Enhedslistens folketingskandidat Asmaa Abdol-Hamid.
Foto: JOACHIM ADRIAN

Enhedslistens folketingskandidat Asmaa Abdol-Hamid.

Danmark

Asmaa: Kone nr. to er en elskerinde

Enhedslistens folketingskandidat Asmaa Abdol-Hamid tager afstand fra flerkoneri. Alligevel vil hun ikke gøre noget for at forhindre det – heller ikke selv om hun ved det findes i Danmark.

Danmark

Asmaa Abdol-Hamid, hvad er din holdning til flerkoneri?

»Sådan som jeg ser flerkoneri, så er der flere årsager til, at det forekommer. Ofte er det en mangel på ligestilling mellem kvinder og mænd, hvor det er økonomisk velstillede mænd, som har mulighed for at have flere koner, der gifter sig med kvinder, som er økonomisk afhængige af manden – og som derfor er nødt til at indgå et ægteskab med manden. Derfor mener jeg, at man skal styrke ligestillingen, sådan at kvinder kan være økonomisk uafhængige og selvstændige for at komme af med flerkoneri«.

Betyder det, at der er nogle tilfælde, hvor flerkoneri kan være i orden?

»Ikke umiddelbart. Hvis du skal have den korte version, så synes jeg ikke umiddelbart, at det er en god idé. Altså vi har en lovgivning, der forbyder det, at det så foregår i praksis, det kan jeg ikke gøre noget ved«.

Men du støtter det ikke?

»Nej, det gør jeg ikke«.

Du tager klart afstand fra det?

»Jeg støtter ikke flerkoneri«.

Og du kan ikke komme i tanker om et eneste eksempel, hvor flerkoneri er en god idé?

»Ikke som udgangspunkt. Ikke lige nu her. Nej – jeg går ikke ind for flerkoneri. Det gør jeg ikke«

Abdul Wahid Petersen har tidligere opfordret muslimer til at stemme på Enhedslisten, fordi du nu er opstillet til Folketinget. Hvad mener du om hans udmelding om flerkoneri?

»Der vil komme rigtig mange udtryk og synspunkter. Der vil være ting, hvor vi er enige og ting, hvor vi er uenige. Men det er jo den udvikling, der skal til – nemlig at vi taler sammen om de ting, der rør sig. At man bliver enige, men også accepterer, at vi kan være uenige«.

Men han går direkte mod dansk lovgivning. Skal du tale med ham om det?

»Nej, overhovedet ikke. Abdul Wahid ved godt, at jeg har rigtig mange selvstændige synspunkter, og jeg følger ikke med strømmen, fordi nogen mener, at jeg skal mene noget bestemt«.

Men er du glad for, at han støtter dig, når han har sådan en holdning til flerkoneri?

»Helt klart – jeg er glad for al den opbakning, jeg kan få. Jeg er også glad for, at folk bakker mig op, selv om de er uenige med mig på andre punkter – så ved de jo, at de kan stole på mig som kandidat. At jeg ikke vender mig, som vinden blæser, eller fordi der er stemmer at hente i en bestemt sag. Det her er en principiel sag, hvor jeg føler, at vi skal melde klart og tydeligt ud«.

Dansk Folkeparti mener, at den her melding i lighed med tørklædet er et udtryk for den fundamentalisme, der hersker i muslimske kredse. Hvad siger du til det?

»Jeg synes, at DF har et problem. Altså hvis de tolker alt, hvad muslimerne siger som værende fundamentalistisk, så synes jeg, at de skal se ind i egne rækker og lytte til de ting, deres egne præster står og siger på talerstolen i Folketinget som argumentation for de forskellige lovforslag, de har. Jeg ser ikke bare fundamentalisme – det er for tyndt et ord – i Dansk Folkeparti, jeg ser ekstremisme. Og jeg vil klart advare mod udviklingen«.

Så flerkoneri er ikke et religiøst symbol på samme måde som tørklædet?

»Det synes jeg ikke. For mig handler det om ligestilling. Og jeg tror ikke på, at man i et normalt forhold, kan behandle den ene kone, som man kan behandle den anden. I Danmark har vi det problem, at flere gifte har elskerinder ved siden af – det mener jeg heller ikke er acceptabelt«.

Men det er jo præcis Abdul Wahid Pedersens pointe – at flerkoneri er det samme som et ægteskab, hvor manden har en elskerinde?

»Det synes jeg ikke. Så synes jeg hellere, at man skal prøve at styrke ligestillingen, hvor vi skal gøre noget for kvinders vilkår«.

Du siger, hvad der foregår i praksis, kan jeg ikke gøre noget ved. Hvor stort er problemet i Danmark?

»Der er helt sikkert nogle, der praktiserer det her. Der er mænd, som har en kone, der er registreret, og en som ikke er. Det er jo det samme, som I betegner som en elskerinde. Det er ikke ulovligt, og derfor vil jeg ikke gøre noget ved det«.

Men kan man gøre noget ved det?

»Spørgsmålet er, om man skal gøre noget ved det. Jeg synes, at man skal kæmpe for øget ligestilling. Gøre det sådan, at kvinder får bedre forhold, så de bliver selvstændige, får økonomisk uafhængighed og bliver socialt uafhængige. Og lad os så se, hvad der så sker – jeg tror, at det i sig selv kan føre til en bedre udvikling«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  Søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce