Københavns Byret sagde nej til at lade politiet lave en hemmelig ransagning af en journalists lejlighed.
Foto: THOMAS BORBERG

Københavns Byret sagde nej til at lade politiet lave en hemmelig ransagning af en journalists lejlighed.

Danmark

Politi ville ransage journalists lejlighed

Politiet forsøgte i hemmelighed at få ransagningskendelse til en journalists lejlighed. Først da dommeren sagde nej, måtte journalisten informeres.

Danmark

En principiel og meget usædvanlig sag.

Sådan beskriver advokat Tyge Trier politiets mislykkede forsøg på at få retten til at give en hemmelig ransagningskendelse til journalist Ditte Marie Nielsens lejlighed.

Ingen fortilfælde For produktionsselskabet Bastard Film filmede hun Ungdomshusets sidste timer indefra, og de optagelser ville politiet have fat i uredigeret, de såkaldte råbånd.

»Der er ikke nogle fortilfælde til sagen, for det er ikke noget, man gør. Vi kender kun til to sager fra Luxemburg og Belgien, hvor de pågældende stater efterfølgende er blevet dømt ved Menneskeretsdomstolen i Strasbourg for at have krænket ytringsfriheden for journalister«, siger Tyge Trier, som repræsenterer Bastard Film og Ditte Marie Nielsen.

Journalistforbund overrasket
Også hos Dansk Journalistforbund er man overrasket over Københavns Politis forsøg på at få en ransagningskendelse til Ditte Marie Nielsens lejlighed.

»I de seks år jeg har arbejdet i Dansk Journalistforbund, har jeg ikke hørt om sådan en sag. Det er meget usædvanligt«, siger jurist Christian Dølpher, som ikke vil kommentere sagen konkret, fordi han ikke har læst kendelsen.

Råbånd »er absolut nødvendige for efterforskningen«
Tyge Trier har været beskikket forsvarer for Ditte Marie Nielsen, siden hun blev anholdt inde i Ungdomshuset under rydningen 1. marts. Dengang blev hun varetægtsfængslet i tre gange 24 timer, selv om hun havde pressekort, og kunne bevise, at hun arbejdede for Bastard Film.

Derfor var det også Trier, som blev ringet op midt i maj, og bedt om at møde i retten med det samme. Politiet ville have byrettens tilladelse til en hemmelig ransagning af Ditte Marie Nielsens lejlighed, for at finde råbånd.

Under forhandlingerne, som foregik for lukkede døre og uden Ditte Marie Nielsen eller Bastard Films vidende, argumenterede politiet for, at de skulle have lov til at ransage hendes lejlighed.

Der kunne de måske finde bånd, som »kan klarlægge hendes og de øvriges færden i huset«, og som »er absolut nødvendige for efterforskningen«, ifølge begæringen fra anklagemyndigheden.

Politiet fik ikke ransagningskendelse
Efter en lille uges betænkningstid, afsagde dommeren sin kendelse 22. maj. Hun afviste at give politiet ransagningskendelsen, under henvisning til, at Ditte Marie Nielsen arbejdede som journalist, da hun blev anholdt i huset, og derfor ikke længere kunne betragtes som sigtet i Ungdomshus-sagen .

Da det stod klart, at politiet ikke vil anke afgørelsen, fik Tyge Trier langt om længe lov til at orientere Bastard Film om sagen. Ditte Marie Nielsen selv var bortrejst.

»Vi vidste ikke noget, før hele forløbet havde udspillet sig, fordi det har været så tophemmeligt, at vores egen advokat ikke engang har kunnet fortælle os om det. Det har rystet mig, at politiet har forsøgt at få adgang til vores journalists lejlighed«, siger administrerende direktør for Bastard Film, Søren Steen Jespersen.

Vores råmateriale er helligt for os
Grunden til, at produktionsselskabets direktør er så rystet, er at journalister vogter nidkært over råbånd, som er de fuldstændige optagelser, endnu ikke redigeret og klippet.

Optagelserne kan indeholde kompromitterende materiale, som ikke overholder aftalen med kilden, og som bliver klippet fra i den endelige udsendelse.

»Vores råmateriale er helligt for os, uanset hvad det handler om. Der er ikke nogen andre end os, der har adgang til det. Vi skal beskytte vores kilder, og den beskyttelse har alle krav på, uanset om de medvirker i tv eller på skrift. Hvis vi ikke kan beskytte vore kilder, kan vi komme derhen, hvor vi ikke kan beskrive lukkede miljøer«, siger Søren Steen Jespersen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Alle skal vide, at medierne er neutrale

Der er også en anden god grund til, at journalister ikke skal samarbejde med politiet, og videregive råbånd. Det handler ganske enkelt om Ditte Marie Nielsens og andre journalisters sikkerhed, ifølge advokat Tyge Trier.

»Hun skal være neutral. Hun skal ikke fungere som politiets forlængede arm. Hun skal ikke være en kilde for politiet. Hvis vi skal have journalister og fotografer på gaden, er det vigtigt, at både politiet og aktivisterne ved, at medierne er neutrale, uafhængige og observerende«, siger advokat Tyge Trier.

Den administrerende direktør for Bastard Film har kun ros til overs for Københavns Byrets afgørelse i sagen.

»Det er jo fantastisk, at vi har en dommer, som kan modstå politiets pres, men det interessante er, at politiet overhovedet forsøger. Perspektiverne er skræmmende i forhold til vores pressefrihed«, siger Søren Steen Jespersen.

/ritzau/

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden