De varetægtsfængslede ved Vestre Fængsel fik i dag opmuntrende tilråb fra demonstranter.
Foto: JENS DRESLING

De varetægtsfængslede ved Vestre Fængsel fik i dag opmuntrende tilråb fra demonstranter.

Danmark

Landsretten stadfæster byrettens fængslinger i Ungdomshus-sagerne

Landsretten bliver bombarderet med kæremål, men stadfæster i langt de fleste tilfælde byrettens afgørelser i Ungdomshus-sagerne. »Skandaløst«, siger forsvarsadvokat.

Danmark

På trods af skarp kritik af byrettens mange fængslinger, stadfæster landsretten i stor stil afgørelserne.

Ifølge Ritzau er omkring 80 sager kæret til Østre Landsret efter urolighederne efter rydningen af Ungsdomshuset i København.

Omkring 25 sager om varetægtsfængsling er blevet afgjort, og i samtlige tilfælde blev byrettens kendelser godkendt. En enkelt løsladelse blev endog omgjort til fængsling.

I strid med højesteretsdom Forsvarsadvokaterne for de, som er fængslet, havde ellers kritiseret fængslingerne for at ske på for tyndt grundlag, men det har byretten altså afvist.

Flere forsvarsadvokater mener ifølge Ritzau, at varetægtsfængslinger er i strid med en afgørende dom fra Højesteret.

Den handler om urolighederne 18. maj 1993 og fastslår, at personer ikke kan dømmes for at deltage i optøjer, blot fordi de har været til stede.

Politiet skal godtgøre, at personer ikke bare er tilskuere eller forbipasserende. Først når det er godtgjort, at de rent faktisk har været del i optøjerne, kan der fældes dom.

Advokat: »Skandaløst«

En af de utilfredse advokater er Manfred W. Petersen, som repræsenterer en udenlandsk ingeniør, der er ansat som forsker i en dansk virksomhed.

Ifølge advokaten kom forskeren blot forbi, og byretten løslod dog også manden, men i dag omgjorde landsretten den afgørelse.

»Jeg finder det skandaløst, at man laver disse rent præventive fængslinger, hvor der ikke er noget konkret mod den enkelte ud over, at man var til stede. Dommerne fængsler i bunkevis af ustraffede personer«, siger advokat Manfred W. Petersen til Ritzau.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden