Diamanten vejer godt et halvt gram, og måler 7-8 millimeter på tværs.
Foto: Hudson Resources

Diamanten vejer godt et halvt gram, og måler 7-8 millimeter på tværs.

Danmark

Kæmpediamant fundet i Grønland

Grønlands hidtil største diamant på 2,392 karat er fundet lige nord for polarcirklen. Den er 20 gange større end hidtidige fund.

Danmark

Sommerens diamanthøst i Grønland ser god ud for det canadiske efterforskningsselskab Hudson Resources.

En første grovsortering af 47 ton prøver taget sidste sommer har indtil videre afsløret 236 diamanter, deraf tolv på over 0,1 karat, og i alt 9,4 karat diamanter.

Scoopet er dog en ordentlig svend på 2,4 karat, eller næsten et halvt gram (vægtenheden for diamanter skal ikke forveksles med det samme ord, der betegner renheden af guld. En karat diamant er 0,2 gram, red.).

Kæmpediamanten - som ikke er prissat - er hvid og gennemsigtig, og lover godt for den fortsatte efterforskning af »Garnet Lake« ved Kangerlussuaq, 100 kilometer over polarcirklen.

Potentiale for store diamanter

Det mener i hvert fald efterforskningsselskabet Hudson Resources, som lever af at lave forundersøgelser, som kan friste de store mineselskaber til at indgå et partnerskab om en reel udvinding.

»Disse tidlige resultater viser Garnet Lake udvindingsområdets potentiale for at indeholde store diamanter«, siger chef for Hudson James Tuer, i en pressemeddelelse , hvor det understreges, at der kan gemme sig flere sten i de 47 ton prøver.

For Grønland, som meget aktivt har forsøgt at markedsføre sin undergrund de senere år, er fundene også godt nyt. Hvis Hudson Resources ender med at få en egentlig udvinding i gang, får Grønland godt nok ikke en procentdel af fundene – den slags ordninger har landet kun forbeholdt sig retten til på olieområdet.

Til gengæld kan Grønland tjene penge på udvindingstilladelsen, selskabsskat og ikke mindst mulige 500 arbejdspladser i mine og forarbejdsningsanlæg

/ritzau/

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce