Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
THOMAS BORBERG
Foto: THOMAS BORBERG

Eyvind Vesselbo bliver tirsdag næste medlem af Folketinget, der tilslutter sig Naser Khaders nye parti.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Eyvind Vesselbo går til Ny Alliance

Folketingsmedlem Eyvind Vesselbo siger farvel til Venstre for at tilslutte sig Ny Alliance og endnu en venstremand er på vej.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Folketingsmedlem Eyvind Vesselbo forlader Venstre for at tilslutte sig til Ny Alliance.

Det vil han meddele Venstre tirsdag, erfarer Politiken. Det er nummer to fra Venstres folketingsgruppe, der går med Naser Khader.

Umiddelbart efter at Khader stiftede sit parti for tre uger siden, sagde Leif Mikkelsen farvel til Venstre.

Og ifølge Politikens oplysninger er en tredje venstremand også på vej til Ny Alliance. Det vil betyde, at VKO-flertallet ryger ned på 90 mandater, som er det mindst mulige. Så skal der blot en enkelt overløber mere til at fjerne statsminister Anders Fogh Rasmussens stabile flertal.

Fire udløser fuld støtte Det har stor økonomisk betydning for Ny Alliance at få en større folketingsgruppe. En gruppe på fire får fuld gruppestøtte fra Folketinget, så snart partiet er opstillingsberettiget. Ny Alliances egen målsætning er, at de nødvendige 19.185 underskrifter skal være indsamlet og godkendt i løbet af sommeren, så partiet er klar til et valg fra efteråret. Med fire mandater i Folketinget vil Ny Alliance få godt 415.000 kroner om måneden i støtte. Det vil betyde et økonomisk pusterum for Ny Alliance, der for nylig meddelte, at partiet må stoppe med nyansættelser på grund af pengemangel. Det er ikke gået så hurtigt med private tilskud, som partiet havde håbet på efter erhvervslivets meget positive modtagelse af Khaders initiativ. Ny Alliance har nu fem fastansatte. Gruppestøtten skal efter reglerne netop først og fremmest bruges til lønudgifter og konsulentbistand. Med en egentlig folketingsgruppe vil Ny Alliance også indgå i forhandlingerne om pladser i Folketingets udvalg, når det nye folketingsår starter til oktober. Et mere sårbart liv for FoghMen selv hvis strømmen over til Ny Alliance fortsætter, behøver Anders Fogh Rasmussen ikke at frygte for sin regerings liv. For Naser Khader har gjort det klart, at hans parti ikke vil vælte regeringen. Heller ikke selv om endnu flere skifter over, så det nye Ny Alliance får magten til det. Men et flertal på bare 90 mandater er langt mere sårbart for Anders Fogh Rasmussen. Der har været flere situationer, hvor en eller flere fra Venstres folketingsgruppe ikke har villet stemme sammen med regeringen, og i de situationer risikerer regeringen fremover at få sine lovforslag forkastet. Eyvind Vesselbo har længe været i konflikt med Venstre. Især har han været kritisk over for VKO-flertallets udlændingepolitik. Det var Vesselbo, der sammen med den konservative Henriette Kjær startede hele debatten om forholdene for de afviste irakiske asylansøgere og deres børn. Det gjorde han med en skarp kritik af deres vilkår på asylcentrene. Også på andre fronter i udlændingepolitikken har Vesselbo været kritisk. I en sådan grad at han enkelte gange har undladt at stemme for VK-regeringens egne lovforslag aftalt med Dansk Folkeparti.

Måtte vente efter valgtrussel

Som miljøordfører har Eyvind Vesselbo til gengæld i mange sager kørt tæt parløb med Dansk Folkeparti.

På Christiansborg blev det bemærket, at Eyvind Vesselbo mødte op på det pressemøde, hvor Naser Khader, Anders Samuelsen og Gitte Seeberg præsenterede deres nye parti. Vesselbos partiskifte har da også været i støbeskeen i flere uger.

Ifølge Politikens oplysninger var det oprindelig meningen, at Eyvind Vesselbo ville tage springet umiddelbart efter Leif Mikkelsen. Men da Anders Fogh efter Mikkelsens exit udtrykte sig på en måde, der kunne opfattes som en trussel om valg, blev det besluttet at vente lidt.

For halvanden uge siden tog Vesselbo på rejse med Folketingets kulturudvalg til filmfestivalen i Cannes. Siden han kom hjem for en uge siden, har han været sygemeldt og holdt sig væk fra Christiansborg. I dag vender han så tilbage for at fortælle Venstre om sin beslutning.

Hverken Naser Khader eller Eyvind Vesselbo har ønsket at kommentere Politikens oplysninger.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden