Scientology vinder sag ved Menneskerettighedsdomstolen

Scientologykirken har vundet en sag ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. Dommen kan betyde ankerkendelse som trossamfund.

Danmark

Scientology bliver ofte beskrevet som en farlig sekt.

Men nu kan en afgørelse fra Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol hjælpe Scientology til at blive anerkendt som trossamfund.

»Dommen kan meget vel ændre forståelsen af Scientology«, siger ekspert i religionsret Lisbet Christoffersen, som er lektor og ph.d. ved Afdeling for Systematisk teologi på Københavns Universitet.

Et gennembrud Og hos Scientology i København er glæden over dommen stor.

»Vi hoppede meget rundt. Alene det, at sagen blev optaget og behandlet under punktet om religionsfrihed, var første skridt i den rigtige retning«.

»Vi ser det som et gennembrud. Det her vil betyde, at det bliver lettere at blive registreret som trossamfund i en række lande«, siger Anette Refstrup fra Scientologi Kirken Europa i København.

Anerkendt og så afvist
Sagen er anlagt af og handler om den russiske del af Scientology.

Scientology blev egentlig anerkendt som trossamfund i Rusland i 1994, men i 1997 ændrede man den russiske lov, og religiøse samfund skulle derefter søge om anerkendelse igen.

Og det gjorde Scientology Kirken - hele 11 gange uden at blive anerkendt igen. Det russiske Justitsministerium afviste ansøgningen af forskellige grunde - flere gange fordi de ikke mente, at Scientology havde indsendt de rigtige papirer.

Men når Rusland en gang har anerkendt Scientology som trossamfund, fastslår dommen, må det ikke tage anerkendelsen fra dem igen. Og Rusland har dermed forbrudt sig mod flere af Menneskerettighedskonventionens artikler og skal betale 10.000 euro i skadeserstatning samt dommens omkostninger på 15.000 euro.

Argumentationen bliver vendt
Det vigtige er imidlertid ikke bødens størrelse. Det vigtige er, at dommen ikke sætter spørgsmålstegn ved, om Scientologi er en religion og et trossamfund.

Den henviser blot til, at Rusland anerkendte Scientology som trossamfund, og dermed har domstolen behandlet Scientology som ethvert andet religiøst mindretal.

Stigende anerkendelse
Og derfor dommen få stor betydning, vurderer Lisbet Christoffersen fra Københavns Universitet.

»Jeg vil sige det sådan, at argumentationen nu bliver vendt om. Hidtil har Scientology skulle vise, at de var en religion, når de ansøgte om at blive anerkendt som trossamfund. Men fremover skal lande, som vil afvise, at Scientology er en religion, have argumenterne i orden«, siger ekspert i religionsret Lisbet Christoffersen.

Hun forklarer, at dommen derfor peger i samme retning, som den generelle udvikling i Europa.

»Der er en stigende anerkendelse af, at der er en religiøs dimension hos Scientology. Ellers har der været meget stor tøven«, siger Lisbet Christoffersen, der påpeger, at Sverige seneste har godkendt Scientology som trossamfund.

Vil måske søge i Danmark

Om Scientology på baggrund af dommen vil søge om at blive anerkendt som trossamfund i Danmark, kan talsmand Anette Refstrup ikke sige.

»Det skal overvejes, og det skal igennem vores jurister. Men sagen kan ændre synet på Scientology, når Menneskerettighedsdomstolen har sagt, at vi hører under artikel 9 (om blandt andet religionsfrihed, red.), så er dét ikke til diskussion«, mener Anette Refstrup.

Hun anslår, at der er mellem 4.000-5.000 scientologer i Danmark, mens 25.000 modtager Scientologys månedlige medlemsblad.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden