Næsten 60.000 danskere har skrevet under på, at asylansøgere, der har siddet i de danske asylcentre i mere end tre år skal have Amnesty.
Foto: Miriam Dalsgaard

Næsten 60.000 danskere har skrevet under på, at asylansøgere, der har siddet i de danske asylcentre i mere end tre år skal have Amnesty.

Danmark

60.000 danskere kræver opholdstilladelser til asylansøgere

Stor opbakning til underskriftsindsamling til fordel for asylansøgere, der har siddet på danske asylcentre mere end tre år. Holland har netop givet opholdstilladelser til 25.000-30.000 asylansøgere, som har været fanget i asylsystemet siden 2001.

Danmark

60.000 danskere har skrevet under på, at Danmark skal give opholdstilladelser til den gruppe afviste asylansøgere, som har siddet på de danske asylcentre i mere end tre år.

Initiativet til amnesti-nu.dk bliver bakket op af en række organisationer - blandt andre Kirkens Korshær, fagforbundet HK og Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre (RCT).

Kommunikationschef for RCT, Tue Magnussen, forklarer, at organisationen normalt ikke optræder politisk, men i forhold til de afviste asylansøgere, som i årevis har haft et liv i uvished, mener torturcenteret, at det bliver nødt til at reagere.

»Situationen er uholdbar«
»Vi har en situation, hvor mennesker bliver syge af at opholde sig på de danske asylcentre. Det er en uholdbar situation, og derfor har vi noget utraditionelt valgt at være medunderskriver. De her få mennesker skal vi simpelthen give asyl«, siger Tue Magnussen.

Han fastslår, at de præcis 59.582 underskrifter er tjekket for fejl, så den samme person ikke optræder mere end en gang, samt at personer, der har underskrevet sig »Anders And« og »Superman«, er sorteret fra.

I Holland fik godt 30.000 asylansøgere opholdstilladelser i sidste uge, fordi de kom til landet, før den hollandske regering strammede sin asyllovgivning i 2001 - og årevis har levet i uvished. Men de afviste asylansøgere i Danmark skal ikke regne med, at de vil blive tildelt opholdstilladelser.

Minister afviser
Til Politiken i dag fastholder integrationsminister Rikke Hvilshøj (V), at de 661 afviste asylansøgere, som kom til Danmark før april 2002 – to måneder før stramningerne i den danske asylpolitik trådte i kraft - ikke får opholdstilladelser som i Holland.

»Man kan ikke sammenligne vores afviste asylansøgere med sagen fra Holland. Hollænderne har ikke gjort noget aktivt for at få de afviste ud af landet – det har vi. De afviste i Danmark er løbende blevet kontaktet og opfordret til at rejse hjem«, siger Rikke Hvilshøj, som får opbakning fra Dansk Folkeparti, de konservative og Socialdemokraterne.

Menneskefjendsk politik
Men den forklaring forstår Tue Magnussen ikke.

»Det her meget lille antal betyder jo ikke noget for Danmark. Tværtimod bør vi vise, at vi fortsat er humanistisk indstillet«.

Men er den danske asylpolitik direkte menneskefjendsk?

»Ja. De senere års flygtningepolitik har gjort, at Danmarks traditionelle humanistiske rolle er gået fløjten de sidste fem-seks år«.

Når indsamlingen på amnesti-nu.dk runder de 100.000 underskrifter, vil de blive givet til dronningen og Folketingets formand.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce