Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Ungdomshusurolighederne kostede politiet op mod 70 millioner kroner.
Foto: JACOB EHRBAHN

Ungdomshusurolighederne kostede politiet op mod 70 millioner kroner.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politiet får 50 mio. for Ungdomshus-uro

Regeringen giver politiet 50 millioner ekstra for de merudgifter, gadekampene efter rydningen af Ungdomshuset var skyld i.

Danmark
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det kostede mange penge at standse ungdomshussympatisørernes hærgen efter rydningen af Jagtvej 69.

Politiet måtte sætte et stort antal betjente ind for at beskytte borgerne på Nørrebro og Christianshavn og standse de omfattende ødelæggelser.

Og det kom til at koste penge: I alt blev ekstraomkostningerne inden for justitsministerens område på henved 72 millioner kroner.

Ekstrabevilling for Ungdomshus-regningen Ministeriet har nu besluttet at give politiet en merbevilling på 50 millioner kroner til dækning af udgifterne. Resten af pengene findes inden for de eksisterende budgetter.

»Urolighederne omkring Ungdomshuset var de værste, som København har oplevet i nyere tid. Vi må alle på det kraftigste tage afstand fra den helt uacceptable bølge af vold og ødelæggelser, som vi oplevede«, fastslår justitsminister Lene Espersen (K) som begrundelse for at give en ekstrabevilling til politiet.

Kun gennem en meget dygtig og effektiv politiindsats lykkedes det at bringe urolighederne til ophør, uden at hverken demonstranter eller politifolk kom alvorligt til skade«.

Overarbejde og indkvartering koster
En stor del af ekstraomkostningerne, 40 millioner kroner, er udløst af det overarbejde, betjentene fik som følge af de omfattende optøjer.

Oven i kommer 20 millioner kroner til ekstraordinære driftsudgifter som indkvartering og forplejning af de politifolk, der måtte tilkaldes for at bistå Københavns Politi i arbejdet.

Og endelig går 10 millioner kroner til anskaffelser af grej, blandt andet benskinner og andet beskyttelsesudstyr, betjentene måtte bære for at minimere risikoen for kvæstelser, når de blev bombarderet med brosten eller lignende.

Kriminalforsorgen og domstolene fik også nogle mærkbare ekstraudgifter som følge af balladen, der kostede dem cirka to millioner kroner. De får tilsammen en million ekstra til dækning af deres udgifter.

Urolighederne førte til 800 anholdelser og over 200 varetægtsfængslinger.

Kommunen fik store udgifter

Også andre instanser har haft store udgifter efter gadekampene. Allerede inden rydningen havde Københavns Kommune brugt 78.000 kroner for at lave evakueringsplaner for de børnehaver og vuggestuer, der kom i farezonen og på at lægge planer for den sociale døgnvagt.

Bagefter kostede ungdomshussympatisørernes besærkergang på Nørrebro og Christianshavn kommunen mindst 2,6 millioner froner, der dækker alt fra brandslukning til genopretning af de veje og cykelstier, aktivisterne ødelagde på grund af bål og lignende.

Oven i kommer de tab, som private borgere fik, da de unge brændte deres biler af eller smadrede deres forretninger.

Flere institutioner - blandt dem børnehaver og en skole - må finde penge ud af deres budgetter til at dække for de ødelæggelser, som christianitter og ungdomshus-sympatisører var skyld i, da de drog hærgende gennem bydelene efter rydningen.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden