Kulturminister Brian Mikkelsen (K) påberåber sig ytringsfriheden.
Foto: THOMAS BORBERG

Kulturminister Brian Mikkelsen (K) påberåber sig ytringsfriheden.

Danmark

Regeringen ville styre DR's journalistik

Tidligere generaldirektør Christian Nissen dokumenterer i en ny bog politisk pres mod DR. Kulturminister Brian Mikkelsen (K) forsvarer sig med, at ministre også har ytringsfrihed.

Danmark

Tidligere generaldirektør i DR Christian S. Nissen afslører i en ny bog en e-mail fra Brian Mikkelsen, hvori kulturministeren forsøger at påvirke DR's ledelse for at få mere positiv omtale.

Mailen er sendt til tidligere bestyrelsesformand Jørgen Kleener 25. marts i 2003 i forbindelse med dækningen af invasionen af Irak:

»Der er en meget stor utilfredshed med DR's dækning, som er meget ensidig - de (deltagende i ministermødet den 25. marts, red.) har specielt set sig sure på et par kvindelige værter og Ole Sippel (som mange nævnte som ekstrem i sine udtryk mod koalitionen)«, skriver ministeren følge TV2 Nyhederne til den daværende bestyrelsesformand.

»Det er ikke så brutalt som egentlig censur. Men det er selvfølgelig farligt, når statsmagten bruger sit ejerskab til at påvirke journalistikken«, siger Christian Nissen til TV2-Nyhederne.

»Ministre har også ytringsfrihed« I et interview med TV2 Nyhederne lægger Brian Mikkelsen vægt på, at der blot var tale om en orienterende mail om ministrenes meninger, og at ministre også har ytringsfrihed.

Men ifølge Christian Nissen var der tale om »mere end en orientering«.

»Det her drejede sig ikke bare om at udtrykke en utilfredshed, men at der var en holdning, i hvert fald blandt en række ministre i flere partier og blandt flere folketingsmedlemmer, om at DR generelt i sin journalistik og i sin programpolitiske retning skulle drejes,« siger Christian Nissen til TV2-Nyhederne.

En rundhåndet trussel

I sin mail fortsatte Brian Mikkelsen da også med trussel-lignende meldinger.

»Det kom derhen til at udenrigsministeren mente, at vi ikke burde privatisere TV 2 som var fair i Irak dækningen, men snarere DR«, skriver ministeren.

Ekspert i forvaltningsret, professor Claus Haagen Jensen, bakker op om Christian Nissen, idet han overfor TV2 Nyhederne udtrykker bekymring over Brian Mikkelsens mail, som han betegner som en trussel.

»Man skal være varsom med at slynge om sig med trusler. Og her er jo en rundhåndet trussel om, at DR skal passe på - ellers bliver man privatiseret«, siger han.

En uafhængig rapport udarbejdet af medieforskere har efter Irak­krigens start gennemgået flere mediers dækning. Konklusionen var, at DR's historier var politisk afbalancerede og fair.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce