Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Sandholmlejren er et af de midlertidige hjem for mange asylansøgere.
Foto: MIRIAM DALSGAARD

Sandholmlejren er et af de midlertidige hjem for mange asylansøgere.

Danmark

Kändisser i protest mod flygtninge-politik

Blandt de kendte er en række Konservative, hvilket gør indtryk, siger partiets integrationsordfører Henriette Kjær.

Danmark

»De er blevet mishandlet«.

Sådan karakteriserer den forhenværende overrabbiner Bent Melchior behandlingen af de irakiske asylansøgere, som har fået deres asylansøgninger afvist og siden har ventet på at blive sendt tilbage til hjemlandet. Han er en af medunderskriverne i et brev, der går i rette med den danske behandling af irakerne.

Ifølge DR-programmet 21 Søndag har en række kendte danskere tilsluttet sig protesten. Blandt dem er musikeren Bent Fabricius-Bjerre og forfatteren Lise Nørgaard, den pensionerede general Kjeld Hillingsø og Bent Melchior.

»Vi tør godt garantere de relevante myndigheder, at der vil være opbakning i befolkningen til en ordning, der vil give 'vores' irakere en ny start på en meningsfyldt tilværelse«, skriver de.

Usikker hjemsendelse af afviste asylsøgere

'Vores irakere' hentyder til de 600 irakiske asylansøgere, som er blevet nægtet asyl i Danmark, og som nu venter på at blive sendt hjem til Irak. FNs Flygtningehøjkommissariat, UNHCR, har tidligere frarådet Danmark at sende irakerne tilbage til det sydlige og centrale Irak på grund af den dårlige sikkerhedssituation.

»Lad os da i det mindste beskytte dem og give dem en mulighed for en ny start. Vi har mishandlet dem i alle disse år. Og jeg er ikke bange for at bruge ordet mishandlet«, siger Bent Melchior, der har taget initiativet til det åbne brev.

»Når vi vælger at stuve flygtninge sammen på så få kvadratmeter, at det gør dem til psykiske vrag, så lever det ikke op til mine forestillinger om, hvad Danmark skal være for et land«, siger en anden underskriver, kokken Claus Meyer, til 21 Søndag.

Det har ikke været muligt for at få en kommentar fra integrationsminister Rikke Hvilshøj, men den konservative integrationsordfører, Henriette Kjær, vil tage det åbne brev til efterretning.

»Jeg ser jo en del konservative støtter blandt medunderskriverne, og det gør selvfølgelig altid et stort indtryk, når det, som jeg betragter som det konservative bagland, råber vagt i gevær. Det er et udtryk for, at mange vælgere mener, at udlændingepolitikken er blevet strammet nok nu«, siger Henriette Kjær til DR-programmet.

Politiken.dk

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce