Aktivister fra Ungdomshuset har taget voldelige metoder og hærværk i brug efter rydningen af Ungdomshuset og i kontroverserne omkring Christiania.
Foto: JACOB EHRBAHN

Aktivister fra Ungdomshuset har taget voldelige metoder og hærværk i brug efter rydningen af Ungdomshuset og i kontroverserne omkring Christiania.

Danmark

Aktivister overvejer attentater

Næste skridt efter rydningen af Ungdomshuset kan blive egentlig terror. Aktivister drøfter lige nu muligheden af f.eks. brandattentater mod overborgmester Ritt Bjerregaard (S).

Danmark

Hadet mod myndighederne vokser blandt aktivisterne fra miljøet omkring Ungdomshuset i København.

Nogle af de mest yderligtgående unge diskuterer nu aktionsformer, der hidtil har været næsten ukendte i det danske samfund.

De ser brandattentater og kidnapninger som muligheder for at føre deres kamp videre og har blandt andre Københavns overborgmester, Ritt Bjerregaard (S), og Ruth Evensen fra den kristne menighed Faderhuset i tankerne.

»Folk er trætte af militante aktioner, der ikke virker. Det ville være mere effektivt med personoverfald, brandattentater eller kidnapninger. Det kunne være en betjent, Ritt Bjerregaard eller Ruth Evensen«, siger en aktivist, der i flere år har færdedes dagligt i Ungdomshuset og tilhører inderkredsen i aktivistmiljøet.

Han ønsker ikke sit navn i avisen.

PET advarer mod terror
»Det er ikke noget, vi aktivt planlægger nu, men man diskuterer muligheden og den effekt, det vil have. Lige nu ser vi det som en teoretisk mulighed. Hvis ikke der kommer en løsning, vil volden eskalere. For hvis ikke politikerne vil høre på os, må de mærke os«, siger han.

Samtidig advarer Politiets Efterretningstjeneste (PET) mod en mere voldelig og militant udvikling blandt ekstremister.

Rydning af Ungdomshuset er et påskud
»Vi mener, at bl.a. rydningen af Ungdomshuset bliver brugt i ekstremistiske miljøer som påskud for en yderligere radikalisering«, siger øverste chef for PET, Jakob Scharf, og fortsætter:

»Efter PET’s opfattelse er ekstremistiske miljøer både på højre- og venstrefløjen blevet mere militante, og den udvikling kan føre til egentlig terrorisme. Det er PET’s vurdering, at man i visse kredse tilsyneladende er indstillet på at tage mere voldelige metoder i brug«.

Vigtigt at sige fra i tide
Han drager paralleller til 1970’erne og 1980’erne, hvor man bl.a. på den yderste venstrefløj så dannelsen af terrorgrupper som Rote Armé Fraktion.

»Erfaringen fra 1970’erne og 1980’erne viser, hvor vigtigt det er, at der i tide siges fra og sættes ind over for en udvikling, der kan føre til egentlig terrorisme. Jeg mener, det er vigtigt, at vi alle som borgere i det danske samfund aktivt tager afstand fra enhver form for voldelig radikalisering, hvad enten den er politisk eller religiøst motiveret«, siger Jakob Scharf.

Netop terrorgrupper som Rote Armé Fraktion er tilsyneladende meget centrale i bevidstheden hos mange aktivister i miljøet omkring Ungdomshuset. På flere danske aktivisthjemmesider debatteres Rote Armé Fraktion indgående, og adskillige indlæg på siderne viser sympati for gruppen.

Vil ikke prædike for de unge
Advokat Knud Foldschack fra Fonden Jagtvej 69, der arbejder for et nyt ungdomshus i tæt dialog med de unge, er enig med PET i, at udviklingen kan føre til mere vold og terrorisme.

»De unge føler sig ikke hørt. De er ved at blive desperate, og det er farligt«, siger han og anklager politikerne for at have svigtet ved ikke at finde en løsning på konflikten om Ungdsomshuset.

Men Knud Foldschack lægger luft til PET’s opfordring om at tage aktivt afstand fra vold.

»Jeg tager afstand fra vold hver gang, jeg bliver spurgt. Men jeg vil ikke prædike ikke-vold over for de unge. Det er ikke min opgave«, siger han.

»Mit liv er i Guds hænder«
Hverken Ritt Bjerregaard eller Ruth Evensen ønsker at kommentere udtalelserne i denne artikel.

Men i en sms til Politiken skriver Ruth Evensen:

»Med hensyn til mit liv så er det i Guds hænder«.

Politiken ville gerne have haft en kommentar fra Ungdomshusets officielle talspersoner, men de har ikke reageret på Politikens henvendelser.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce