlændinge på forskellige lokaliteter i byen lørdag forrmiddag. Og selvfølgelig skal vi lægge besked om, at vi har været der, og underrette indenfor 24 timer. Jeg kender ikke til den konkrete sag, men der kan godt være tale om en procedurefejl«, siger Per Larsen.

Ifølge politiets talsmand Flemming Steen Munch – som heller ikke har konkret kendskab til, hvad politiet skulle i Rød Ungdoms lokaler – kan de ansvarlige betjente gøres ansvarlige for fejlen.

»Det er da klart, at hvis ikke vi har fulgt forsatserne, så er der nogle medarbejdere, som må redegøre for det, og så må andre jo afgøre, om det skal give anledning til en disciplinær sanktion«, siger politiets talsmand Flemming Steen Munch.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce