0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Kontanthjælp taget fra to kvinder

Ankestyrelsen har givet Århus Kommune ret i, at kommunen må tage kontanthjælpen fra to, som ikke ville arbejde uden burka.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
RODRIGO ABD/AP
Foto: RODRIGO ABD/AP

Århus Kommune har i to tilfælde taget kontanthjælpen fra burkaklædte, muslimske kvinder med den begrundelse, at de ikke stod til rådighed for kommunale aktiveringsjob.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Han har truet med det i nogen tid.

Og i går kom det så frem, at han har ret til at gøre det. Gert Bjerregaard (V), beskæftigelsesrådmand i Århus Kommune, vil ikke have, at kvinder afviser at tage burkaen af, når de skal udføre kommunalt arbejde. Så må kontanthjælpen ryge, har rådmanden argumenteret, og i går fik han ret.

Ankestyrelsen har nemlig i to tilfælde givet forvaltningen medhold i, at den havde ret til at tage kontanthjælpen fra to kvinder. Begrundelsen var dog ikke burkaens hindring for synlig kommunikation, som har været et kardinalpunkt for kritikerne, men derimod sikkerhed og hygiejne.

Åbenhed og tilgængelighed
I det ene tilfælde nægtede kvinden at tage sin burka af for at skifte til sikkerhedstøj under et aktiveringsprojekt. Og i den anden sag afviste kvinden at udskifte sin niqab – hvor hele ansigtet undtagen øjnene er tildækket – som ankeinstansen fandt uforenelig med hygiejniske krav.

»Jeg vil gerne sende det signal, at i Århus ser vi det ikke fremmende for integrationen, at man bærer burka, når man skal ud på arbejdsmarkedet. For mig handler det om åbenhed og tilgængelighed, og det signalerer man ikke med en burka. Derfor er det også brandærgerligt, at borgmesteren laver signalforvirring i denne sag«, siger Gert Bjerregaard med direkte adresse til Århus’ borgmester, Nicolai Wammen (S).

Wammen mener, at det måske i visse tilfælde kunne lade sig gøre at arbejde iført burka, f.eks. ved rengøringsarbejde om natten på skoler og kontorer. Og borgmesteren har henholdt sig til, at loven dikterer en afgørelse i hver enkelt sag og ikke et generelt forbud.

Tillid til afgørelsen
Nicolai Wammen havde i går følgende korte kommentar til afgørelsen:

»Jeg har fuld tillid til, at der er foretaget en saglig og konkret vurdering. Min holdning er klar, at uanset hvilke holdninger man har, så skal man stå til rådighed for arbejdsmarkedet«.

Burkaballaden blev indledt, da en dansk dagplejemor, som er konverteret til islam, insisterede på at bære burka på sit arbejde. Senere sagde beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) i Politiken, at han ikke vil have offentligt ansatte, som tildækker deres ansigt, ligesom København, Århus, Odense og Frederiksberg kommuner meldte ud, at burkaklædte kvinder ikke ville kunne få kontanthjælp.

Borgmesteren er på forkert vej
Gert Bjerregaard lægger ikke skjul på, at han er vred over, at borgmesteren er gået imod beskæftigelsesforvaltningen.

»Jeg er nervøs for, at borgmesterens udmelding kan inspirere andre til at gemme sig bag en burka, for så kan man ifølge den logik faktisk opretholde sin kontanthjælp og samtidig ikke være til rådighed for arbejdsmarkedet. Det er en forkert vej«, siger Gert Bjerregaard.

Rådmanden har ikke kendskab til lignende sager, og samme melding kommer fra Kommunernes Landsforening. Konsulent i afdelingen for beskæftigelse og integration, Jakob Jensen, oplyser, at der dog godt kan være enkeltsager, som ikke har været fremme i offentligheden.

Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage

Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.

Læs videre nu