Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Raouf Al-Hilw har selv familie og venner siddende på landets asylcentre på sjette år.
Foto: JACOB EHRBAHN

Raouf Al-Hilw har selv familie og venner siddende på landets asylcentre på sjette år.

Danmark

Demonstranter: Giv irakere ophold i Danmark

Kendte danskere holder taler og underholder ved dagens demonstration på Rådhuspladsen i København. Omkring 3.000 er mødt op til støtte for irakiske asylansøgere.

Danmark

»Samtidig med at vi taler og taler, sidder der mennesker tyve minutter herfra og rådner op på asylcentrene. Vi må vende blikket indad og indse, at vi bliver nødt til at gøre noget«.

Skuespiller Therese Glahn taler bevæget om de irakiske asylansøgere, der sidder rundt op på danske asylcentre uden tilladelse til at blive i landet.

Talen er rettet mod cirka 3.000 danskere, der i dag har fundet vej til Rådhuspladsen i København for at demonstrere for irakernes ret til midlertidig opholdstilladelse.

Fem års ophold på asylcenter Knap 600 irakere bor i dag på et dansk asylcenter. Der har de i gennemsnit opholdt sig i fem år, fordi de ikke frivilligt vender tilbage til det borgerkrigsplagede hjemland efter at have fået afslag på deres ansøgning om asyl.

Ud over de mange danskere, der er mødt op, har kendte navne som Niels Hausgaard, Lone Hertz, Lars Bom og Jesper Klein valgt at stille op som fortalere for en mildere kurs over for irakiske asylansøgere.

Siden demonstrationen begyndte klokken 12, har Rådhuspladsen været befolket af småsnakkende mennesker, der afbryder talerne med spredte klapsalver og tilråb - og smiler i solen trods det alvorlige budskab.

Demonstrerer for familien
Raouf Al-Hilw tiltrækker sig opmærksomhed i mængden med sit store irakiske flag. Han er her i dag for at støtte en sag, der direkte berører hans egen familie og venner.

Selv kommer han fra Basra og har fået opholdstilladelse i Danmark. Men mange af hans familiemedlemmer sidder i asylcentrene Avnstrup og Sandholm på sjette år, fordi de ikke kan få asyl. De tør ikke rejse hjem til Irak.

»Det er meget svært at være i Irak nu«, siger Raouf Al-Hilw.

»Jeg håber, at den her demonstration kan hjælpe min familie og mine venner«.

Taler og underholdning

Dagens arrangement er stablet på benene af 'Initiativet til støtte for afviste irakiske asylansøgere', som koordineres af folkeskolelærer Ruben Engelhardt.

Demonstrationen forventes at slutte klokken 15 i dag. Indtil da vil der være skiftevis taler og musikalsk underholdning fra blandt andre Tobias Trier og Nanna Lüders.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce