Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Fire højreekstremister emd tilknytnng til Dansk Front blev natten til fredag anholdt. I to tasker fandt politiet i alt 60 totenschlägere - livsfarlige slagvåben.
Foto: LARS SKAANING

Fire højreekstremister emd tilknytnng til Dansk Front blev natten til fredag anholdt. I to tasker fandt politiet i alt 60 totenschlägere - livsfarlige slagvåben.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politiet holder øje med nordsjællandske ekstremister i aften

Fire unge højreekstremister er blevet anholdt med 60 totenschlägere. Politiet frygter, at en koncert i aften udvikler sig til voldelige sammenstød i København.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Hvis I forpurrer vores koncert, så tager vi ind og banker de røde«

Sådan lød beskeden fra en højreekstremist, da han ringede til politiet, fortæller politiinspektør ved Nordsjællands Politi, Karl Erik Agerbo.

Koncert et ukendt sted I aften afholder den højreekstreme gruppe Dansk Front en koncert et sted i landet, sandsynligvis i Nordsjælland.

Koncerten var oprindeligt fastsat til forsamlingshuset Kulsviergården i Alsønderup ved Hillerød. Men da de fandt ud af, hvem der arrangerede koncerten, nægtede de Dansk Front at holde deres koncert der.

Derfor ved ingen, bortset fra Dansk Front selv, hvor koncerten er i aften.

Politiet parat til uroligheder
»Man kan godt forestille sig, at der sker noget ballade i aften, hvor selve koncerten skal være. Vi har taget vores forholdsregler og er klar til at rykke ud. Vi har planlagt til den her koncert i noget tid, og vi holder øje med de infrastrukturelle knudepunkter«, som politiinspektør Agerbo formulerer det.

Dansk Front har selv fortalt politiet, at de forventede 300 til 400 mennesker til koncerten.

Researchkollektivet Redox, en venstreorienteret gruppe, der overvåger den ekstreme højrefløj, skriver på sin hjemmeside, at koncerten i aften bl.a. er med nazi-legenden Ken McLellan fra bandet Brutal Attack

Tasker fyldt med slagvåben
Tidligere Dansk Front arrangementer har givet uroligheder, og derfor er politiet opmærksomme.

Især efter, at politiet natten til fredag anholdte fire højreekstremister med 60 totenschlägere. Det er et slagvåben i jern, der sammenfoldet er 15 cm, men udslået er knap en meter.

»Der foregik en mistænkelig udveksling af tasker, og det reagerede vi på. Vi fandt 60 slagvåben, de såkaldte totenschlägere, fordelt i to tasker. Det er et ekstremt farligt våben. Det er en slags teleskopjernstænger med en jernknop for enden«, fortæller politiinspektør, Karl Erik Agerbo.

Fire anholdt, to løsladt igen
En person blev anholdt i København og tre i Birkerød i Nordsjælland.

Kun to fik deres anholdelse opretholdt i tre døgn, efter alle fire blev fremstillet i et lukket grundlovsforhør ved retten i Hørsholm.

Alle fire er dog fortsat sigtede, men dommeren vurderede ikke, at alle skulle blive bag tremmer.

Sigtet for grov vold
»Vi sigter dem for ulovlig våbenbesiddelse og for kvalificeret vold, i folkemunde grov vold. Det havde usædvanligt mange ens slagvåben, og når man har så mange, mener vi, at de skal sigtes for vold eller forsøg på vold«, siger Agerbo fra Nordsjællands Politi.

Normalt giver ulovlig våbenbesiddelse bødestraf, men ifølge Karl Erik Agerbo er fundet af de 60 totenschlägere usædvanligt, og han forventer derfor, at anklagemyndigheden vil kræve fængselsstraf.

Udvist af Danmark

»På mandag udløber deres anholdelse. Vi arbejder derfor nu på at få bygget sagen op, så vi kan bevise, at der er begrundet mistanke for, at de ville udøve vold af særlig grov karakter«, siger Agerbo.

Den ene af de anholdte er tysk statsborger. Han er blandt de allerede løsladte, og han er nu sendt tilbage til Tyskland.

Ifølge en opringning til politiet søndag, har de slet ikke set tegn på en fest lørdag aften, og har ikke måttet bruge så meget som fem minutter på Dansk Front medlemmer natten til søndag.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden