Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Flemming Quaade forsvarede i 1955 sin disputats om overvægtige børn.

Flemming Quaade forsvarede i 1955 sin disputats om overvægtige børn.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Manden bag Nupo er død

Fedmeforskeren Flemming Quaade, er død. Ernæringseksperten stod bag en disputas om overvægtige børn og udviklede slankeproduktet Nupo.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Med professor, overlæge, dr.med. Flemming Quaades død, 83 år, forsvinder netop den person, der mere end nogen anden kan siges at være den moderne danske fedmeforsknings fader – i hvert fald den, der introducerede et nyt syn på problemet her til lands.

Før Quaade blev fedme betragtet som »en harmløs baggrundstilstand på linje med rødhårethed eller hudfarve«, som det hed i en tale, der blev holdt, da Quaade blev udnævnt til æresmedlem af Dansk Selskab for Adipositasforskning (fedmeforskning).

Siden er der unægtelig kommet andre boller på suppen på Flemming Quaades fagområde, som i dag har en overvældende global interesse i takt med den omsiggribende ’fedmeepidemi’.

Adskillige yngre danske læger og forskere har med stor dygtighed taget tråden op efter Quaade, og netop denne udvikling har vel tydeligt demonstreret, at Flemming Quaade både var fremsynet og et pænt stykke forud for sin tid.

Guldmedalje for afhandling om fede børn Allerede som nybagt læge tog Flemming Quaade fat på fedmeområdet, og i 1949 fik han Københavns Universitets guldmedalje for en afhandling om fede børn.

I 1955 forsvarede han så sin doktordisputats ’Fede børn – antropologi og miljø’. Siden blev det til adskillige videnskabelige arbejder, oftest over temaer som hormoner, stofskifte og fedme.

Flemming Quaade nåede gennem sin lange karriere at arbejde en lang række forskellige steder. Således har han i sin ungdom været ansat på Nørre Hospital, Rudolph Bergs Hospital, Københavns Kommunehospital og Blegdamshospitalet (ingen af dem eksisterer mere).

Læge med temperament

Quaade var derpå i 10 år overlæge ved medicinsk afdeling på Bispebjerg Hospital, inden han i 1975 kom til Hvidovre Hospital, hvor han var overlæge frem til 1989. En periode, hvor han også var professor i intern medicin ved Københavns Universitet.

Han var læge og forsker, men heller ikke blind for de kommercielle muligheder, der lå gemt i hans forskningsfelt. Det kendte slankemiddel Nupo var Flemming Quaades egen opfindelse, og Quaade kørte et tæt parløb med producenten af Nupo.

At han havde temperament, så det forslog, fik tv-seerne rig lejlighed til at bevidne, da han for åben skærm tog et større slagsmål med DR-reporteren Jens Olaf Jersild.

Efterfølgende kom det til en injuriesag, i hvilken Jersild og hans program Rapporten blev frikendt i 1999.

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden