Stadigt flere danskere går og skranter, og både det psykiske og fysiske helbred er under pres. Modelfoto.
Foto: ANDERS BROHUS

Stadigt flere danskere går og skranter, og både det psykiske og fysiske helbred er under pres. Modelfoto.

Danmark

Danskerne døjer med livskvaliteten

Det mentale og fysiske helbred er under pres hos danskerne, og livskvaliteten halter.

Danmark

Otte ud af 10 danskere døjer med gener og symptomer som hovedpine, søvnbesvær, hjertebanken eller smerter i kroppen i løbet af en periode på 14 dage, skriver gratisavisen 24timer.

Det er ti procent flere end for 20 år siden, viser tal fra Statens Institut for Folkesundhed.

Udviklingen bekymrer forskningsleder på Statens Institut for Folkesundhed, Morten Grønbæk:

Danskerne skranter »Det er en trist udvikling. De ting, vi har spurgt folk om i vores undersøgelse, betyder meget for, hvordan man har det både fysisk og psykisk,« siger han.

Hvorfor flere og flere danskere går og skranter, ved Morten Grønbæk og andre forskere kun lidt om. En af dem, der har lavet undersøgelser på området, er sundhedskonsulent Finn Breinholt fra Center for Folkesundhed.

»Vi har ikke specielt godt styr på, hvorfor så mange lider af gener og symptomer, fordi der mangler forskning på området. Vi kan bare konstatere, at vi stort set alle sammen hyppigt har gener og symptomer,« siger han.

Presset livsstil

Meget kan dog forklares med vores livsstil.

»Kroppen reagerer på faktorer som forkerte arbejdsstillinger og på, at vi bevæger os for lidt. Samtidig reagerer vi psykisk på, at vi er under stort pres i hverdagen. Her taler jeg om tilstande som stress, der også kan give fysiske symptomer. Søvnproblemer er for eksempel tæt forbundet med stress,« forklarer Finn Breinholt.

I dag har næsten 20 procent af alle danskere haft søvnproblemer inden for en periode på to uger. I 1987 gjaldt det knap 10 procent.

Ud over forringet livskvalitet for den enkelte koster danskernes skrantende mentale og fysiske helbred en formue for samfundet i form af nedsat effektivitet på jobbet, sygemeldinger og sågar førtidspensioneringer.

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce